KD-toppen: Alla aborter är mord

”Min tro tillåter inga aborter, alla aborter är mord”, skriver Joachim Gahm (KD), gruppledare i Danderyd, på Facebook.

Gahm är en av de nya Kristdemokraterna som med ett tuffare tonläge vill ”tvätta bort Alf Svenssons gamla KDS”.

Lars Adaktussons abortkritiska röstande i EU-parlamentet skakade KD i EU-valet. Men abortmotståndet finns i partiet. Joachim Gahm (KD), Danderyd, förklarar sig ”acceptera” KD:s abortlinje men det är något han ”aldrig kan ställa (sig) bakom privat”.

– Jag stöder Lars Adaktusson väldigt tydligt. Han har följt partiets linje hela vägen i alla omröstningar. Sedan om han personligen är för eller emot, det lägger jag mig inte. Han stöder partilinjen, och det gör jag också. Jag har en annan åsikt än partiets linje, men jag stödjer den och anser att det är den som gäller och inte försöka ändra på den, säger Joachim Gahm till AiP.

Gahm (KD) blev känd för en bredare publik när Danderyd, Sveriges rikaste kommun, tvingades chockhöja skatten med 1,40. I valet 2018 lovade Gahm tvärtom att sänka skatten med en krona under mandatperioden.

”Kommunen gör stora årliga överskott”, hävdade KD.

Nu visar det sig att kommunledningen drivit ekonomin med underskott som täckts med markförsäljningar. I år pekade prognosen på 220 miljoner kronor i underskott, därför blir det nedskärningar inom äldreomsorgen och slopat nattis.

Joachim Gahm (KD) är ett exempel på det nya, enligt vänstern mer högerpopulistiska, KD, eller som han själv kallar det ”det frihetligt konservativa KD”.

”Man måste våga stå upp för svenskheten… och våga säga ifrån mot genusrasism, feminism, islamism och annat ont… samtidigt som man även är tydligt frihetlig i ekonomi och skattefrågor”, skriver han på Facebook.

– Sverige inte har haft något riktigt frihetligt konservativt parti. Förr hade vi trygga högerpartiet, som man kunde lita, på ett konservativt parti med borgerliga värderingar. Sedan försvann det. Efter Reinfeldt uppstod ett vakuum. Det finns ett konservativt hål och det har vi lyckats fylla, säger Gahm.

KD Danderyd hade inga valstugor i valet utan mötte väljarna vid lyxbilar istället. På valaffischerna syntes Gahm med budskapet: ”Det räcker nu! Migranttak!”.

Valaffischerna fick dock snabbt tas ned efter kritik och påstötningar från KD centralt.

KD Danderyd vill ha ett migranttak på max 50 flyktingar per år och att kommunen ska prioritera kvinnor och kristna.

AiP har granskat Gahms kommunikation på Facebook. Det ger en inblick i KD:s nya högerfalang. Språkbruket liknar SD:s. Motståndarna är ”pk maffian, alla radikalfeminister och genusfascister, hela HBTQ rörelsens vänsterdel ” och landets ”Sverigefientliga skräckregering”.

När KD-politikern och RFSL:s tidigare ordförande Magnus Kolsjö sa sig vara ”besviken och upprörd” över Lars Adaktussons medverkan på en konferens med homofober i Bogotá uppmanade Gahm honom att lämna KD:

”Det som gör mig riktigt förbannad är att det finns en femtekolonnare inom KD som försöker spela fienden i händerna… med sådana vänner behövs inga fiender.”

Gahm gillar kommentaren att ”M KD SD, skulle bli en stark regering!”.

Till AiP säger Gahm att det är M-KD som gäller.

– Vi tittar inte på Sverigedemokraterna utan vi tycker vad vi vill. Om de tycker likadant, be my guest. Om vi bildar en M-KD-regering, vilket vi ska göra, punkt slut, och SD stödjer förslag tar vi tacksamt emot stödet, eller från Centerpartiet om vi skulle få det.

Attacken på feminismen är en viktig framgångsfaktor, enligt Gahm.

– En av de saker som vi fick flest röster på i riksdagsvalet var att vi stod upp mot radikalfeminismen. Vi vågade utmana. Vi vågade ta upp kärnkraften som varit en död fråga i Sverige. Detta ifrågasättande tror jag är väldigt viktigt. Ifrågasättande ger röster.

Det nya väljarintresset gör att KD behöver utvecklas in politik på flera områden, menar Gahm, exempelvis klimatpolitiken. Han hyllar Ebba Busch Thors rekryteringar.

– Vi har Per Gudmundson som vi fått från SvD, vi har Johan Ingerö, vi har Peter Kullgren, partisekreterare. Vi har fått in ett antal policymakers som kan hjälpa till att bygga den nya politiken.

Partiet har inte rekryterat dem, skriver Gahm på Facebook, ”för att föra gammal KDS-politik… Det kommer att gå med vindens hastighet att tvätta bort Alf Svenssons gamla KDS”.

De finns de som kritiserar KD för att i den här retoriken, exempelvis mot feminismen, närmar sig Sverigedemokraterna?

– De får tycka vad fan de vill.

– Vi har väljare som har strömmat från SD, som jag kallar ”SD light”. De är egentligen inte SD men de är förbannade. De är konservativa eller högerborgerliga, och så har de inget hem och tycker att Moderaterna har svikit dem. Och då går de till KD.

– Ta migrationspolitiken. De som kommer hit ska ha det bra på alla sätt och vis, både ekonomiskt och i perspektivet att människor ska få skydd. Vi kan aldrig utmana SD på det området. Däremot finns det andra frågor där vi kan få högerborgerliga att stödja oss i andra frågor.

Men i Gahms Facebookflöde är de invandringskritiska kommentarerna många. Gahm lovar slåss för att skärpa KD:s migrationspolitik på rikstinget vad gäller anhöriginvandring, för att inte förlora väljare som gått från SD.

”Skall KD bli stort och få behålla de väljare som strömmat till så måste den frågan läggas ned och ändras, Basta!”

– Det tillhör ofta den kristna traditionen att man är generös med invandring, att hjälpa andra, Finlandshjälpen och liknande. Det har vi kvar, men problemet är att vi ha tagit emot en massa människor vind för våg. Och vi har tagit emot för många och vi klarar inte av det, säger Gahm på frågan om att ändra Alf Svensson gamla politik.

Familjen är en helig ko för KD, men familjeåterföreningen går för långt, enligt Gahm:

”Försök hitta någon ny KD are som försvarar den gamla unkna återföreningspolitiken och andra tokigheter.”

– Visst är vi fortfarande för att hjälpa, men å andra sidan så tror jag att vi som är lite mer nya kristdemokrater tycker att man borde lägga betydligt större resurser till där det väl smäller än att låta folk ta sig hit på båtar. Men när de väl kommer hit måste vi ta hand om dem, säger Gahm.

Gahm var ”extra stolt” när KD:s EU-toppkandidat, Sara Skyttedal, i DN inte ville välja mellan Frankrikes president Macron eller Ungerns premiärminister Orbán. Macron är farligare, enligt Gahm:

”Det är mycket viktigare att kritisera Macron… ledare för det mäktiga Frankrike där kan vi tala om fara för alla kristdemokratiska väljare.”

”Orban är enligt vårt sätt att se det inte tillräckligt frihetlig utan mer nationalkonservativ.”

Tonläget från KD har höjts sedan januariavtalet. Även Gahm (KD) går till personangrepp. Likt andra inom alternativhögern riktas udden mot Socialdemokrater för tro och solidaritet och dess ordförande Ulf Bjereld, som tagit strid mot islamofobi.

”Här ser ni ett ytterst farlig extremist, Ulf Bjereld som under godheten och kristendomens mantel försöker indoktrinera oss med marxistiskt och konstigt nog islamistiskt tankegods… När vi fått bort Bjereld så kan demokratin i Sverige andas ut ett litet tag, värre antidemokrat är svårt att leta upp”, skriver Gahm.

”Bjereld är en mkt farlig och galen man. S är ett islamistparti”, svarar en person.

Gahm gillar kommentaren.

Även Moderaterna har sin falang som driver på för ett öppnande mot SD. Den leds av Christian Sonesson (M) i Staffanstorp som 2018 valde att samarbeta med SD istället för med Alliansen. Det har lett fram till kommunala beslut om förbud mot att neka IS-återvändare försörjningsstöd och ett förbud mot att bära huvudduk i skolan till 6:e klass.

14 maj åkte Joachim Gahm med ett par kollegor på inspirationsresa till Sonessons Staffanstorp. 8–10 november har KD riksting i Umeå.