Kata Nilsson: Unga har förstått att klimatfrågan är global

Många i min närhet är arga på miljödebatten. Den vuxna befolkningen känner sig straffade när bilen och flygen beskattas allt mer medan det som hade kunnat vara dess alternativ ännu inte finns i denna del av landet och inte prioriterats på decennier. Och folk har rätt i att vara arga över det.

Men att värna om klimatet har därmed under lång tid blivit synonymt med att avveckla och försvåra livet på glesbygden, vilket skapar en kultur här som försvårar en konstruktiv miljödebatt. Den svenska miljödebatten har varit urban så länge att många vuxna omkring mig gått från att bry sig om miljön till att inte göra det och slutligen rentav förakta dem som gör det.

Inför detta har jag länge känt stor hopplöshet. I konflikten mellan dem som vill rädda planeten och dem som vill bränna på som förr har vanligt folk i min del av landet till stor del ofrivilligt hamnat på den sistnämnda sidan. Och i konflikten mellan centrum och periferin har således klimatkampen blivit förlorare.

27 september demonstrerade närmare sju miljoner unga runtom i världen anslutna till den numera globala rörelse som kallas Fridays for Future, som startade med Greta Thunbergs skolstrejk utanför riksdagshuset förra hösten. Och på Gretas sociala medier delade hon bilder på demonstranter från världens alla hörn. Tusen och åter tusen fyllde gatorna i världens alla städer.

Men Greta delade också bilderna från Fridays for Future Piteå. Jag tänkte först att dessa demonstranter såg ganska futtiga ut jämte bilder från Stockholm, Rom, Lissabon och Montreal. Men det är ju just det de inte är. Att Greta Thunberg delade bilderna på de cirka 60 ungdomar som demonstrerade i Piteå är ju verkligen det yttersta beviset på att denna rörelse är global. Vilket den ju måste vara.

En pojke i Piteå hade ett plakat där det stod ”Älska skogen”. Det hade kanske ingen i Stockholm. Men kanske någon i Brasilien. Det finns ingen konflikt i denna rörelse, för unga på hela planeten förstår att hela planeten berörs. Jag tycker fortfarande att det finns stora problem i den alltför urbana miljödebatten, men Greta Thunberg och Fridays for Future har fått mig att gå från hopplös till hoppfull.

För nu är frågan global på det sätt ordet ”global” faktiskt ska tolkas, nämligen att det handlar om oss alla, och att alla måste bry sig och göra vad de kan, utifrån var de bor och sina förutsättningar. Det går inte längre att fnysa och säga ”någon annan någon annanstans”. Ungdomen i Norrbotten kan förändra synen hos de vuxna i Norrbotten. Och så jobbar ungdomar över hela världen. Det är förbannat häftigt.

Kata Nilsson är politisk redaktör på Piteå-Tidningen

Detta är en opinionstext i Aktuellt i Politiken. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.