Kata Nilsson: När pandemi råder är det arbetarklassen som får sätta livet till

Stora industrier har då och då inplanerade underhållsstopp i produktionen för att kunna rengöra, vårda, och besiktiga maskineriet. På Smurfit Kappa, som är en enorm pappersfabrik och största arbetsgivare i min hemstad Piteå, sker ett sådant stopp varje år. Ungefär 800 entreprenörer kommer då från världens alla hörn för att utföra de olika uppdragen.

I april skulle det inplanerade stoppet ha genomförts, men efter kontakt med regionen beslutades det att Kappa skulle skjuta på detta.

I Gällivare, cirka trettio mil från Piteå, beslutades inte samma sak. LKAB lät det inplanerade underhållsstoppet genomföras, och nu pekas gruvan ut av regionens smittskyddsläkare som en orsak till den höga smittspridning som skett i Gällivare de senaste veckorna.

Varför det planerade stoppet i Piteå ställdes in medan det i Gällivare genomfördes är oklart, men någon form av brist måste ha skett i kontakten mellan LKAB och regionen.
LKAB har även uttalat att de inte ser hur den akuta coronasituationen i Gällivare skulle
ha något direkt samband med underhållsstoppet i gruvan. Det som däremot alltjämt är tydligt är att när pandemi råder så är det arbetarklassen som får sätta livet till.

Det vi såg i Järva, Stockholm, för några månader sedan återupprepades i gruvstaden i norra Norrland. Där nere var arbetarklassen hopfösta i kollektivtrafiken medan medel- och överklassen uppmuntrades att jobba på laptop från hemmet.

I Gällivare jobbar alltid någon familjemedlem i gruvan dag som natt och ändå släppte LKAB in 800 externa i gruvan under denna tid av global pandemi.

Viruset ser inte klass. Viruset smittar de personer det kommer åt att smitta. Kapitalismen däremot, den ser klass. Den ser en produktion för ovärderlig för att kunna undvara, och ett maskineri som behöver oljas snarare än arbetare som behöver skyddas. Det är den sorgligaste lärdomen av den vår vi haft.

Men klass är en sak. Storstad kontra landsbygd är en annan, och det glöms tyvärr bort ibland. Samtidigt som Region Norrbotten slutade med länstrafik till och från Gällivare meddelade regeringen att vi nu fritt kan resa inom Sverige.

Ett glädjande besked för de stockholmare som sköt på sin påsklovsresa och som nu vill
ut på sommarsemester i vårt avlånga land. Det skickar dock dubbla signaler till en tjej som bor i Piteå, där fabrikens arbetare skyddats och smittspridningen kanske därför ännu inte är så hög, men som under hela våren längtat efter att hälsa på familjen i inlandet.

Kata Nilsson