Karl Anders Lindahl: Striden på Tesla – inte bara svensk

Den 5 november skriver New York Times rubriken ”Job Action Against Tesla Puts Sweden’s Unions in Spotlight” (”Aktion mot Tesla sätter Sveriges fackföreningar i strålkastarljuset”). Business insider skriver ”Elon Musk, who hates unions, has to deal with a rare strike at Tesla after his Swedish workers walked out”.

Det är som att man vill peka på skärmen och säga ”Titta! Det är oss de pratar om!”. Som när man ser en kompis på tv. Precis när vi nästan hade glömt bort hur det känns att vara stolt över sitt land. Och det här är en konflikt som vi socialdemokrater välkomnar med öppna armar – det här är vår hemmaplan.

Det är ju förvånansvärt sällan vi pratar om den drivande kraften i ekonomin, alltså arbete. För att förädla något, för att få något att vara värt mer på fredagen än vad det var på måndagen, behöver du nämligen arbete. För att modellen ska fungera måste priset för arbete vara lägre än värdeökningen på varan. Ju större mellanskillnaden på värdeökningen och priset på arbete är, desto större blir avkastningen. 

En kortsiktigt tänkande kapitalist vill därför betala så lite för arbete som möjligt, och är beredd att uppfinna ideologier och hegemonier för att få detta vansinne att låta vettigt. 

En kortsiktigt tänkande kapitalist vill därför betala så lite för arbete som möjligt, och är beredd att uppfinna ideologier och hegemonier för att få detta vansinne att låta vettigt. Jag har för mig att ett par skäggiga gubbar skrev några böcker om det där en gång i tiden. 

Det är denna konflikt som nu får svenskt föreningsliv att utmana världens rikaste man. Tesla-strejken handlar om så mycket mer än löner och villkor. 

Enligt IF Metall har nu strejkande Tesla-arbetare hotats med uppsägning, och för Tesla är det viktigt att försöka splittra de anställda. För Tesla och ägaren Elon Musk är det nämligen otroligt viktigt att företagets avkastning går före allt, och miljardären har stått i frontlinjen mot organisering och arbetares rätt i flera år.

Om arbetarna i Sverige får för sig något kan arbetare i andra länder få liknande idéer, och strejken riskerar nu att bli en internationell pr-mardröm för Musk.

Om arbetarna i Sverige får för sig något kan arbetare i andra länder få liknande idéer, och strejken riskerar nu att bli en internationell pr-mardröm för Musk.

Därför är det extra viktigt att vi i Sverige fortsätter stötta våra svenska fackföreningar och förstår värdet i att Sverige kan visa vägen på ett internationellt plan. Kanske är det vårt lands viktigaste uppgift just nu. Det handlar om arbetares hälsa, välstånd och frihet. Inte bara här, utan på andra sidan Atlanten. Bollen är i rullning, upp till kamp. Det handlar om att hålla ut strejken och vinna, och att bemöta desinformation från Tesla och deras budsförvanter.


Målningen “Arbeiter vor dem Magistrat” av Johann Peter Hasenclever visar hur representanter för arbetarkollektivet besöker stadsfullmäktige i Düsseldorf 1848, ledda av Ferdinand Lasalle, en av grundarna till tyska SPD. Vid bordet sitter maktens män och torkar svetten från pannan och tittar på arbetarna som om de vore utomjordingar. 

I dag är det Elon Musk, Jeff Bezos, familjerna Walton och Koch som sitter vid det där bordet och tittar skräckslaget på verkligheten. 175 år senare gäller i grunden samma konflikt. Och i dag vill jag tänka att det är en svensk fackföreningskämpe som står längst fram och ställer krav på rättvisa och frihet.