Kalle Olsson: Vi har inte tid att hänga med huvudet

Mer än var tredje väljare valde att lägga sin röst på Socialdemokraterna i riksdagsvalet. Socialdemokraterna är större än Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna – tillsammans.

Vi har en partiordförande i Magdalena Andersson som har lett Sverige genom en av de mest prövande perioderna i landets moderna historia, och som är djupt respekterad i breda folklager. Vi vet att en övervägande majoritet av väljarkåren delar socialdemokratins vilja att göra upp med decennier av marknadsflum och ta tillbaka kontrollen över välfärden. 

Mot den bakgrunden är det förstås oerhört frustrerande att tänka att Sveriges nästa statsminister mest troligt heter Ulf Kristersson. Moderatledaren är ingen vinnare. Tvärtom, borgerligheten har rasat, men räddas av Jimmie Åkesson. 

Vår uppgift är alldeles för viktig för att köra fast i grubbel eller interna motsättningar. 

Valrörelsen ska givetvis analyseras i sedvanlig ordning. Men som socialdemokrater får vi inte nu börja hänga med huvudena. Det har vi inte tid med. Vår uppgift är alldeles för viktig för att köra fast i grubbel eller interna motsättningar. 

För vi lever i extraordinära tider. Kriget i Ukraina befinner sig i en kritisk fas, president Putin flexar sina kärnvapen och den ryska regimen tycks allt mer desperat. Ekonomiskt väntar en tuff tid med hög inflation och snabbt stigande räntor. Detta i kombination med högerns agenda för den ekonomiska politiken – sänkta skatter och åtdragna tumskruvar för sjuka och arbetslösa – gör att vi går mot en ojämlikhetschock. 

Vi är bara en höstbudget och en krigsvinter från stigande barnfattigdom, hemlöshet och utförsäkrade och arbetslösa som fyller socialkontoren. Inget tyder heller på att högerns ensidiga fokus på repressiva åtgärder kommer att få bukt med skjutningar och sprängningar. 

När Jimmie Åkesson säger ”sitt” kommer Ulf Kristersson att behöva sitta.

Sedan har vi Sverigedemokraterna… Risken är överhängande att vi kommer att behöva ta kampen för grundläggande demokratiska värden på ett helt nytt och mycket mer konkret sätt. Nu handlar det inte längre om vad SD kan tänkas ställa till med om de får makten – nu har de makten. 

För oavsett vilken roll SD får i det högerkonservativa blocket kommer partiet att ha en dominerande ställning. När Jimmie Åkesson säger ”sitt” kommer Ulf Kristersson att behöva sitta.

Vi är möjligen bara dagar ifrån en starkt högerkonservativ regering beroende av ett parti med rötterna i nynazismen. Behovet av en alert, slagkraftig och trovärdig opposition har sällan varit större. Det jobbet ankommer på oss.

Kalle Olsson (S) är riksdags­ledamot från Jämtland