Jultal med fokus på svåra tider

Magdalena Andersson jultalade i Solna. Foto: Henrik Persson

Inrätta en elakut och beskatta engergibolagens övervinster. Den borgerliga regeringen måste jobba hårt och ta i för fulla muggar. Det var Magdalena Anderssons budskap under lördagens jultal samtidigt som hon påminde om att hjälpen till de drabbade i Ukraina måste fortsätta.

Regissörsvillan i Solna är en väl vald plats för en politikers pressträff inför sitt jultal. Vackert ombonat och gammalt men också brand- och explosionssäkert sedan tiden huset användes för framkallning och hantering av film med brandfarliga vätskor. Det pyttelilla Ingemar Bergmans torg precis bredvid ligger inbäddat i vit snö. Himlen är klart blå.

Det var vintrigt i Solna i helgen. Foto: Henrik Persson

Att vinna ett val men förlora regeringsmakten måste vara bland det svåraste man kan göra som politiker och människa.

Men det är inte en slagen Magdalena Andersson som bjuder in på lördagen för glögg, russin och jultal. Kanske beror det på att man är just i Solna. Som efter 24 borgerliga år gett Socialdemokraterna makten efter nio procentenheters valframgång. Och så kom ju färska opinionssiffror som visar på det högsta stödet för Socialdemokraterna på ett decennium.

Pressen skriver att Magdalena Andersson har världens enklaste jobb just nu. Det räcker med att nämna ”elpris” så ökar stödet i samma takt som väljarna påminns om nuvarande regerings löftessvek.

Och elpriset är också temat på pressträffen före talet med Magdalena Andersson och Mikael Damberg där de meddelar att Socialdemokraterna tänker lägga ett förslag i riksdagen om att inrätta en elakut som ger konsumenter och företag rätt att dela upp höga elräkningar. Till det ska skyndsamt en beskattning på elbolagens övervinster införas om riksdagen går på Socialdemokraternas linje.

– Vi vill att företag och individer ska kunna ta sig igenom den här vintern även om vi är i opposition, säger Magdalena Andersson.

Regeringen är saktfärdig och ointresserad i Socialdemokraternas tycke.

– Man måste orka jobba hårt och ta i för fulla muggar. Ungefär som vi gjorde under pandemin, säger Magdalena Andersson.

– Och vi socialdemokrater är alltid beredda att hjälpa till. Till och med över julen. Men regeringen verkar inte intresserad av att få detta på plats snabbt, fortsätter hon.

Lucia, tärnor och stjärngossar värmer upp publiken inför talet. Samtalen är uppsluppna bland publiken, de flesta känner varandra sedan tidigare. Julplaner avhandlas och frågor om vad som hänt sedan sist.

Eftersom man är i Solna inleder tillträdande kommunstyrelsens ordförande Sara Kukka-Salam (S). Innan hon skyndar upp på scen hinner hon skicka en julhälsning till Aktuellt i Politikens läsare.

Sara Kukka-Salam (S) är ny kommunstyrelseordförande i Solna. Foto: Henrik Persson

– God jul! Mitt julbudskap från Solna är att man inte ska tappa hoppet. Det går att göra så himla mycket i kommunerna för att få ett medmänskligare Sverige. Även om rikspolitiken lämnar mer att önska, säger Sara Kukka-Salam.

Partiordförande är avslappnad men taggad när hon välkomnas upp på den lilla scenen och inleder sitt tal med att vända blicken mot dem som kommer få en svår jul. Alla de som lider under Putins krig i Ukraina har det så klart värst och måste få hjälp. Och de som kämpar mot regimen i Iran. Men också hemmavid kommer många få en svår jul ekonomiskt med skyhöga elpriser och en regering som inte verkar få något gjort.

För att vara ett politiskt tal innehåller det förhållandevis få angrepp på motståndarna. Största delarna handlar om de svårigheter landet och invånarna står inför och vad som borde göras åt det.

Före detta energiministern Khashayar Farmanbar är en av publiken. Och han är inte imponerad av sin efterträdare.

– När det gäller energipolitiken verkar regeringen ha slagits av verkligheten. Innan valet lovade de allt möjligt som hade noll förankring i verkligheten. Och nu när man har ljugit för folket får man stå till svars för det. Men det är ingen tröst för barnfamiljerna som kommer ha det svårt den här vintern, säger Khashayar Farmanbar.

Khashayar Farmanbar, tidigare energiminister, är inte imponerad av sin efterträdare. Foto: Henrik Persson

Även om jultalet får en hel del uppmärksamhet i media så är nog främsta syftet att kalla ihop de partiaktiva till en trevlig stund inför helgen. Och partisekreterare Tobias Baudin är som alltid med och han vill skicka med ett budskap om att ta det lite lugnt under helgerna för nästa år kommer bli energiskt.

Nästa år blir energiskt för alla sossar, säger partisekreterare Tobias Baudin. Foto: Henrik Persson

– Jag hoppas att många partiaktiva tar chansen att vila. Nästa år kommer bli ett händelserikt år då vi ska stärka vårt folkrörelseparti. Värva medlemmar och göra mycket annat roligt, säger Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Henrik Persson