Johan Persson: Nu kavlar vi upp ärmarna och knackar ännu fler dörrar!

I dagarna är det exakt 50 år sedan Ölandsbron invigdes av dåvarande kronprinsen. Den bron har lagt grunden för en otrolig utveckling för inte minst Öland som boendeplats och besöksmål.  Under 47 år var denna byggnation den största statliga investeringen i Kalmarsundsregionen. Under 2021 invigdes Linnéuniversitetet mitt i centrala Kalmar. Det gamla rekordet när det gäller statliga investeringar kunde därmed passeras. Nu har vi ytterligare en statlig investering på gång i vår del av landet och det är byggnationen av en ny anstalt och ett nytt häkte. Anstalten placeras söder om Kalmar och blir en arbetsplats också för norra Blekinge och Torsås kommun som ligger mellan Kalmar och Karlskrona.  

Jag har kämpat stenhårt med både Universitetet och med etablering av kriminalvård. I båda fallen hade det inte varit möjligt utan draghjälp från regeringen i form av dåvarande högskoleminister Helen Hellmark Knutsson respektive Morgan Johansson. På motsvarande sätt hade aldrig en omlokalisering av E-hälsomyndigheten varit möjlig utan dåvarande Statsministern Stefan Löfven och dåvarande civilministern Ardalan Shekarabi.  

Varför skriver jag då detta?  

Jo. För varje statlig krona som investeras. För varje beslut där en ort blir utpekad för en satsning betyder det så oerhört mycket. Det är lätt att glömma bort när man jobbar på något departement eller om man är ledamot i Trafikverkets styrelse. Signaler om satsningar skapar en enorm injektion av hopp och framtidstro. Inte minst om en satsning sker i en del av landet som inte är van vid att överhuvudtaget vara en del av någon satsning. Jag vet hur det är. Kalmar och Kalmar län har den historien och på vissa områden är det fortsatt på det sättet. 

I dag har jag varit på möte med ett helt nytt företagsnätverk med syfte att knyta ihop Kalmar, Torsås och Karlskrona. Försök har gjorts tidigare men det har aldrig blivit något. Varför är jag övertygad om att det bär nu? Jo, nu finns det konkreta saker att hänga upp nätverket på. Det finns ett ljus i tunneln i form av tre saker.  

  1. En förbifart förbi Jämjö på E22 som innebär att man slipper åka genom en skolgård. Bygget börjar nu.  
  2. Förbifart Bergkvara som byggs om några år.  
  3. Byggnationen av den nya anstalten i Halltorp mellan Kalmar och Karlskrona med 400 nya jobb. 

Investeringarna i infrastruktur kommer korta restiden med cirka en kvart och det innebär att vi kan skapa en gemensam arbetsmarknadsregion på riktigt och sen en stor arbetsplats mitt emellan. Dessa tre satsningar innebär start för detaljplaner, bostäder, kollektivtrafik och till och med en obemannad livsmedelsbutik.  

Min slutsats av detta är att en stat och en regering genom sina beslut kan lägga grund för oerhört mycket utveckling i delar av landet där man inte är bortskämda med statliga investeringar. Därför är det väldans viktigt att vi har en regering som ser hela landet och förstår dessa samband.  

Så nu kavlar vi upp ärmarna och knackar ännu fler dörrar! Jag var kommunalråd också under de åtta åren med en annan regering. Det var helt annorlunda. Centern gjorde säkert sina försök men fick mycket lite gehör.  

Johan Persson är kommunstyrelsens ordförande i Kalmar