Johan Persson: Folk ville inte rösta på de som stödjer sig på SD

Sedan 2013 har Kalmar letts av en mycket stabil majoritet bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet. Vi har tillsammans 35 mandat av 61. I opposition finns Miljöpartiet, Kalmar-alliansen (M, KD och L), Sverigedemokraterna och en utesluten sverigedemokrat som i detta val startat eget parti.  

Förra lördagen hade vi gemensam valupptakt i min maskinhall. Över hundra peppade företrädare dansade och hade kul. En bra fest ska inte underskattas!  

I samband med denna valupptakt genomförde vi en presskonferens och släppte en Novus-undersökning som orsakade ett ramaskri från oppositionen.  

Eftersom jag inte tror att Kalmar skiljer sig så mycket från andra kommuner så presenterar jag den även här.  

Novus har genom telefonintervjuer med 500 Kalmarbor ställt följande fråga:  

Om ett parti i Kalmar berättade att de vill regera efter höstens val även om de är beroende av stöd från Sverigedemokraterna, hur skulle det påverka din benägenhet att rösta på ett sådant parti?  

23 procent svarade att de skulle vara mer benägna att rösta på ett sådant parti.  

62 procent svarade att de skulle vara mindre benägna att rösta på ett parti som vill regera Kalmar med stöd av Sverigedemokraterna.  

12 procent svarade att det inte skulle påverka röstandet. 

Novus har också brutit ner dessa siffror per parti och den nedbrytningen visar att 31 procent av Moderaternas väljare skulle bli mindre benägna att rösta på M om de vill regera med stöd av SD. 51 procent av Liberalernas väljare blir mindre benägna och 25 procent av Kristdemokraternas väljare.  

93 procent av Centerns väljare skulle bli mindre benägna att rösta på C om de regerade med stöd av SD. 76 procent av S-väljarna, 90 procent av V-väljarna och 94 procent av MP-väljarna.  

I Kalmar har majoriteten varit väldigt tydlig med att vi hellre går i opposition än leder Kalmar med stöd av Sverigedemokraterna. Detta budskap tillsammans med ett offensivt valmanifest är budskapet när vi knackar dörr fem kvällar i veckan.  

Man ska aldrig ta något för givet någon gång men stämningen är god samtidigt som den ökade polariseringen i hela samhället är påtaglig. Nu återstår bara några veckor till valet. Under den tiden är det fullt fokus dygnet runt som gäller! Har man en halvtimme över så finns alltid någon dörr att knacka. Nu kör vi! 

Johan Persson är kommunstyrelsens ordförande i Kalmar