Johan Hassel: Efter valet – ett förändrat Sverige i världen

Det svenska folket röstade på valdagen 11 september 2022 fram ett annat Sverige. Ett rasistiskt parti med nynazistiska rötter vann en femtedel av folkets röster och blev landets andra största parti. 

Sverigedemokraterna skiljer sig från andra liknande partier i Norden och delar av Europa på så sätt att de har sina rötter i nynazistiska idéer och partier. Det var det partiet Jimmie Åkesson blev partiledare för. Tillsammans med en kärna av män har han skickligt lyckats förflytta bilden av sitt parti. 

I praktiken är SD en röst för nej till invandring, för återvandring samt för en assimilieringspolitik som inte tillåter varken utrikesfödda eller en variation av kulturinslag. 

Till slut till den grad att Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna ansåg att partiet och dess politik var normaliserat och en legitim partner att vinna regeringsmakten tillsammans med. 

Sverigedemokraternas politik är en blandning av kulturrasism, med nyfascistiska inslag och inrymmer såväl traditionell högerpolitik som klassisk vänsterpolitik. I praktiken är SD en röst för nej till invandring, för återvandring samt för en assimilieringspolitik som inte tillåter varken utrikesfödda eller en variation av kulturinslag. 

Och så klart hårdare tag mot kriminalitet och populistiska förslag med bäring åt vänster samtidigt som klasspolitiken för överklassen slår igenom för att möjliggöra samarbetet med de högerkonservativa partierna. I allt detta är de väldigt lika övriga högerextrema-populistpartier i Norden och Europa. 

Det går nu ett eko genom världen. Ett varningsrop om man så vill. Ifall detta kan ske i Sverige är Trumpismen möjlig överallt. Äts demokratin upp inifrån i våra samhällen?

Det går inte att se SD som en isolerad händelse utan de är en del av en global politisk rörelse som på allvar hotar demokratin och samhällens sammanhållning.

Det är dock viktigt att dra en distinktion mellan Sverigedemokraternas hårdföra partiledning och stora delar av deras väljarkår. 

Veckorna innan valet hördes flera röster som varnade för Sverigedemokraterna, dess bristande demokratisyn och ifrågasättande av alla människors lika värde. Trots dessa varningar kommer Sverige tvingas konstatera att naiviteten har dominerat.

Det går inte att se SD som en isolerad händelse utan de är en del av en global politisk rörelse som på allvar hotar demokratin och samhällens sammanhållning. När Ulf Kristersson blir statsminister med stöd av Jimmie Åkesson blir han ofrånkomligt en del av Trumpismen. 

Alla de människor som röstade på SD och som inte delar partiledningens värderingar måste respekteras. Missnöjdhet och uppgivenhet har brett ut sig i praktiken i samtliga västeuropeiska länder.

Något är trasigt i hur människor ser på sin roll i samhället och sina framtidsutsikter. När Olaf Scholz pratade om ”Respekt” satte han fingret på något. Människor måste få möjligheten att leva det goda livet oavsett var de befinner sig. Hur resurser mer rättvist fördelas mellan människor och hur alla delar av landet ges likvärdig rätt till samhällets funktioner behöver självkritiskt diskuteras. 

Vad som händer i Sverige kommer följas noga av världen. Kommer vi klara av att skydda demokratiska institutioner, alla människors lika värde och hålla SDs partiledning till ansvar för sin hat- och hotfyllda svans på sociala medier? Och kommer världens mest framgångsrika progressiva parti att finna politiken och återta förtroende bland arbetarklassväljarna?  

Det är två frågor som, om man så vill, kommer avgöra om Sverige fortsätter vara Sverige. 

Johan Hassel är internationell sekreterare för Socialdemokraterna