Joanna Abrahamsson: Hotell Romantik dumförklarar äldre

Nämen åh så gulligt, äldre dejtar på tv. SVTs serie Hotell Romantik skapar reaktioner. Ungefär samma som när folk ser marsvin eller hundvalpar. Den där ljusa rösten kommer fram med huvudet på sned. När ska samhället sluta behandla äldre som småbarn?

28 singlar letar efter den rätta på det vackra alphotellet där alla är över 65 år. På schemat står äventyrliga aktiviteter och varje kväll avslutas med middag och dans. Då utses kvällens par som får en övernattning i en romantisk stuga. Så lyder pitchen för programmet. Deltagarna lotsas runt av två unga och fnissiga programledare. Det hela bildsätts av ett naket par fotade bakifrån. 

Finns det någon annan generation som mer öppet pratat om sex

Tänk va’, singlarna är inte bara äldre. De är frisläppta också. Inte så konstigt på en grupp med en medelålder på 70 plus. De var alla unga på det vilda 1970-talet. Finns det någon annan generation som mer öppet pratat om sex, testat olika relationsformer och levt ett så pass gott liv? Förmodligen inte. 

Men det är som att siffran 65 gör människor osynliga. I en ofta pigg ålder med mycket livserfarenhet och kunskap blir man inte vatten värd. Sverige är mycket dåligt på att ta tillvara äldre personer. 

I andra länder har man en helt annan syn. Det är just därför reaktionerna på serien blir så överdrivet positiva. Som om det vore något konstigt och ovanligt att äldre dejtar. I ett land där snart varannan person kommer få fira sin hundraårsdag är 65 år ingenting. 35 år kvar av ett förhoppningsvis aktivt pensionärsliv. 

de 25 procent av befolkningen som är över 65 företräds av tre procent riksdagsledamöter

Liberalen Barbro Westerholm kallar det här för ålderism. Hon ägnade sitt sista år i riksdagen, som 88-åring, åt att bekämpa misstron mot äldre. Diskrimineringen måste få ett slut. Barbro lyfter gärna det faktum att de 25 procent av befolkningen som är över 65 företräds av tre procent riksdagsledamöter. Jämställdheten har kommit längre än behandlingen av årsrika. 

Ett exempel är den så kallade krokodilmannen Lars Liedegren. Arkitekten som för två år sedan fick sin vänstra arm avbiten av en krokodil i samband med en kräftskiva på Skansenakvariet. Försäkringsbolaget If betalar inte ut mer än en tiondel av maxbeloppet rapporterar Expressen. Orsaken är att han vid 81 års ålder anses för gammal. Förnedrande och nedvärderande, är man inte längre värd något, säger Lars Liedegren. 

Ta tillvara på deras unika samlade erfarenhet och sluta dadda

När populationen blir allt äldre finns det 75-åringar som har en förälder i livet. Mor och dotter går på samma PRO-möten. På demensboenden kan det skilja närmare 40 år mellan den yngste och den äldste. Nu på 2020-talet kommer också de stora barnkullarna från 1940-talet att bli över 80 år gamla. De tillhör då gruppen äldreäldre. Ta tillvara på deras unika samlade erfarenhet och sluta dadda. Ingen vill bli behandlad som mindre vetande bara för att man har haft turen att fylla år väldigt många gånger. 

Joanna Abrahamsson är socialdemokrat i Stockholm och tidigare politiskt anställd i regeringskansliet och EU-parlamentet