Joanna Abrahamsson: Hög tid att ta sin Barbara ur skolan

Barbara hör inte hemma i den svenska skolan. Foto: Emma Fastesson Lindgren.

Barbara Bergström skrattade hela vägen till banken när hon deltog i SVTs talkshow Carina Bergfeldt i fredags. Gratisreklam för Engelska skolan på bästa sändningstid inför närmare en miljon tittare. Affärskvinnan har håvat in miljarder på bekostnad av elevers skolgång och lärares arbetsmiljö. S-studenter för sedan länge en kamp mot systemet och testar nu ett smart knep. Här kan moderpartiet verkligen få inspiration.

Sverige är ensamma i världen om att tillåta friskolor att ta ut vinst på det groteska sätt som sker. Ingen nyhet för någon egentligen, men själva tanken är fortfarande svindlande. Många skolor drivs i aktiebolagsform vars enda mål är att gå med vinst. Man behöver inte ha gått i en kommunal skola med en utbildad mattelärare för att lätt kunna räkna ut att då är det lärare, skolmat och bibliotek som ryker.

Hur kunde det bli så här illa?

Socialdemokraterna var tydliga med sitt budskap i valrörelsen, vinstjakten hör inte hemma i svensk välfärd. Men tyvärr har det under lång tid saknats majoritet för frågan i riksdagen. När Magdalena Andersson lämnade över nycklarna till Sagerska till Ulf Kristersson försvann också momentum. Det är inte lika spännande i debatten längre och media har annat på agendan.

Tur då att Emma Fastesson Lindgren, ordförande i S-studenter, finns. Hon gick i somras omkring på Almedalsveckan iklädd päls, solglasögon och hatt som sin persona Barbro Pengaström och delade ut glädjebetyg. Ryktet säger att Barbro träffade på Barbara i Visby. En syn för pengagudarna i sådant fall.

Ungdoms- och studentförbunds uppgift är att visa vägen med kreativa metoder, gärna lite före sitt moderparti.

S-studenter ger aldrig upp och deras senaste drag är att bli aktieägare i skolkoncerner. Emma Fastesson Lindgren, utan utklädnad denna gång, deltog förra veckan på Academedias bolagsstämma. Som aktieägare vill hon bevaka sina intressen. Bemötandet var trevligt, berättar Emma och på plats fanns det många män, till exempel vd:n. Problematiskt däremot var att stämman beslutade att dela ut 185 miljoner av skattebetalarnas pengar.

I en debattartikel i Dagens Industri uppmanas svenska folket att följa Emmas exempel och ta kontroll över bolaget. S-studenter ställer där tre krav: Att Academedias överskott ska återinvesteras i verksamheten, att lärartätheten ska höjas för att uppnå kommunal nivå och på sikt ska bolaget avvecklas och dess ägodelar återföras till skattebetalarna genom kommunalt ägarskap. Ungdoms- och studentförbunds uppgift är att visa vägen med kreativa metoder, gärna lite före sitt moderparti. Emma kan sitt hantverk.

Våra skattepengar ska öronmärkas till elevers utbildning, inget annat. Tidigare undersökningar visar att en stor del av svenska folket håller med. Kampen kommer att ta tid i rådande parlamentariska läge. Men Emma Fastesson Lindgren leder massorna och går i täten för en framtid utan vinster i skolan.

En vacker dag ska vi gemensamt säga: Game over, Barbara!

Joanna Abrahamsson är socialdemokrat i Stockholm och tidigare politiskt anställd i regeringskansliet och EU-parlamentet.