Joanna Abrahamsson: Alla jobbar inte hemifrån soffan

I media ser det ofta ut som att distansarbete är något de flesta kan ta till när de känner för det. Men då glömmer man 1,4 miljoner medlemmar i LO-förbunden.

I media ser det ofta ut som att distansarbete är något de flesta kan ta till när de känner för det. Men då glömmer man 1,4 miljoner medlemmar i LO-förbunden. 

I Nyhetsmorgon i TV4 häromdagen var komikern Jonatan Unge gäst hos programledaren Jenny Strömstedt. Syftet var att lansera sin nya show där han behöver stå upp på scen framför publiken i en dryg timme. Hur kommer han orka? Det enda gången han stått mer än en timme i sträck var när han köade till slottet i Versailles. Ett oskyldigt tillspetsat skämt för att locka till skratt och än en gång bekräfta Unges slacker-persona. 

Men det säger något om media i stort. Vad redaktionerna väljer att lyfta fram och hur en arbetande människa skildras. När får man höra om hur många timmar en undersköterska står upp per dag? Utgångspunkten är alltid en kontorsmänniska. 

Det är ingen slump att det var TCO som kom på begreppet livspussel 2002. Stress och press för att få ihop allt för heltidsarbetande småbarnsföräldrar visst. Men tjänstemän har ofta möjligheten att jobba flextid och på distans. Så mycket enklare att hinna med det där tandläkarbesöket och skjutsa barnen till träningen då. Kanske till och med klara av ett eget gymbesök och köra tvättmaskinen under arbetstid. 

Över en miljon svenskar gick fysiskt till jobbet under pandemin och utsattes för stora hälsorisker. 

Joanna Abrahamsson

En medlem i Kommunal i Arbrå som jobbade skift inom hemtjänsten med långa pendlingsavstånd blev orosanmäld till Socialtjänsten. Orsaken var att hon som ensamstående mamma vissa dagar behövde barnomsorg både dag och natt. Där kan man snacka livspussel på riktigt. Stor skillnad från någon i Stockholms innerstad som sträcker ut benen i soffan i väntan på att släppa in städerskan. 

Känner sig en tjänsteman lite risig går det utmärkt att jobba hemifrån. Kanske inte lika produktivt som på kontoret, men man slipper sjukskriva sig och förlora inkomst. Arbetsmiljön för gruppen är också mycket bättre och säkrare än för LO-kollektivet. När hörde du talas om en dödlig arbetsplatsolycka på ett kontor senast? Slita ut kroppen är rätt svårt framför datorn med ergonomiska hjälpmedel. 

Sverige bärs upp av folk som aldrig kan jobba hemifrån. Lokalvårdare, barnskötare, sjukhuspersonal, hemtjänst, industriarbetare, busschaufförer, butiksmedarbetare, lagerpersonal. Listan tar aldrig slut. Över en miljon svenskar gick fysiskt till jobbet under pandemin och utsattes för stora hälsorisker. Men de gjorde det. 

Jobba med kroppen tär. Alla orkar inte köra fullt ut till pensionsålder. Monotona rörelser på löpande band år efter år ger förslitningsskador. 

Förstår kontorsarbetare verkligen vad det innebär? Aldrig snabbt kunna kolla mobilen. Missa samtal om sjuka barn i skolan. Behöva säga till hela arbetslaget när man måste gå på toa och ungefär hur länge man blir borta. Det är en verklighet mycket långt från ett flexibelt arbete via dator på distans. 

Joanna Abrahamsson är socialdemokrat i Stockholm och tidigare politiskt anställd i Regeringskansliet och EU-parlamentet