Joakim Jonsson: Rörelsen lever – men på andra sätt än på 1960-talet

Rörelsen lever fortfarande i högsta grad – men på andra sätt än på 1960-talet, skriver Joakim Jonsson, partikassör för Socialdemokraterna.

I en sketch på 1960-talet ställde Hasse & Tage den klassiska frågan: Ska det vara Aftonbladet eller Expressen? En sketch som allt fler av dagens ungdomar har svårt att relatera till. De känner sig mer hemma i den nya tekniken där mediabolagen samlar in information om oss när vi surfar på nätet för att via algoritmer och artificiell intelligens (AI), göra valet åt oss. Det skiljer sig avsevärt från valet av tidning som gällde innan algoritmernas ankomst. Då var det snarare läsaren som gjorde en politisk markör genom att välja tidning.

Rörelsen fanns med från vaggan till graven

På arbetarrörelsens kursgård Bommersvik såldes länge bara Aftonbladet och Expressen lyste med sin frånvaro. Även när det gällde livet i stort var valet enkelt. Som god socialdemokrat var det givet att du skulle ha försäkring i Folksam. Mat köpte du på Konsum och självklart bodde du i en HSB-lägenhet eller i en lägenhet byggt av Riksbyggen. Du var såklart medlem i facket och hade dina bankaffärer i Sparbanken. Och när du gick i pension var PRO det givna valet. Begravningen tog Fonus hand om. Rörelsen fanns med från vaggan till graven. Även om delar av detta fortfarande gäller för många, så ser det på många sätt annorlunda ut i dagens samhälle.

Som rörelsemänniska kan det ibland kännas svårare att välja ett alternativ som en gång i tiden bildades för att göra livet mer drägligt för den vanliga människan. Men det finns hopp.

Känner du behov av att lära dig mer om prepping tillsammans med andra eller vill du lära dig att fotografera? Då kan du ta del av en kurs anordnad av ABF. En kurs som bygger på ABFs tidlösa tankar om att folkbildning är demokratisk lärande och ett fritt kunskapssökande. Folkbildning ger människor kunskap och mod att erövra makt och ta ansvar för såväl den egna vardagen som i samhället som helhet.

Om du, när sommaren närmar sig, vill hitta en naturskön plats att tillbringa dina semesterveckor på, kan du hyra en stuga på SSUs och socialdemokratins kursgård Bommersvik. Ett paradis där du både kan bada, äta god mat, basta och spela tennis. Eller bara gå omkring i skogen och njuta på denna historiska plats.

Vi är ett parti som sedan 1956 bedriver ett lotteribolag för att inte bli beroende av de statliga partianslagen

Högern brukar anklaga Socialdemokraterna för att vara ett bidragsparti, men inget kan vara mer fel. Vi är ett parti som sedan 1956 bedriver ett lotteribolag för att inte bli beroende av de statliga partianslagen. Vi vill helt enkelt via Kombispel se till att partiet har hyggliga förutsättningar för att bedriva valrörelse, även om staten sänker våra anslag. Resultatet är tydligt. Medan Moderaterna finansieras av staten till 90–95 procent finansierar vi vår verksamhet till 30 procent via inte minst lottförsäljning. Det har vi all anledning att vara stolta över.

Aftonbladet ingår nu i den stora kommersiella Schibstedtkoncernen, och även om de har en utmärkt socialdemokratisk ledarsida och en progressiv kultursida har mycket förändrats sedan Tage Danielsson ställde frågan om Aftonbladet eller Expressen.

Men en sak består. Det finns fortfarande en nyhetstidning med socialdemokratiska perspektiv i hela tidningen. Det är den tidning som du läser just nu: Aktuellt i Politiken, som har funnits sedan 1953: 70 år i år. De stora mediahusen kommer såklart fortsätta att samla in information om oss och vilja välja vad vi tittar på. Men jag är övertygad om att alla vi som vill läsa en journalistiskt välgjord nyhetstidning med socialdemokratiskt perspektiv kommer att fortsätta välja Aktuellt i Politiken.

Jag tror också att flera människor kommer välja att gå ABF-kurser, eftersom det är kul att lära sig saker gemensamt. Och allt fler kommer att tillbringa sommaren på Bommersvik. Så även om mycket ändras när vi tar till oss av den nya tekniken och samhället förändras, så kommer alltid Socialdemokraterna sätta Sverige och vanligt folk först. Vi kommer fortfarande slåss för att ge folket möjlighet till folkbildning via läsande av Aktuellt i Politiken eller via en ABF-kurs eller via en intressant kurs på Bommersvik.

LO och dess förbund fortsätter att vara en av världens starkaste fackföreningsrörelser som kämpar för schysta löner och villkor för vanligt folk. Unga Örnar arrangerar sommarläger och slåss för en jämlik barndom. Folksam är fortfarande kooperativt ägt – liksom Coop. Dessutom fortsätter PRO att kämpa för dina rättigheter när du blir pensionär. Och ja – även Fonus är fortfarande folkrörelseägt.

arbetarrörelsen, kooperationen och folkrörelserna är fortfarande i högsta grad levande – så länge vi väljer dem

Mycket har förändrats. Men arbetarrörelsen, kooperationen och folkrörelserna är fortfarande i högsta grad levande – så länge vi väljer dem.

Joakim Jonsson är partikassör för Socialdemokraterna