Jimmy Jansson: Säkerhetspolitiken får inte få oss ur spår

Hot kan få oss sammansvetsade och visa på vikten av ett starkt samhälle för att frigöra och skydda varandra. Vi är ett av världens bästa länder enligt undersökningar. Trots våra problem. Värt att försvara, värt att bevara!

Tilliten till våra skyddsnät behöver stärkas efter försämringar och underfinansiering. Problem med fusk har eskalerat. Varje myglare som ertappas spär på.

Ett tak som begränsar det samlade uttaget av bidrag och ersättningar behövs. I stället ska motivering till utbildning och arbete göras. Lönearbete måste betala bättre än att inte jobba.

En på pappret nyskild ensamstående mamma som hoppar SFI kan med sex barn och makens extra lägenhet som hyrs ut svart både resa utomlands, fast man inte får, skicka ”hem” pengar och ha råd med en barnvagn. Andra får hoppas på sonens knarkpengar för att få mat på bordet. Detta sker i dag.

Inget arbetareparti kan stå för det.

Inlåsningar finns, inte sällan för kvinnor, där kulturellt förtryck och ojämställdhet hindrar utbildning och jobb. Klan, hedersförtryck och bidragssystem är del av orsakerna. Skulle inte högre barnbidrag för tre barn och utfasat flerbarnstillägg då vara rimligt? Om vi vill bryta utvecklingen.

Brist på ibland pengar och ofta kunskap att vägleda barn i en ny kultur gör att en del hamnar fel. Vilket inte är konstigt. Särskilt inte om papporna inte är där med destruktiva normer. När föräldrar inte kan hjälpa med läxor, sätta gränser och inte kan svenska trots lång tid i landet, blir det problem.

En tanke kan vara att bidrag i form av kontantstöd som kan skickas till krävande anhöriga i hemländer i stället är låsta till att lösa de akuta behoven och minska klyftor här hemma. Ekonomiskt bistånd från kommunen ska inte krydda statens biståndsbudget.

300 000 beredskapsjobb till att lindra klimatförändringar, stärka försvarsförmåga, öka trygghet, hålla snyggt och stärka välfärden, är en annan tanke. Vi betalar ju ändå för arbetslöshet. Många har svårt att komma in på krävande arbetsmarknad. Varför inte aktivera kapacitet som finns? På köpet ges mening och mål.

I stället för att människor hamnar i stadsdelar fjärran från normer, språk och förväntningar som ett liv i Sverige kräver, är det utbildning, arbete och deltagande i samhället som gäller. Det räcker inte med en nätt kurs om Sverige på SFI, för dem som behagar delta. Det krävs krafttag.

Vad är det som gör att vi trots stort mottagande av förväntad arbetskraft har arbetskraftsbrist i princip alla branscher? Och hög arbetslöshet? Trots att nära all utbildning är kostnadsfri. Läs in viss ironi och bitterhet.

Förstå mig. Det går bra för de flesta. Goda exempel dominerar och behöver lyftas! Men konsekvenserna av när det inte fungerar är påtagliga utifrån vad Sverige ska vara.

Trots stora resurser har landet lyckats sätta sig i en smickrande position vad gäller segregation, arbetslöshet, narkotika och skjutningar. Ovanpå allt S gör behöver en resa ur detta beskrivas. Som en del av den demokratiska kontrollen.

Glöm inte kommunerna! Spelreglerna avgör. Vår förmåga att bygga bort klyftor, förebygga och utbilda avgör hur många poliser, fängelser och domstolar staten behöver. Ska vi klara grunduppdragen i välfärden och bryta utvecklingen så behövs mer stålar. Ändå en piss i Mississippi mot vad brottslighet kostar.

Man kan vara solidarisk genom att ställa stenhårda krav och ge möjligheter. Socialdemokratin är det parti som inser det. De flesta medborgare tycker lika.

Vår tid är nu.

Jimmy Jansson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna