Jimmy Jansson: Det politiska förtroendet är det viktigaste vi har

Grattis! Både här och var får jag kommentaren. Varje gång reagerar jag lika oförstående. Till vad? Snart går det upp. Valvinsten! Det handlar om den.

Precis som på många håll i landet har S gjort en bra valrörelse även i Eskilstuna. Vi går fram, bildar en majoritet med M på ett offensivt program. Klart värt ett grattis eller fler. Vi är såklart oerhört stolta och glada över förtroendet.

Men ju mer jag analyserar oviljan att tänka i termer av grattis desto tydligare blir det. För den utomstående kan det ju se ut som att man vunnit något. Men för den som ”vunnit” innebär det ett förtroende, ett ansvar och en i många delar snudd på omöjlig uppgift med okända villkor och ständigt förändrade förutsättningar att hantera. Att leva i någon sorts ständig krishantering med inslag av sporadiska roliga framgångar är ju rätt tärande.

Samtidigt är det politiska förtroendet och ansvarstagandet det viktigaste vi har. Det är så man gör förändring och någon måste göra det. 

Ta ansvar och samla ihop medborgarnas i högsta grad motstridiga viljor till något att leda på och samtidigt styra mellan skären av oväntade händelser, egentligen utan karta men förhoppningsvis med en ideologisk kompass, utan att gå på grund. Och går du på grund eller nuddar en bit land så sätter det dig, ditt parti och alla som lagt förtroendet på dina axlar i gungning. 

Varför i hela fridens namn sliter man en hel mandatperiod, en hel valrörelse för att utsätta sig för det?

Mandatperioden som kommer blir säkerligen inte heller enklare än tidigare perioder. Omvärldens krig och ekonomi slår in. Ny regering med stora inre spänningar, burna av ett parti som står vid sidan av men ändå bestämmer allt, och som måste utkrävas ansvar. 

Sannolikt kommer inte kommuners och regioners villkor stå på agendan. Fokus kommer att vara att hantera de löften som regeringen inte vann valet på och som skapat oerhörda förväntningar. Läget för offensiv oppositionspolitik kunde knappt vara bättre.

S har nu ett läge att både klä av de regeringsbärande partierna och utmana de inre spänningarna. Men S får samtidigt inte vara rädda för att söka aktivt stöd i riksdagen för reformer som gynnar svenska löntagare, kommuner och vårt land i stort. Vi har en partiledare som har respekt och förtroendet med sig. 

 Läget kunde vara sämre för en socialdemokrati som vill återta sin position som den tongivande politiska kraften i landet. Och det är väl därför, trots allt, som vi ställer upp och låter oss nomineras till alla dessa omöjliga uppdrag?

Jimmy Jansson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna