Jesper Lindholm vill driva klimatet som en rättvisefråga i EU-parlamentet

Jesper Lindholm vill ta plats i EU-parlamentet för att driva på miljö- och klimatpolitiken. Foto: Ylva Säfvelin/AiP

– Socialdemokraterna måste ta ledarskapet i klimatet som en rättvisefråga. Socialdemokraterna är jätteduktiga på att prata om nya gröna jobb men vi måste också stå upp för dem som har minst, säger Jesper Lindholm, Stockholm, som kandiderar till en plats på S valsedel i Europavalet.

Jesper Lindholm är på besök i grannstadsdelen Bagarmossen för att tillsammans med riksdagsledamoten Jytte Guteland vara inspirationstalare på ett möte om hur man driver sina hjärtefrågor i politiken. Han är inte den som låter ett kampanjtillfälle gå honom ur händerna och har samlat ihop ett gäng som delar ut flygblad i centrum. ”Man smittas av hans energi”, konstaterar Pontus Olsson, en av Bagarmossen-sossarna när de drar sig mot Folkets Hus för kvällens möte.

På mötet betonar han att som politiskt aktiv kan man göra skillnad och berättar om några exempel från sin egen tid i politiken. Som när han blev uppringd av en ensamstående mamma, som han hade knackat dörr hos, och som han kunde hjälpa. Hon fick den ersättningsplats i barnomsorgen som hon hade rätt till när den vanliga förskolan stängde för planeringsdag.

– Den kommunala politiken kanske inte alltid är så glamorös men man kan verkligen göra skillnad.

Kampanj innan medlemsmötet om hur man driver sina hjärtefrågor i politiken. Foto: Ylva Säfvelin/AiP

Det är hållbarhets- och rättvisefrågorna som ligger honom närmast – och här har hans egen bakgrund spelat roll.

– Jag är uppfostrad med att vi ska ta hand om dem som har minst. Min pappa satt i fängelse när jag föddes, mina föräldrar hade ingen gymnasieexamen, min mamma var ensamstående och hade det tufft.

Och klimatfrågan är enligt Jesper Lindholm i högsta grad en rättvisefråga. Han räknar upp flera exempel på hur de rika står för de största utsläppen och får stora subventioner.

– Resandet i privatplan ökar, det har betalats ut stora elstöd till lyxvillor, lyxbåtarna blir större och större, staten subventionerar privata pooler via rotavdrag. Samtidigt har vanligt folk en kollektivtrafik som blir dyrare och dyrare och vi har inte råd att rusta upp miljonprogrammen.

Vi har inte lika ansvar, de rika måste ta ett större ansvar för sin större skuld.

Jesper Lindholm

Han pratar om sin farmor Inga-Lill som bor i Bredbyn och som ibland tar bussen in till Örnsköldsvik. Men ibland går ingen buss tillbaka; hon får sämre service samtidigt som priserna på kollektivtrafiken stiger.

– Det är jättebra med en tankbonus för dem som behöver men det är många som behöver bussen, och kollektivtrafiken är ännu dyrare utanför Stockholm. Det är en solklar fråga där vi skulle kunna göra som Tyskland som infört ett pristak på runt 500 kronor i hela landet. Det finns så mycket vi kan göra, jag är hoppfull, men då måste vi agera! Samtidigt ser jag en stor chans för jag har aldrig sett så många sossar och fackliga brinna så här mycket för klimatet.

Också när han är ute och kampanjar möter han engagemanget.

– Jag möter unga som är oerhört frustrerade. Jag var på min gamla gymnasieskola Norra real och träffade Nea, 18 år. Hon sa ”jag bor i en liten tvåa med min ensamstående mamma. Vi köper ekologiskt, vi odlar på kolonilott, men vad kan vi göra mer för klimatet nu när det går åt helt fel håll?”

LO visade, enligt honom, nyligen att när man tittar på inhemska utsläpp så har alla svenskar minskat sina utsläpp – förutom de allra rikaste.

– Vi måste prata mer om dem som släpper ut mycket och inte peka finger på vanligt folk som försöker få vardagen att gå ihop och samtidigt dra sitt strå till stacken.

Selfie-dags under kampanjen. Foto: Ylva Säfvelin/AiP

Enligt Jesper Lindholm kan Socialdemokraterna med gott samvete ta kampen om klimatet som en rättvisefråga. Inte låta högerregeringen komma undan men också se till att den stora skulden läggs där den ska.

– Det är inte att vrida och vända på om jag ska äta skinka på mackan eller inte när resandet med privatplan fördubblades under pandemin. Vi har inte lika ansvar, de rika måste ta ett större ansvar för sin större skuld.

Att Jesper Lindholm vill bli Europaparlamentariker beror på att EU enligt honom är den naturliga arenan för att driva på för en tuffare klimatpolitik.

– Sverigedemokraterna har ju lyckats att sabba Sveriges omställning, nu är EU vårt största hopp. Vi måste försvara de stora framgångar som gjorts; EU har precis skärpt utsläppshandeln, man planerar att införa klimattullar mot andra länder. Vi måste göra ännu mer; se till att EUs stora budget kommer till användning för vanligt folk. Hur ska vi till exempel göra riktade satsningar på kollektivtrafik, hur ska vi se till att det blir ännu fler investeringar i gröna jobb, hur kan vi se till att andra länder också gör sitt.

Då är det viktigt att hålla SD stången i Europavalet.

– Vad är SDs plan? Det bästa sättet att pressa Kina är ju att vi är en europeisk familj som sätter press tillsammans. Ska Jimmy Åkesson åka själv till en och en halv miljarder kineser och säga ”att vi drar oss ur, ni får göra resten”?

EU är också en stor investerare och långivare till den gröna industri som växer fram – där kan man fråga sig om SD vill att Sverige ska få färre gröna jobb och färre orter som blomstrar upp?

– Vi kan sätta press på USA och Kina genom EU. Vi kan se till att det blir fler gröna jobb genom EU och vi kan ta ett gemensamt ansvar för att sänka utsläppen men också hantera till exempel skogsbränder, som när Sverige fick hjälp av EUs brandmän med de enorma skogsbränderna 2018, säger Jesper Lindholm.

Jytte Guteland satt knappt två perioder i Europaparlamentet och beskriver hur intresset för klimat- och miljöfrågorna var väldigt lågt när hon kom in; att få en plats i parlamentets miljöutskott var ingen match.

– Intresset var så lågt att vi fick ha våra debatter sena kvällar och nätter när alla andra hade lämnat.

Men 2019 var plötsligt klimatet högt på dagordningen, tack vare Parisavtalet, och Jytte Guteland fick vara med och jobba fram viktig klimatlagstiftning. Hon välkomnar att fler socialdemokrater vill kandidera för att fortsätta att driva på.

– Som inspiration till att gå in i politiken och driva frågor som kanske blir stora; ni kan vara med och göra skillnad, säger hon till deltagarna i medlemsmötet, som sedan ska ställa sig i bikupor och prata om vilka frågor de vill driva själva.

Jytte Guteland och Jesper Lindholm var inbjudna att inspirera medlemsmötet i Bagarmossen. Foto: Ylva Säfvelin/AiP

Fakta Jesper Lindholm

Ålder: 32 år.

Familj: Sambon Baptiste och två katter, Majsan och Teddan. 

Bakgrund: Har jobbat som politisk sakkunnig för S i Europaparlamentet och senast på miljödepartementet fram till valet 2022.

Gör: Jobbar som utredare på GS-facket, ordförande för Skarpnäcksfältets S-förening i Stockholm och talesperson för miljö- och klimatnätverket Kära framtid (S). 

Aktuell: Kandiderar till en plats på S valsedel i Europavalet.