Jens Nilsson ny ordförande för European Forum for Democracy and Solidarity

Europaparlamentarikern Jens Nilsson har valts till ny ordförande för European Forum for Democracy and Solidarity (ESDF).

– Jag tror att de behövs mer än någonsin. Den stora striden i Europa kommer att stå kring synen på demokrati och mänskliga rättigheter, säger han.

ESDF är en europeisk organisation som jobbar för demokratiutveckling på Balkan, östra Europa samt Nordafrika och mellanöstern. Det startades av socialdemokratiska partier och stiftelser i ett antal EU-länder.

– Det handlar om att socialdemokratiska partier ska stärka varandra, om man har något bra att komma med kan vi bidra med att stärka andra partier och progressiva rörelser, säger Jens Nilsson.

Han har erfarenhet av att jobba med Balkan genom sitt partidistrikt, Jämtland, som drivit projekt i Makedonien. I Europaparlamentet sitter han också i delegationerna till Belarus och Makedonien.

I Makedonien fick Socialdemokraterna äntligen bilda regering i maj, efter att ha vunnit valet förra året. I lokalvalet 15 oktober stärkte partiet sin ställning.

– Det är otroligt roligt att det gick så bra i lokalvalet. Det visar att man har byggt upp en förtroende. Efter det som har hänt känner jag att Socialdemokraterna i Makedonien kommer att vara en förebild för andra partier i Balkan. Det handlar hela tiden om att stärka varandra för demokrati, mänskliga rättigheter och solidaritet.

Uppdraget innebär att leda två officiella möten per år, men det kommer inte att stanna där.

– Utifrån min position i Europaparlamentet kommer jag att lyfta det vi gör i vår partigrupp och jag kommer att försöka vara med där jag känner att jag kan göra nytta. Jag har till exempel lovat att jag ska vara i Sarajevo 17-18 november när de socialdemokratiska partierna på västra Balkan samlas.

Socialdemokraterna i Sverige var ett av de partier som var med och startade organisationen. Bland tidigare ordförande finns Lena Hjelm-Wallén.

– Jag sa det när jag valdes, lite kul är det att min gamla kompis från Jämtland Bosse Toresson, som var partisekreterare, hade det här uppdraget när organisationen startade. Nu kommer en jämtlänning till.

Spara