”Jag ska få 107 ledamöter att dra åt samma håll”

– Jag inser att 107 ledamöter inte tycker likadant, men att få dem alla att känna att de får stöd i sitt arbete och att vi drar åt samma håll känns som en väldigt viktig uppgift, säger Lena Hallengren om sin roll som gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen. Foto: Maria Persson/AiP

Gruppledare för Socialdemokraterna sedan snart 1,5 år. Den som många svenskar såg i tv-rutan varje dag under pandemin. Nyss fyllda 50. Lena Hallengren ger en öppenhjärtig intervju om hur det är att skapa uppmärksamhet i opposition, hur det känns att människor fortfarande tackar för insatsen under covid och vad hon tycker om att ett råd inte följs.

Lena Hallengren är klädd helt i svart denna torsdag 25 januari när vi träffas i hennes rum i Socialdemokraternas lokaler i riksdagen. Lite senare ska hon närvara när riksdagens nätverk ”Minnet för Förintelsen” håller minnesstund i förstakammarsalen inför Förintelsens minnesdag 27 januari. Lena Hallengren ska berätta om den minnesresa hon och andra riksdagsledamöter gjorde i augusti förra året tillsammans med nätverket. En minnesresa då de bland annat besökte platser där fasansfulla händelser utspelade sig för 70 år sedan.

Lena Hallengren är gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen sedan september 2022. Hur är det egentligen att hålla ordning på en riksdagsgrupp?

– Det är stimulerande. Jag inser att 107 ledamöter inte tycker likadant, men att få dem alla att känna att de får stöd i sitt arbete och att vi drar åt samma håll känns som en väldigt viktig uppgift. Och jag tycker det är kul, säger hon.

Vi har sedan en månad gått in i det politiska året 2024 som bland annat innehåller val till Europaparlamentet, ett presidentval i USA där Donald Trump kan segra igen. Det pågår krig i Ukraina och Gaza. Bland annat. 

– Det är ett svårbedömt år. Även om vi vill ha en viss agenda så jobbar regeringen med vissa frågor och det händer saker i vår omvärld väldigt fort. Det måste märkas även hos oss att vi är snabbfotade, inte minst när det gäller utrikespolitiken. Valet i EU och USA, kriget i Ukraina och Gaza, det är delar av världen som vi känner oss väldigt nära. Och det är bara några av oroshärdarna…

Lena Hallengren pekar också ut, vid sidan av det utrikespolitiska, vikten av att det finns en debatt om den svenska vardagen, om hushållsekonomin och om välfärden. Hon kommer precis från ett möte med skuldsanerare från kommunerna.

– Det är så många människor som har så stora skulder. Det får konsekvenser. De kan inte bo kvar i sina bostäder, barn kan bli vräkta. Livsmedelspriserna är nyhet var och varannan dag. Människor som inte har råd att handla mat. 

Lena Hallengren säger att Socialdemokraterna måste arbeta på två plan; som en folkrörelse och parlamentariskt för att göra allt man kan för att människor, familjer och barn, ska få de bästa möjliga förutsättningarna.

– Jag tror tyvärr inte att regeringen kommer vilja låta den ekonomiska krisens konsekvenser för välfärden och hushållen prägla debatten, men vi måste göra allt vi kan för att få upp den frågan.

Detta måste ske parallellt med kampen mot gängen. Lena Hallengren konstaterar att tyvärr har inget blivit bättre under den här regeringen.

– Det är ju inte så att vi gläds åt att regeringens åtgärder inte biter eller att de gör för lite. För svenska folkets del önskar jag inget hellre än att det fanns något som gav effekt.

Många frågor på bordet för svenska politiker och Lena Hallengren konstaterar att politik just nu är mer spännande än någonsin. 

Har ni hittat er roll i opposition?

–Det är svårt att vara i opposition för det kräver både att man granskar regeringen, vrider och vänder på deras förslag, inte låter dem få uppmärksamhet för förslag vi inte tycker är bra, och att visa vad vi vill prioritera. Vi gör alla vårt bästa. 

Man ska alltid veta att oavsett vad som händer så finns det ett socialdemokratiskt alternativ.

Lena Hallengren

Lena Hallengren tycker att både tiden vi lever i och medielandskapet försvårar.

– Sociala medier styr väldigt mycket. Vi kan ha presskonferenser varje dag, men nyheter lever så kort tid. Det funderar vi på och jobbar mycket med. Vi måste hela tiden visa att det finns ett alternativ. Man ska alltid veta att oavsett vad som händer så finns det ett socialdemokratiskt alternativ.

Förra veckan gick Socialdemokraterna ”genom rutan” med sin ”kupp” i riksdagen då 21 S-politiker från Sveriges alla regioner tvingade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) att lyssna på dem när de berättade om krisen i sjukvården.

– Nu gäller det att hålla i den insikten, att vi har en nationell sjukvårdskris som SD-regeringen drivit fram, både nationellt och regionalt. Vi styr i många kommuner och regioner men de får inte rätt förutsättningar. Gapet mellan vad som behövs och vad regeringen skjuter till är på mångmiljardbelopp.

Lena Hallengren konstaterar att det inte kommer att gå att kompensera fullt ut genom att höja skatten. Det blir också orättvist när skatten höjs för alla, men där regeringen sedan kan sänka den för dem med högst inkomst.

Så hugg en riksdagsledamot, bjud ut dem till en skola, en arbetsplats, ett hemma hos-möte.

Lena Hallengren

Lena Hallengren vill lyfta att även om 107 S-riksdagsledamöter gör ett mycket viktigt och bra jobb är de inte hela partiet. 

– Vi är bara en liten del, vi har inte majoritet. Nu måste vi alla se till att vara ute, att möta människor. Vi är i opposition, vi kan inte leverera höjt barnbidrag eller mer pengar till kommunerna även om vi skulle vilja det. Vi måste vara där människor är. Om jag kan få uppmana till något så är det att nu måste vi ut!

Hon tillägger:

– Så hugg en riksdagsledamot, bjud ut dem till en skola, en arbetsplats, ett hemma hos-möte. Det är inte bara antalet medlemmar som gör en folkrörelse, utan aktiviteten. Att vara ute och träffa människor är en minst lika viktig del som den parlamentariska. Det är inget man gör när man har tid över. Vi måste växla upp.

Du tycker att det arbetet skulle kunna vara större?

– Ja, det tycker jag. Man får mer tid till att träffa människor när man är i opposition. Det är det som är min poäng. Vi måste hjälpas åt att få uppmärksamhet. Det är inte bara kvaliteten på ett möte, det är också kvantiteten.

Det är snart fyra år sedan covidpandemin slog till med full kraft. Lena Hallengren var då socialminister i den socialdemokratiska regeringen och därmed högsta politiska företrädare för vård- och folkhälsofrågor. Undersökningar visade att svenska folkets förtroende för henne rusade i höjden. Hur har pandemin följt med henne i rollen som politiker?

– Å ena sidan känns det länge sedan för många, det är två år sedan de sista restriktionerna hävdes, men å andra sidan så gjorde vi viktiga lärdomar. Till exempel att vi måste satsa på sjukvården och äldreomsorgen och skaffa oss en beredskap. Regeringen agerar precis tvärtom genom att tvinga fram besparingar och nedskärningar.

På ett personligt plan, säger hon, tänker hon mycket på det som hände då.

– Det var en väldigt speciell tid. Jag skulle inte vilja vara utan den när det gäller erfarenheter, men det var också en fruktansvärd tid som jag önskar att vi inte hade behövt uppleva. Men det var lärorikt. Jag tror att de flesta kände att om man hade en uppgift, så var det bättre.

Hon tycker att som politiker måste man förbereda sig för kriser så att man om och när den dagen kommer klarar av att träda fram. Lena Hallengren säger att hon fortfarande möter många människor som tackar henne för hennes arbete under pandemin.

– Det överraskar mig men det är klart, det var en omtumlande tid. Att vara den som frontade ganska mycket det sätter spår, både hos mig och dem jag mötte.

Hon tycker att Sverige har fått ett erkännande i internationella jämförelser och kommit ganska bra ut ur pandemin. 

– När det gäller psykisk ohälsa är det svårare att mäta, men jag kan inte tänka mig att det var bättre i länder där barnen inte gick i skolan under ett halvår.

Dagen före vi gör intervjun har den socialdemokratiska riksdagsledamoten Jamal-El Haj valt att ge intervjuer, både i Aktuellt och Dagens Nyheter, kring anklagelserna mot honom om att han deltagit i en palestinsk konferens i Malmö i maj förra året trots att han avråtts av sitt parti. Ordförande för konferensen var Amin Abu Rashid som anklagats för att finansiera Hamas och sedan också häktades i Nederländerna misstänkt för att ha samlat in miljonbelopp till terrorgruppen. Jamal El-Haj är fortfarande riksdagsledamot för Socialdemokraterna även om han i december lämnade sin plats som suppleant i utrikesutskottet eftersom han tyckte att fokuset på honom som person hade blivit för stort.

Har uppståndelsen påverkat ert arbete i riksdagen?

– Det har det inte. Vi är 107 ledamöter. Men det har påverkat debatten på ett olyckligt sätt. Det är ingen hemlighet att partiet gjorde en annan bedömning. Vi tyckte inte han skulle åka på den här konferensen. Av precis det här skälet.

Det Lena Hallengren menar är att man inte ville bjuda sina motståndare på den debatten.

– Jag är ledsen att säga att vi hade rätt. Det är inte det här vår partiordförande vare sig vill eller ska prata om. Jag hade gett Jamal El-Haj samma råd igen: Åk inte dit. 

Vad tänker du om att det rådet inte följdes?

– Att fatta beslut om att avråda någon, det gör inte jag varenda dag. Det gör jag när jag känner att det är nödvändigt och det kommer jag fortsätta att göra. Och då vill jag naturligtvis att det ska följas.