”Jag är glad att jag var minister under Metoo”

Med bara någon timme kvar på posten, som av en händelse på internationella kvinnodagen, berättar Åsa Regnér om hur hon ser på sin tid som jämställdhetsminister och vad som väntar i det nya uppdraget som UN Womens vice chef.

Hon är Sveriges barn-, äldre, och jämställdhetsminister bara någon timme till. Efter det väntar nya utmaningar för Åsa Regnér. En del pappersarbete återstår, men lite längre fram i vår bär det iväg till New York i det nya uppdraget som vice chef för UN Women.

– Jag kommer ha särskilt ansvar för mellanstatliga relationer, för att få länder att samarbeta med varandra inom och utom systemet, om jämställdhet, få regeringar att avsätta medel till jämställdhet i sina egna budgetar men också gentemot FN och att involvera ännu fler så att organisationer, regeringar, gärna företag samarbetar för att genomföra Agenda 2030-målen i första hand om jämställdhet.

Vad säger du om din tid som jämställdhetsminister?

– Jag är väldigt glad över statsministerns förtroende över att få vara jämställdhetsminister i världens första feministiska regering. Den röda tråden i de andra frågorna har varit Socialtjänstlagen och det har jag verkligen tyckt om. Det är ett stort privilegium som socialdemokrat att ha frågor som handlar om människor som ibland befinner sig i utsatta lägen och hut man kan stödja dem. Jag är stolt över att vi har inrättat en jämställdhetsmyndighet, att vi har en ny politik mot våld mot kvinnor, att vi har ett uppdrag kring sexuella trakasserier som är en direkt följd av #metoo. Jag är jättestolt över att vi snart har en barnkonventionslagstiftning, det är en unik sak för barns rättigheter i Sverige. Också för att vi har stärkt personal i äldreomsorg och socialtjänst. Det är tyvärr, och ofattbart nog, yrkesgrupper som inte uppmärksammas tillräckligt.

Finns det något du inte hunnit med som du tänkt?

– Något jag gärna sett mer av och som delvis är mitt ansvar är en mycket kraftigare diskussion i samhället om äldreomsorg. Jag hoppas det blir så i valrörelsen. Jag har älskat samarbetet med pensionärsorganisationerna, vi har haft så bra möten, men det skulle behövas ett Metoo om äldrefrågor. Debatten har varit för lågmäld.

Är du glad att Metoo hände under din tid som jämställdhetsminister?

– Ja, det är jag väldigt glad över! Eftersom jag vet att verkligheten ser ut så som kvinnorna beskriver har det varit ett enormt stöd för att göra jämställdhetsförändringar.

Vad behövs av den person som nu snart tar över efter dig?

– Det är statsministerns privilegium är att utse den här personen, men jag vet att det i mitt parti finns väldigt många kunniga och engagerade i jämställdhetsfrågor. Så jag har stort förtroende för den utnämningen.

Uppdaterat: Lena Hallengren (S), tidigare minister och idag ordförande i riksdagens utbildningsutskott,  blir ny barn-, äldre-och jämställdhetsminister.

LÄS MER: ”Hallengren vill göra upp om LSS” / AiP