Ja till Nato-medlemskap!

Har vi något annat val än Nato? Foto: Shutterstock.

Det kommer ta mer än tio år för Sverige att få ett fungerande försvar igen. Det enda alternativet vi har i dag för att värna Sveriges säkerhet är att gå med i Nato.

Socialdemokraterna har traditionellt sett varit tveksamma till Nato-medlemskap. Men förr, innan 80-talet, hade vi faktiskt ett försvar som kunde bjuda motstånd. Då fungerade alliansfriheten delvis.

Men idag? Vi har ett litet, vasst men ytterst begränsat militärt försvar. Vi har inga beredskapslager och vårt civilförsvar lider av stora problem. Vi har inte ens kris- och krigslagar som är effektiva. Om ni följt med i debatten om svensk coronapolitik har ni kanske sett att det yttrats att Sverige inte kunde införa lockdown då coronan kom. Våra grundlagar tillät inte det.

Vi hade tur att pandemin inte var värre än det har varit. Då hade det kunnat sluta illa, utan lagliga medel för regeringen att skydda befolkningen.

I november 2019, när socialminister Lena Hallengren (S) besökte Borgholm, frågade jag  hur läget var med de svenska kris- och krigslagarna. Jag tillade att jag var orolig över vad som skulle ske om vi skulle få en pandemi, eller en situation med hotande krig. Lena Hallengren sa då att man höll på att göra en översyn av lagarna som skulle vara klar hösten 2020. Nu är det vinter 2022 och inga sådana lagar har kommit ännu. Trots spänt säkerhetsläge och brinnande pandemi!

I dag råder ett system som brukar kallas ”just in time”. Alla led i varuhandeln sköts numera utan stora lager. Inte ens sjukhusen har större lager. Varorna ska anlända till affären ”just in time”, så till exempel ICA ska slippa hålla stora lager. Nu ser vi problemen när samhället inte har några lager. Lagerhållning som förberedelse för kris och krig existerar nästan inte. Vi har lite spannmålslager och kanske någon veckas lager av bensin/olja och diesel.

Det betyder att när det blir krig eller om vi skulle drabbas av naturkatastrof eller en pandemi värre än coronan, så att världshandeln kollapsar, då stannar denna ”just in time”-kedja av. Det skulle inte ta många dagar innan Sveriges befolkning skulle vara utan något att äta, och utan bensin för att förflytta de små lager av exempelvis spannmål som finns.

Detta är ingen hemlighet. Detta diskuterades på 90-talet när våra politiker, allt från socialdemokrater till högerföreträdare, avvecklade civilförsvaret.

Nu står vi här 23 år efter att Putin fick makten i Ryssland, 30 år efter att Sovjetimperiet kollapsade, med krig i Ukraina, med en rysk ledare som skramlar med kärnvapen och riktar konkreta hot mot Sverige.

Nato-frågan har inte varit den mest prioriterade frågan för mig. Vår egen upprustning och anskaffande av civilförsvar har varit viktigare i mina ögon.

Ett neutralt Sverige skulle knappast prioriteras i en krissituation, varken militärt eller för nödtransporter.

Men hur gör vi idag? Har vi något annat val än Nato? Skulle alliansfrihet funka?  Skulle det bli krig, och världshandeln stannar av, skulle vi vara beroende av transporter av mat och drivmedel från Nato. Ett neutralt Sverige skulle knappast prioriteras i en krissituation, varken militärt eller för nödtransporter.

Nu behöver vi snabbspola hela processen för Nato-medlemskap, så att vi går med inom de närmaste veckorna, medan Putins regim ännu är upptagen i Ukraina. Vi måste rusta upp, men vi hinner inte vänta på en upprustning som kommer att ta ett decennium. Vi får göra det vi kan på kort tid och prioritera civilförsvaret och lagerhållning av ammunition, reservdelar och vapen till det vi har.

Dessutom måste vi låta de politiker och experter som varnat för dagens situation vara de som leder Sverige framöver. Socialdemokraterna harställt till soppan tillsammans med högerpartierna. Men det har alltid funnits avvikande röster. Det är DE vi ska lyfta fram idag.

Torbjörn Jerlerup
socialdemokrat i Borgholm