”Ingen amorteringsplan på 393 miljarder”

Finansminister Magdalena Andersson har inte, som nämnts i debatten, en plan på att amortera 393 miljarder på statsskulden på fyra år.
– Det låter helt galet och det tycker jag också. Det är ingenting som vi avser att göra.

I dag presenterar Magdalena Andersson (S) regeringens vårbudget, den första som förhandlats med Centerpartiet och Liberalerna. I debatten inför den har finansministern kritiserats för att prioritera amorteringar av statsskulden istället för reformer.

Siffran har förts in i debatten av Dagens Industris politiske redaktör PM Nilsson som argument för att det visst finns utrymme att bygga höghastighetsbanor i närtid.

”Enligt Magdalena Anderssons amorteringsplan ska staten betala tillbaka lån på 393 miljarder den kommande fyraårsperioden”, skriver PM Nilsson i Di 3 februari.

Daniel Suhonen, chef för fackliga idéinstitutet Katalys och aktiv i nya S-föreningen Reformisterna, hänvisade till PM Nilssons siffra i en krönika på Aftonbladets ledarsida 8 februari:

”Förra mandatperioden sparade S-regeringen 166 miljarder som betalades av på statsskulden. Under de kommande åren har Magdalena Andersson ’ännu större ambitioner’, eller vad det ska kallas.”

Även Örnsköldsviks Allehandas S-ledare har utifrån siffran 393 miljarder kritiserat finansministern för överdriven spariver.

Siffran härstammar från redovisningen av statsskulden i vårbudgeten 2018: 1 265 miljarder kronor 2017 som enligt prognosen minskar med 393 miljarder till 872 miljarder 2021.

Men det är ingen plan utan ett missförstånd av hur prognoser skrivs, menar finansministern. Siffran omfattar endast de reformer som redan är beslutade, men inte de kommande.

– Då kan det se ut som att statsskulden kommer att sjunka jättemycket. Det bygger på att regeringen inte skulle genomföra några reformer överhuvudtaget. Att jag skulle ställa in varenda budgetpromenad under resten av mandatperioden. Så kommer det inte att vara. Tvärtom är januariavtalet fullt med reformer som vi nu ska genomföra, säger Magdalena Andersson.