Hyllar Fälldin – byter politik

Foto: Centerpartiet

På torsdagen begravdes den tidigare statsministern och centerledaren Thorbjörn Fälldin.

Annie Lööf talar varmt om hur Fälldins politik nu genomförs. Men på många områden har Lööfs Centerparti fjärmat sig från Fälldins, högerut.

Stefan Löfven var en dem som hedrade Fälldin vid begravningen i domkyrkan i Härnösand. På plats var naturligtvis också Centerpartiets nuvarande partiledare Annie Lööf.

När beskedet om Fälldins bortgång kom 23 juli så tecknade Lööf i sitt minnesord en rak linje från Fälldin till dagens Centerparti.

– Jag är stolt över att han förändrade svensk politik i grunden. Jag är stolt över att han bildade den första borgerliga regeringen 1976, sedan 30-talet, säger Lööf till TV4.

Fälldin är partiets ikon, den som förkroppsligar drömmen om centerledaren som oppositionsledare och statsministerkandidat. Men på många områden har Lööfs Centerparti fjärmat sig från Fälldins.

En uppenbar skillnad är säkerhetspolitiken, där Centerpartiet under Annie Lööf nu förespråkar ett Nato-medlemskap.

Detsamma gäller den nu så heta migrationspolitiken där Centern under Fälldin ville ha en reglerad invandring.

”Invandringen skall vara beroende av möjligheterna att skapa social trygghet och i huvudsak vara anpassad till arbetsmarknadspolitiken”, står det i partiprogrammet från 70-talet.

Sånär hade Lööf-Centern tagit fri invandring som partiets mål. Det nya liberalare idéprogrammet, som Annie Lööf personligen efterlyste i partiets valanalys 2010, stoppades under stor turbulens 2013.

Där drevs även idén att helt slopa skatteutjämningen. En linje som Lööf företrädde under tiden i ungdomsförbundet.

”Centerpartiet har två major questions: Kärnkraften och det kommunala skatteutjämningssystemet. Heliga som kor i Indien för vissa. Vår ändrade hållning i kärnkraftsfrågan förra stämman följdes av ett skrotande av det kommunala skatteutjämningssystemet i år.”, skrev Lööf på sin blogg 15 maj 2006 om Cuf-kongressens beslut.

Ändå hävdar Lööf att det är Fälldins energipolitik som nu genomförs. Som om inte Alliansens uppgörelse om att gamla reaktorer kunde ersättas av nya innebar en förändring.

– Dagens energipolitik är mycket frukten av Thorbjörns arbete, med en kärnkraftsparentes, en utbyggnad av det förnybara med fokus på kärnsäkerhet, säger Lööf till TV4.

Regionalpolitiken var hjärtefrågan för Fälldins Centerrörelse.

”Skillnaderna elimineras genom aktiv regionalpolitik, lokaliserings- och näringspolitik, trafikpolitik, skatteutjämning… Centerpartiet ställer stora krav på solidaritet”, enligt Fälldins partiprogram.

Jämlikhet mellan människor och mellan stad och landsbygd skulle alltså nås med omfattande statliga insatser. Lööfs Centerparti vill i stället krympa staten som partiet menar sätter käppar i hjulet för enskilda initiativ.

”Staten bör vara så liten som möjligt”, stod det i det stupade idéprogrammet.

Nu heter det att Centerpartiet ska se till att staten ”undviker att genomreglera och överbeskatta människor.”

– Han såg till att sänka skattetrycket, säger Lööf till TV4 om Fälldins skattepolitik.

Men det stämmer inte. Enligt Näringslivets ekonomifakta var skattekvoten 1976 43,2 procent och hade 1982 stigit till 45,2.

Annie Lööf har varit en stark kritiker av arbetsrätten och motionerat om att avskaffa Las. Fälldincentern däremot var tydlig med att ”anställningstryggheten skall säkras för alla grupper, om så krävs genom lagstiftning”.

Dessutom ville Fälldincentern utjämna inkomstskillnaderna.

”Samhället ska verka för att olikheter i inkomstfördelningen blir så små som möjligt.”

I Lööfcentern är en av profilfrågorna ökade inkomstskillnader, genom sänkta ingångslöner. Lööf har dessutom personligen motionerat om platt skatt.

Annie Lööf har sedan valet återkommande attackerat Stefan Löfven för allehanda valsvek, trots att S-MP-regeringen styr i minoritet i ett unikt tufft parlamentariskt läge. I sina minnesord över Fälldin väljer dock Lööf att inte nämna det mest kända valsveket i svensk politisk historia: Fälldin och kärnkraften.

Lööf konstaterar endast att: ”Den var dock inte lätt att hantera i en regering där de andra koalitionsparterna hade motsatt uppfattning.”

Lööf hyllar nu Fälldin för att han var trogen rötterna i landsbygden och som statsminister pendlade hem till gården i Ramvik.

– Han åkte ju tillbaka till sin gård på helgerna som statsminister och var i Stockholm på veckorna. Han ville behålla det genuina och fötterna i myllan, säger Lööf till TV4.

Lööf har till skillnad från Thorbjörn Fälldin och Maud Olofsson valt att flytta från Småland till Stockholm.

Det är en annan tid och ett annat Centerparti i dag. Framför allt skiljer det sisådär 17 procentenheter mellan Fälldins och Lööfs partier.