Hotet mot M – politiken

Partier brukar skylla valförluster på att de inte nådde ut med sin politik. Moderaterna verkar däremot utgå från att den största risken för en valförlust vore att partiets politik når ut.

Exempelvis hyreshöjningar med 50 procent.

Moderaterna rasade mot kritiken att lagstiftning om lägre löner för vissa grupper på arbetsmarknaden pressar ned lönerna för andra grupper. Trots att den har stöd i forskning.

Nu är det partiets beslut om marknadshyror som Moderaterna inte vill att väljarna ska ta för stor notis om. Socialdemokraterna ägnar sig, enligt Moderaterna, åt att ”förtala Moderaterna och sprida en oro som saknar förankring i verkligheten.” (AB 15 juni)

Alliansen har länge krävt en ”friare hyressättning”, men har värjt sig mot begreppet marknadshyror och talat om att det bara ska gälla nyproducerade lägenheter.

På Moderaternas stämma 2017 vann dock ungdomsförbundet Mufs krav på marknadshyror och partiets linje är nu att det ska gälla hela hyresbeståndet, något som också Centerpartiet vill se.

M-stämman kallade det ”ett nytt och mindre reglerat hyressättningssystem”. Detta utifrån problembeskrivningen att ”de förhandlade hyrorna har… hållit nere lönsamheten”.

– Det finns tre miljoner hyresgäster i Sverige och 213 000 unga är ofrivilligt hemmaboende. Marknadshyror skulle göra det ännu svårare, i många fall helt omöjligt, för de flesta i denna grupp att få ett eget boende, sa Hyresgästföreningens ordförande, Marie Linder, om M-beslutet.

Nu är marknadshyror en valfråga. En rapport från Hyresgästföreningen visar att marknadshyror skulle leda till kraftiga hyreshöjningar även i perifera lägen och i städernas kranskommuner. En tvåa i Stockholm och Göteborg kommer höjas med i snitt 50 procent och med 80 procent i Stockholms innerstad.

Nu anklagar Moderaternas bostadspolitiske talesperson Mats Gren och Muf-basen Benjamin Dousa alltså Socialdemokraterna för ”förtal”. Samme Dousa som tackade ”alla som röstat för marknadshyror” på M-stämman. Stödet kom, märk väl, från ombuden i just Stockholms stad och län.

Men nu hänvisar M till ”en ansvarsfull infasning” av ett nytt hyressättningssystem.

”Uppenbart att M ser att de förlorar på en valrörelse om sakfrågor. Det ska vara två tankar i huvudet och vuxen i rummet men gud nåde den som beskriver fördelningsprofilen i marknadshyror och låglönelagar”, skriver Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin.

I förra valet påstod Moderaterna felaktigt i utskick till villaägare att Socialdemokraterna skulle höja fastighetsskatten med 25 000 kronor om året. Inför årets val kan S med visst fog informera landets hyresgäster om att de riskerar en hyreshöjning på 50 procent vid ett maktskifte.