Hot från högerextremt håll i fokus för socialdemokratiska EU-kandidater

Alla socialdemokratiska topp 10-kandidater samlade. Foto: Ylva Säfvelin/AiP

Det drar ihop sig till valrörelse inför EU-valet 9 juni. AiP mötte de tio översta på S-listan i valet och de pekar ut EUs sammanhållning och hotet från högerextrema krafter, klimatomställningen och industrin som några av de stora frågorna. De tipsar också om sina europeiska smultronställen, från svenska fjällen till havet i Kroatien.

1.

Heléne Fritzon
Delegationsledare för Socialdemokraterna i Europaparlamentet och vice president för S&D-gruppen. 63 år, bor i Degeberga.

Hjärtefråga?

– Som vice president ansvarar jag för jämställdhetsfrågorna, rättigheter för barn och unga och för hälsofrågor. Men jag sitter också i miljöutskottet. Jag är väldigt engagerad i Fit for 55 som är EUs klimatpaket. Jag är också förhandlare för hur vi tar hand om vårt avfall med fokus på textilier. Som delegationsledare är jag inne i många frågor och där är kriget i Ukraina och stödet till Ukraina och att vi står enade mot Ryssland en stor och viktig del. 

Utmaning för EU?

– Ett hot mot den sammanhållning vi så väl behöver i EU är de högerextrema krafterna. När man tar in högerextrema partier i regeringssamarbete och i regeringar är det en farlig väg. Jag ser hur banden fungerar i EU mellan de högerextrema partierna. Det är hotet mot demokratin, rättsstaten, mot ett sammanhållet EU. 

– Sakpolitiskt är jag väldigt mån om att vi ror klimatomställningen och all den lagstiftningen i hamn. Där ser vi att den konservativa gruppen går mer högerut i samarbetena och det är en allvarlig utveckling. EU är ledande i klimatomställningen och Sverige har varit ledande som nation, men helt tappat styråran och övergett alla ambitioner. Jag tror att det blir en del av valrörelsen.

– Jag tror att valrörelsen kommer handla mycket om hur vi har det i Sverige i dag. De levnadsvillkor vanligt folk i Sverige i dag har kommer att vara en del av EU-valrörelsen. Det är viktigt att vi kan stå på svenska folkets sida och säga att vi behöver både en starkare välfärd i Sverige och en starkare samverkan på EU-nivå. 

Gör på fritiden?

– Jag har en stor familj med barn och barnbarn och det är min viktigaste ”sysselsättning” när jag inte jobbar. Direkta hobbys finns det inte utrymme för. Jag gör saker med barnbarnen och det är ljuvligt.

Smultronställe i Europa?

– Berlin. Vi är där varje år. Vi bor ju på den skånska landsbygden i en liten by och då har man inget sommar-favoritställe man åker till utan vi åker till storstaden för vi vill ha den världen.

2.

Johan Danielsson
Senior rådgivare LO. 41 år, bor i Stockholm. 

Hjärtefråga?

– Vi ska stå upp för vanligt folks intressen i Bryssel. Då är ett samhällsproblem, som vi måste ta oss an, den växande arbetslivskriminaliteten. Det kommer att vara en prioriterad fråga att ge sig på den organiserade brottsligheten, som göder den skit vi har på arbetsmarknaden. Vi har hållit med det här länge men nu säger även våra egna myndigheter att kriminaliteten har en omfattning som är samhällshotande. 

– Dagligen kan vi läsa om hur människor far illa på svensk arbetsmarknad, till och med förolyckas. Personer hotas och i vissa fall misshandlas. Vi ser hur arbetslivskriminaliteten breder ut sig inom välfärden. Så det bör vara en viktig del av politiken. 

– De här frågorna kommer även att bära in i valet 2026, där det är avgörande att vi får Magdalena Andersson som statsminister, som kan ta tag i det här. Men valet till Europaparlamentet är en chans att få draghjälp av EU att bekämpa den organiserade brottsligheten och städa upp på arbetsmarknaden.

Utmaning för EU?

– Det viktigaste nu är att vi behöver samverka mer än någonsin i Europa, när det gäller brottsligheten men kanske framför allt för att se till att vi kan hålla ihop i vårt stöd till Ukraina. Det är nationellt säkerhetspolitiskt intresse. Samtidigt har vi krafter som vill det motsatta. Vi har Sverigedemokraterna i Sverige, men vi ser det i hela Europa: Orbán, fascistpartiet i Italien, Alternativ für Deutschland i Tyskland, Geert Wilders i Nederländerna. Så vi behöver politiska krafter som orkar hålla ihop.

– Det är det stora hotet, att krafterna som vill splittra och försvaga oss och hindrar oss att ta nödvändiga beslut.

Gör utanför politiken? 

– Jag försöker hålla liv i mitt hockeyintresse och se på hockey så mycket som möjligt. Jag är avfälling från min släkt (i Dalarna) och håller på Färjestad. Jag försöker även följa NHL och Calgary Flames så gott det går. 

Smultronställe i Europa?

– Om jag får vara någonstans utanför Sverige på semester så är det Italien. Där kan man äta god mat.

3.

Evin Incir
Europaparlamentariker. 39 år, bor i Uppsala.

Hjärtefråga?

– För mig handlar det om en kamp för demokratin och de grundläggande fri- och rättigheterna, och jämställdhet givetvis. EUs grundläggande värden står på spel just nu, med växande högerextremism men också växande organiserad brottslighet i allt fler länder.

– Dessa grundläggande värderingar måste EU leva upp till internt och stå upp för internationellt. Vi lever i en tid med allt fler krig, det är en tillbakagång även globalt vad gäller grundläggande fri- och rättigheter och jämställdhet. Vi riskerar att allt fler abortmotståndare tar sig in i maktens korridorer. Det gäller Sverigedemokraternas systerpartier runt om i Europa, men också globalt.

Utmaning för EU?

– För mig är EU viktig i kampen för fred och säkerhet och emot högerextremismen och klimatförändringarna. Hade vi inte haft det europeiska samarbetet så är jag övertygad om att vi hade kunnat se en ännu större tillbakagång än vad vi nu ser. EU är både en motkraft mot denna utveckling och ett svar. EU kan stå upp för utvecklingen och ge ett alternativ för vägen mot demokrati, tillsammans och där solidariteten alltid måste stå i centrum. Fred kräver nationsövergripande samarbete.

Gör utanför politiken? 

– Politiken tar väldigt mycket tid, speciellt när man befinner sig i Bryssel måndagar till oftast fredag morgnar. Annars hänger jag väldigt mycket med vänner, familj, läsa böcker och gå på bio. Jag går på bio en till två gånger i veckan i de perioder där det finns tid.

Smultronställe i Europa?

– Spanien, där är det varmt. Det har likt Sverige mycket fin landsort. Men både Sverige och Spanien – Sverige på vintertid och Spanien på sommaren.

4.

Adnan Dibrani
Riksdagsledamot. 38 år, bor i Varberg.

Hjärtefråga?

– Fred och säkerhet, med den bakgrund jag har: flytt från ett krig och vet vad det innebär. Den frågan blir mer aktuell nu för oss som nation. Vi har levt skyddade väldigt och inte behövt tänka på att det är själva grundtanken med hela EU-samarbetet. Det som gjorde att EU bildades, tillsammans med handeln. 

– Jag har tänkt mycket på det att varje generation behöver ta sin fajt för demokratin. Vi ser att det riskerar att gå bakåt, även här hemma. 

Utmaning för EU?

– EUs utvidgning österut kommer att bli en stor fråga. Det är många som förväntar sig att få möjligheten att komma in i EU. De ser EU som en familj som står upp för värderingar som de vill ansluta sig till. Vi har det andra benet som EU bildades på, handeln, de ser sin chans att kunna växa och utveckla välfärden. De ska vi respektera. Men jag har varit tydlig med att alla de reformer ni gör, ska ni inte göra för att gå med i EU utan för att ni själva tror på dem i era länder.

– EU har sin hemläxa att göra och kandidatländerna har sin hemläxa att göra. Man bildade klubben i ett annat läge, ingen tänkte att det skulle gå som i Ungern och Polen och med Brexit. Vi behöver prata om hur vi gör samarbetet enklare, om vi är redo att utvidga samarbetet, och vi behöver lösa ut spänningarna. 

– Jag vill inte stänga dörrar, jag vill att människor ska se EU som ett hopp. 

Gör utanför politiken? 

– Har jag tid så är det handboll. Nu har mina tjejer har börjat spela handboll också så det är det som jag ägnar mig åt.

Smultronställe i Europa?

– Eftersom jag född nere på Balkan så åker jag ofta ner dit, till Adriatiska havet, Kroatien, Montenegro, Albanien. Jag kommer från Västsverige så havet ligger mig varmt om hjärtat.

5.

Sofie Eriksson
Riksdagsledamot. 31 år, bor i Grängesberg.

Hjärtefråga?

– Jobben och industrin. Jag kommer från en bruksort. Kanske ska min slogan vara ”mer bruksort i Bryssel”. Hur ser vi till att den omställning inom industrin vi ser just nu kan fortsätta? SD och deras svans ifrågasätter den och jag är orolig att de kommer göra det även på EU-nivå. Omställningen kräver insatser från svenska regeringen som jag inte tycker man ser, men det kräver också en politik på EU-nivå som gör att de här jobben hamnar hos oss.

– Men det är svårt att fokusera på en sak för vi lever i en extremt mörk tid med olika krig, i Europa och i vårt närområde.

Utmaning för EU?

– Först och främst omvärldsläget, men internt den växande högerpopulism och högerextremism som utmanar unionen i sig. Visserligen har stödet för EU ökat i Sverige. Jag är till viss del kritisk till vissa saker som EU ska lägga sig i, saker som jag tycker man inte har med att göra. Men jag är övertygad om att EU-samarbetet är en fundamental förutsättning för svensk självständighet.

Gör på fritiden?

– Är framför allt med min familj. Jag har en liten son på 2,5 år och fyra bonusbarn så umgås mycket med dem. Jag är en stor nörd och älskar fantasy och science fiction så jag tittar mycket på sådant, läser böcker, lyssnar på musik och broderar kamp-bonader. 

Smultronställe i Europa?

– Dalstuga. Det är en by i Rättviks kommun som ligger vid sjön Amungen. Där kommer min morfar ifrån och där har jag varit alla mina somrar under hela min uppväxt. Bullerbykänsla. Oerhört vackert.

6.

Ilan De Basso
EU-parlamentariker. 54 år, bor i Huskvarna.

Hjärtefråga?

– Kampen mot den gränsöverskridande brottsligheten är ett gemensamt ansvar i EU. Och det gäller på alla områden, inte minst den ekonomiska brottsligheten, men även kampen mot narkotika och vapen. Här måste EU göra mer för att stötta medlemsländerna.

– En annan fråga handlar om att EU måste visa ett tydligare globalt ledarskap för mänskliga rättigheter och demokrati. Vi har medlemsländer som går i auktoritär riktning, som vi måste våga markera mot om EU ska fortsätta att vara trovärdiga. Och vi måste orka tala om en framtid i fred och frihet. 

Utmaning för EU?

– Vi lever i en tid med konflikt och krig i vårt närområde. EU måste kraftsamla för att möta den pågående ekonomiska krisen, samtidigt som vi lever upp till medborgarnas förväntningar om ett tryggt och socialt Europa.

Smultronställe i Europa?

– Får det vara i Sverige? I sådana fall är det Bunn, där vi har vår stuga. Det ligger en bit utanför Gränna och är ett bra ställe att koppla av på.

7.

Lisa Nåbo
SSU-ordförande. 29 år, bor i Sundbyberg. 

Hjärtefråga? 

– Ungas möjlighet att ta del av framtiden. Att klara klimatomställningen och ha ett gemensamt europeiskt svar mot Rysslands krig i Ukraina. Även ekonomiska frågor, som avgiftsfri kollektivtrafik för unga. Trygghetsfrågorna och kriminalitet som rör sig över gränserna, handeln med vapen och droger, är naturliga för mig som polis att engagera mig i. Det är problem som vi måste hitta gemensamma gränsöverskridande lösningar på.

Utmaning för EU?

– Högerextremismen som är på frammarsch, bokstavligen. Det är en jättestor utmaning där vi måste mobilisera stöd för progressiva krafter. Ett låg valdeltagande är ett dubbelt hot mot demokratin. Det undergräver valets legitimitet samtidigt som vi riskerar lämna walk-over till de högernationalistiska partierna.

– Sedan att få ekonomin att gå ihop. Det är värdelöst att vi har en så stor ekonomi som är så ojämlik, där vi fortfarande har skatteparadis. Vi har dessutom en stor ekonomisk skuld från kris och krig, för mig är det viktigt att det inte är vanligt folk som får bära den. Det behöver storföretagen och de allra rikaste göra.

Gör på fritiden?

– Jag har insett att jag har ingen fritidssyssla utanför politiken! Jag har ju förmånen att jobba med min hobby. Men jag tränar en del och försöker lära mig att virka.

Smultronställe i Europa?

– Utanför franska kusten finns Mont-saint-Michel som ibland är en ö och ibland inte på grund av tidvattnet. Det är väldigt vackert och där kan man gå i kvicksand i verkliga livet. Det var en stor upplevelse när jag var där för många år sedan. 

8.

Isak Utsi
Kommunstyrelsens ordförande i Arjeplog. 32 år, bor i Arjeplog. 

Hjärtefråga?

– På en övergripande nivå att Sverige ska vara en av de goda krafterna i EU. Jag kommer från en del av landet där väldigt mycket händer just nu och många av de frågorna behöver ta en plats i debatten. Både i en valrörelse och i en korridor i Bryssel. Det är stora skillnader på norra och södra Europa. Vi har också skillnader mellan norra och södra Sverige som vi behöver prata mer om. 

Utmaning för EU?

– Det är svårt att peka ut en sak för det är en speciell situation just nu. Men att säkra en trygg rättsstat när EU prövas. En kombination av ekonomi och trygghet är det viktigaste just nu.

Gör på fritiden?

– Jag ägnar en hel del tid åt renskötsel, men också vänner och familj, matlagning.

Smultronställe i Europa?

– Fjällen i norra Sverige är fortsatt mitt smultronställe.

9.

Tajma Sisic
Ordförande för allmännyttiga bostadsbolaget Vidingehem, 29 år, bor i Växjö.

Hjärtefrågor?

– För mig är det viktigt att ha ett demokrati- och solidaritetsperspektiv. Samarbete för fred och säkerhet är viktigare än på länge i Europa. 

– Eftersom jag är kommunpolitiker har jag också erfarenhet av hur besluten i Bryssel och Strasbourg påverkar i realiteten. Vissa lagar som i dag kommer ifrån EU försvårar till exempel svensk bostadsmarknad, därför tycker jag att vissa nationella angelägenheter borde förblir just nationella. 

EU-utmaningar?

– EU-sammanhållningen i en svår tid, att EU måste fortsätta vara en samlande kraft för fred, inte bara i Europa utan i hela världen.

Vad gör du på fritiden?

– Då är jag med min familj och mina vänner. Jag älskar att umgås med dem och skämma bort dem. Fikar gärna på dagen och dansar på kvällen.

Smultronställe i Europa?

– Dubrovnik är en fantastisk stad. Det är en pittoresk och historisk stad i Kroatien. Game of thrones har spelats in där, den är otroligt vackert.

10.

Sarkis Khatchadourian
Kommunpolitiker på deltid i Södertälje samt jobbar på Scania med strategi för självkörande fordon. 26 år, bor i Södertälje. 

Hjärtefråga?

– Teknologisk utveckling, industri och jobbskapande. EU är så viktigt för vår svenska exportindustri. Men även på grund av den hållbara omställningen och gröna transporter, där har EU ett stort ansvar för att pusha på för laddstolpar till exempel. Höjer man kraven för omställningen kommer Sverige att gå vinnande ur den tävlingen. Vi har konkurrenskraftiga industrier som överlever genom att fokusera på framtidens industri. Men EU måste rikta resurserna och hjälpa medlemsländerna med teknologisk utveckling, forskning och fokus på framtiden.

– När det gäller kriminalitet är det viktigt att medlemsländerna hjälper varandra och samarbetar sinsemellan mot tredje land. Hur kan vi få stopp på dem som flyr straff och styr kriminella gäng från utlandet?

Utmaning för EU?

– Enigheten. EU har visat prov på den under en svår tid, men enskilda länder får inte vara bromsklossar. Tyvärr har vi sett att Ungern distanserar sig och närmar sig ryska intressen. Det kommer vara oerhört viktigt för unionens framtid att visa enighet och samarbete. 

Gör på fritiden?

– Umgås med vänner och familj.

Smultronställe i Europa?

– Sverige kommer högst upp på listan men om jag ska välja ett annat land: Grekland. Jag älskar öarna i södra Grekland. Det familjära, kulturen, den goda maten och härligt väder.

Intervjuerna är gjorda av: Maria Persson, Jan Söderström och Jenny Åkervall

Foto: Ylva Säfvelin/AiP

Socialdemokraternas lista i Europaparlamentsvalet

 1. Heléne Fritzon
 2. Johan Danielsson
 3. Evin Incir
 4. Adnan Dibrani
 5. Sofie Eriksson
 6. Ilan De Basso
 7. Lisa Johansson Nåbo
 8. Isak Utsi
 9. Tajma Sisic
 10. Sarkis Khatchadourian
 11. Josefin Krantz
 12. Per-Ola Nilsson
 13. Emma Fastesson Lindgren
 14. Kristofer Bergman
 15. Nasra Ali
 16. Johan Ask
 17. Diana Ghafour
 18. Filip Reinhag
 19. Sara Nylund
 20. Kenneth Johansson
 21. Sandra Bizzozero
 22. Jörgen Edsvik
 23. Carin Lidman
 24. Anton César
 25. Louise Åsenfors
 26. Arwin Sohrabi
 27. Lina Jörnkrans
 28. Henrik Nilsson Bokor
 29. Jenny Sellve
 30. Peter Rosholm
 31. Carola Persson
 32. Jesper Lindholm
 33. Maria Voyvodova
 34. Samuel Ablahad
 35. Elin Sylvén