Hon offrades för Bertilssons comeback

Stig Bertilsson (M) har gjort politisk comeback efter bedrägeridomen. Kritikerna har rensats ut.

Bengtsfors tidigare M-ledare, Therese Karlsson, såg Bertilsson till att få utesluten ur partiet.

– Jag har haft ett helvete, säger Therese Karlsson.

AiP har rapporterat om den tidigare M-riksdagsledamoten Stig Bertilssons politiska comeback. Han fick sparken ur riksdagen 2005 efter att ha dömts för grovt bedrägeri, att med vilseledande fakturor fifflat till sig en halv miljon i bidrag till sitt tidningsföretag. Detta samtidigt som han var sakkunnig i finansdepartementet. Nu är han ny ordförande för kommunstyrelsen i Bengtsfors.

En som reagerat på AiP:s artikel är Bengtsfors förre M-gruppledare Therese Karlsson, som tvingades bort av Bertilsson.

– Det var inte en personstrid. Det var mobbning, säger hon.

Karlsson är upprörd över den, i hennes ögon, kränkande behandlingen och hur partiet slängde henne på sophögen.

Det var 2010 som Bertilsson letade sig tillbaka in i politiken, genom att skriva sig på sitt fritidshus i stället för i Vänersborg, där han ansågs politisk omöjlig.

Lokalpolitikerna är mer skeptiska, med tanke på Bertilssons bakgrund. Men Bertilsson har i sin långa partikarriär många kompisar på länsförbundsnivå.

Karlsson övertalas av ”gubbarna”, som hon kallar dem, att låta Bertilsson bli lokal ordförande.

– Jag tänkte att det var bra för oss att det kom en ny kraft. Men jag insåg ganska snart att jag varit fruktansvärt naiv.

På årsmötet kommer invändningar mot Bertilssons ordförandeskap. Bertilsson har redan förlorat en intern omröstning om en plats i kommunstyrelsen. När Karlsson nu föreslår att medlemmarna får rösta om vem de vill ha skäller han ut henne efter noter.

– Det var då, när han insåg att jag inte var hans verktyg, som helvetet bröt ut, säger Karlsson.

Bertilsson fick bli ordförande.

– Jag släppte klubban. Jag blev livrädd, berättar Karlsson.

Den kvinnliga kollegan som bevittnat utskällningen på årsmötet rapporterade det till Moderaterna i Norra Älvsborgs länsförbund. Karlsson lovades stöd. Ordförande i länsförbundet var Gunnar Lidell, kommunalråd i Bertilssons hemstad Vänersborg.

Stödet uteblev. I stället uppmanades Therese Karlsson av riksdagsledamoten Camilla Waltersson Grönvall (M) att ”hålla tyst”.

Partiarbetet blir allt olustigare.

– Jag har alltid tyckt att det varit roligt att vara ute och prata med människor. Nu när jag gjorde det kom han alltid och mötte mig och jagade iväg mig: ”Att du vågar dig hit. Du har väl ingenting här att göra”, berättar Karlsson.

Bertilsson dominerar nu Moderaterna i Bengtsfors. Kollegan som klagade på Bertilssons beteende hos länsförbundet blir petad. Han som utmanade Bertilsson om platsen i kommunstyrelsen likaså. Inför valet 2014 kallar ”gubbarna” i nomineringskommittén, Nils-Gunnar Nilsson och Rolf Ödberg, till ett möte med Therese Karlsson för att få henne att hoppa av. AiP har tagit del av en bandinspelning.

– Du har beskrivit vilket jävelskap det är med Stig Bertilsson. Om jag vore dig skulle jag fråga mig om jag vill brottas med Stig Bertilsson. Jag skulle kasta in handduken och inte stå på listan överhuvudtaget, säger Nilsson.

– Varför är det jag som ska gå för att han är jävlig, undrar Karlsson. Jag har inte avsatts från riksdagen. Jag har inte lurat människor på en massa pengar.  Jag är kvinna. Jag är engagerad för Bengtsfors kommun. Jag är också moderat.

– Om man går runt och är rädd för att ha honom bakom ryggen, som du har beskrivit det, kan jag inte förstå hur man vill utsättas för det, säger Ödberg.

Nilsson och Ödberg säger att de känt Stig Bertilsson länge och inte känner igen Karlssons diktatoriska bild. Den var dock vida spridd i lokala medier. Arbetsmiljön på Bertilssons tidning var uppe i Arbetsdomstolen på grund av ”psykiska trakasserier” och godtycklig uppsägning.

– På tidningen råder rena medeltiden. Det värsta jag har varit med om, sa Agnetha Lindblom Hulthén på Journalistförbundet.

– Jag fick höra så mycket okvädningsord från Bertilssons sida att jag aldrig varit med om något liknande. Bertilsson vill bara ha folk som är beredda att krypa för honom, sa Bo Carlsson på HTF i Arbetsdomstolen.

Bertilsson hävdade att kritiken var politiskt motiverad.

På nomineringsstämman petas Karlsson från valbar plats. Men väljarna kryssar in henne i fullmäktige. När presidiet ska väljas lanserar M Bertilsson som 2:e vice ordförande. MP markerar mot Bertilsson och nominerar Karlsson, som vinner omröstningen. Hon accepterar posten med motiveringen att den annars hade gått till ett annat parti.

Stig Bertilsson svarar med att via kontakterna i länsförbundet driva ett uteslutningsärende mot Therese Karlsson. I oktober 2015 får han partistyrelsen med sig. Karlsson utesluts för att ha ”indirekt aktivt arbetat med partiet konkurrerande organisation”.

2018 tar Bertilsson över som kommunstyrelsens ordförande med stöd av C och SD.

Comebacken är fullbordad. Men den har krävt sina offer.

– Det ska fan inte vara så här för att man väljer att engagera sig i den kommunala politiken, säger Therese Karlsson.