Hon leder motståndet i SDs skyltfönster

Johanna Beijer, S-gruppledare i Sölvesborg. Foto: Socialdemokraterna i Sölvesborg

Johanna Beijer är ny S-gruppledare i Sölvesborg och den som ska leda oppositionen i Sverigedemokraternas politiska skyltfönster.

[vc_row][vc_column][vc_message]Det här är en nyhetstext. Det Aktuellt i Politikens nyhetsredaktion publicerar i tidning, på webb, i appar och i e-tidning ska vara relevant, sant, bekräftat och hålla hög kvalité. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar: aip.nu/om-aip-media[/vc_message][vc_column_text]

Hela det politiska Sverige riktar nu blickarna mot kommunen där Louise Erixon (SD), Jimmie Åkessons sambo, inte bara har bildat den koalition med M och KD (plus lokala SoL-partiet) som partiet drömmer om på riksplanet, utan även med SD som kommunstyrelsens ordförande.

Hur kommer SD att formulera sin välfärdspolitik? Hittills har partiet levt gott på att kritisera S-politiken utifrån en outsiderposition och profilering i några enskilda kontroversiella sakfrågor.

– Sölvesborg är nu SDs största skyltfönster. Det är Jimmie Åkessons hemkommun. Det är hans sambo som driver det, säger Johanna Beijer.

Det nya ”Samstyret” ska återkomma med ett större politisk program för mandatperioden i mars. Men redan i budgeten finns tydliga ideologiska signaler: minska på modersmålsundervisningen, skära ned på individomsorgen och offentlig konst, dagbarnvårdare i stället för att bygga ut förskolan. Besparingarna kommer att drabba de mest sårbara i samhället, anser Beijer.

– De tar bort tre miljoner från individ- och familjeomsorgen. De vill ha ett vinstkrav på arbetsmarknadsenheten, som jobbar med dem som står längst ifrån ett arbete. Det är en jättekonstig inriktning. Verksamheten handlar ju om en samhällelig vinst, inte en vinst i pengar.

Hon är även kritisk till besparingar på den politiska organisationen som hon kallar ”demokratifientliga”.

En stor skillnad blir nu att SD tvingas att ta ansvar för hela politiken, kompromissa och själva inta etablissemangspositionen. Ett av de första besluten är att ge fullmäktiges ordförande titeln borgmästare. Tidigare var Jimmie Åkesson vice ordförande i kommunfullmäktige.

Att SD, som kritiserats hårt för att slussa kommunala partistöd till partiet centralt, nu vill minska partistödet är också det lite paradoxalt.

– De har velat ställa in tre fullmäktigemöten för att deras företrädare har varit på semester, Kristdemokraterna först och sedan Louise själv. Det är märkligt. Man tror lite att man kan göra som man vill, säger Beijer.

Hur Socialdemokraterna ska opponera mot det nya M-SD-styret är inte så självklart som det kan låta. SD har 17,5 procent, alltså som i riket i övrigt, men är ett mer accepterat parti. Det kommer att kräva nya sätt att jobba, menar Johanna Beijer.

– Vi kommer inte att fokusera så mycket på deras politik. Vi kommer så klart att opponera oss men vi kommer att driva socialdemokratisk politik, men också oppositionen tillsammans.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”En direkt effekt av maktskiftet är att Socialdemokraterna i Sölvesborg, som har styrt kommunen i decennier, nu naturligen får ett närmare samarbete med Centerpartiet och Liberalerna.”[/blockquote]

En direkt effekt av maktskiftet är att Socialdemokraterna i Sölvesborg, som har styrt kommunen i decennier, nu naturligen får ett närmare samarbete med Centerpartiet och Liberalerna. Moderatledaren Emelie Pilthammars handslag med Louise Erixon (SD) enar nu oppositionen.

– Det är en av de riktigt positiva sakerna med det som händer nu, att vi har ett väldigt bra samarbete med Liberalerna och Centern. Vi har en bättre dialog och träffas ofta. Där finns mycket klokskap.

En vinnarfråga M-SD vann stöd i valet på löftet att öppna simhallen. Nu visar det sig att Samstyret hoppas på att Region Blekinge ska hosta upp pengarna. Men M i regionen säger nej. Pikant är att Erixon och Pilthammar sitter i regionfullmäktige, men på olika sidor.

Att Samstyret bygger på den privata vänskapen mellan Pilthammar och Erixon är oomtvistat. Beijer är kritisk till att mycket av politiken verka bygga på de olika företrädarnas personliga käpphästar.

– När man ska fatta politiska beslut så är det ändå värdegrunden som avgör. Att då basera ett helt styre på en personlig relation är ganska vanskligt. Så kan man inte driva politik. Jag förväntar mig att det kommer att visa sig ganska snart att de inte är eniga om stora viktiga frågor.

Stödet för M-SD-samarbetet är inte så stort lokalt som de själva vill göra gällande, menar Beijer.

– De säger att hela Sölvesborg tycker det är bra med Samstyret. I det moderata partiet är det bara fullmäktigegruppen som har tagit beslutet. De är 14 stycken, varav sex inte ville att man skulle göra svängningen till SD. Det är åtta moderater, lilla KD och Lilla SoL-partiet. Det är inga horder av människor som vill ha det här samarbetet, säger Johanna Beijer.

[vc_row][vc_column][thb_gap height=”30″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_tta_accordion][vc_tta_section title=”Johanna Beijer”][vc_column_text]

Aktuell: Ny S-gruppledare i Sölvesborg efter Heléne Björklund.
Ålder: 41 år.
Yrke: Driver Möllekulla Länsmansgård, egenföretagare inom jord- och skogsbruk.
Bakgrund: Uppvuxen i Stockholm och har bott i Sölvesborg sedan 2003.

[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion][/vc_column][/vc_row]