Högerextrema stora hotet mot EU
[vc_column][vc_message]Det här är en nyhetstext. Det Aktuellt i Politikens nyhetsredaktion publicerar i tidning, på webb, i appar och i e-tidning ska vara relevant, sant, bekräftat och hålla hög kvalité. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar: aip.nu/om-aip-media[/vc_message][vc_column_text]
Växande ojämlikhet ökar intresset för antidemokratiska krafter, konstaterar LO. Trygghet för vanligt folk och bättre arbetsvillkor står därför i fokus på LOs valplattform inför EU-valet.
Ta tillbaka kontrollen! Det är rubriken på LOs EU-valplattform som presenterades under morgonen. Det är också en svensk översättning av ”Take back control” som är slagorden för Brexits lämna-sida i Storbritannien.
Men det är inte EU-samarbetet som LO vill ta tillbaka kontrollen från, utan från de högerpopulistiska och högerextrema krafterna som rör på sig i unionen.
”För oss handlar det väldigt mycket om ett val mellan det demokratiska Europa som många människor i Sverige gillar och ett högerextremt Europa med betydande inslag av nationalistiska och fascistiska partier.”
– För oss handlar det väldigt mycket om ett val mellan det demokratiska Europa som många människor i Sverige gillar och ett högerextremt Europa med betydande inslag av nationalistiska och fascistiska partier. Vi ska göra så mycket vi kan från svensk fackföreningsrörelse för att begränsa fascismen i Europa, sa LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson på presskonferensen.
LOs program inför EU-valet består av 14 punkter på fyra områden. De fyra områdena är: trygghet för vanligt folk, ordning och reda på arbetsmarknaden, ett konkurrenskraftigt Europa kräver jämlik och hållbar utveckling samt demokrati och grundläggande rättigheter. Som Johan Danielsson, som är LOs kandidat inför valet och som nu också landat som nummer två på Socialdemokraternas lista till Europarlamentsvalet, konstaterade hänger områdena ihop. När Sverigedemokraterna blev stora bland LO-medlemmarna blev de kanske allra störst i de grupper där man utsatts som mest för internationell konkurrens och lönedumpning.
– Dagens situation med låglönekonkurrens på arbetsmarknaden bidrar till misstro mot politiska institutioner och etablerade politiska partier. På samma sätt som den växande ojämlikheten också underminerar stödet för etablerade partier och ökar stödet för extrema rörelser, sa Johan Danielsson som i dag är utredare på LO med ansvar för Europafrågor.
LOs 14 punkter:
- Ordning och reda på arbetsmarknaden.
- Konkurrens på lika villkor för jobb och välfärd.
- Demokrati och mänskliga rättigheter.
- Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad.
- Öka arbetstagarnas möjlighet att organisera sig fackligt.
- Ingen ska dö på jobbet – ingen ska bli sjuk av jobbet.
- Anställningstrygghet.
- Ordning och reda på våra vägar.
- Jämställdhet.
- Progressiv välfärdspolitik med respekt för nationell kompetens.
- Sund konkurrens om etableringar.
- Öka investeringarna i infrastruktur.
- Se över statsstödsreglerna och stärk kollektivavtalen i offentlig upphandling.
- Klimatomställning – en fråga om jämlikhet.
- Respekt för grundläggande rättigheter.
- Stopp för alla former av missbruk med skattemedel.
- Facklig kamp mot högerextremism och rasism.