Hjalmarsson är huvudkandidat

Foto: Casper Hedberg/Solna stad

Efter sluten omröstning föreslår Solnas valberedning Jenny Hjalmarsson till nytt oppositionsråd i Solna.

– Hon passar bra i den kravprofil vi själva satt upp i valberedningen, säger Georgios Kontorinis.

I förra veckan bestämde sig valberedningen för vem de vill att medlemmarna ska välja till Johanna Grafs efterträdare, tillika kandidat till ordförande för kommunstyrelsen.

Jenny Hjalmarsson, 37 år, blev valberedningens val med en knapp majoritet.

– Vi var eniga i styrelsen om att vi ska gå fram med ett förslag och inte två. Jag tror det blir risk för splittring och att medlemmarna kan bli förvirrade. Men det står de andra kandidaterna fritt att fortsätta kandidera. Årsmötet avgör, säger Kontorinis.

Vad gjorde att valet föll på Jenny Hjalmarsson?

– Alla kandidater hade sina styrkor men vi tycker att hon passar väl in på vår egen kravprofil som vi satt upp i styrelsen. Hon är kommunikativ, representativ och förtroendeingivande. Hon bottnar ideologiskt och har stor social kompetens och förmåga att samla och ena.

– Hon har också stor erfarenhet från att driva projekt, både inom politiken och yrkeslivet.

Hon har inte så lång politisk erfarenhet. Hur ser ni på det?

– Hon har jobbat i partiet som arbetarekommunens ordförande och sitter i nämnden och i Signalisten. Hon är inte helt grön. Och vi ser att hon kan utvecklas. Jag skulle också gärna se att Stig Malm kan fungera som mentor i framtiden.

– Vi kan inte sitta och vänta på den perfekta personen, en som ska frälsa oss allihopa. Människor kan utvecklas i den här rollen och jag tror att hon skulle bli en fantastisk kommunstyrelseordförande.

Valet av nytt oppositionsråd sker på årsmötet lördag 31 mars.