Historisk förlust för Arbetarpartiet – framgång för de Gröna

De nederländska socialdemokraterna hoppades på de osäkra väljarna. Opinions­mätningarna pekade på ett katastrofval, men samtidigt hade runt hälften av väljarna ända in i det sista inte bestämt sig.

Men på valkvällen stod det klart att partiet PvdA gjort sitt sämsta val någonsin. Från att alltid ha varit ett av de ledande partierna, under långa perioder regeringsbärande, hamnar man nu i vimlet av småpartier med sina sex procent.

Huvudanledningen är regeringssamarbetet med högerliberala VVD och de nedskärningar man gjorde under den ekonomiska krisen. Dessutom kom valet att domineras av två högerpolitiker, premiärminister Mark Rutte och högerpopulistiska Geert Wilders. Den dragkampen vann Rutte överraskande stort, kanske med hjälp av konflikten med Turkiet i valets slutskede.

Till skillnad från valet för fyra år sedan blev detta inget traditionellt höger-vänsterval, vilket missgynnade PvdA. I stället klämdes partiet från alla håll. De mer mittenbetonade väljarna gick framför allt till socialliberala D66 och de vänstersinnade till miljöpartiet Groen Links med sin karismatiske partiledare Jesse Klaver, som tog sitt parti från 2 till 13 procent. Invandrare och pensionärer som tidigare röstat på PvdA föredrog ”egna” intressepartier.

Även om Geert Wilders främlingsfientliga parti ökade något blev valet inte den framgång för högerpopulismen som många befarat. Mest framåt gick EU-positiva och mittenbetonade partier. Men bilden är splittrad och svåra regeringsförhandlingar väntar.

Tommy Svensson, frilansande journalist