Heléne Fritzon toppar S EU-vallista

– Europa behöver Sverige och Sverige behöver Europa, det kommer ni höra mig säga många gånger under den kommande valrörelsen, säger Heléne Fritzon som toppar Socialdemokraternas lista i vårens EU-val.

Heléne Fritzon har sedan 2017 varit migrationsminister och biträdande justitieminister och hon har också 25 års erfarenhet av att vara kommunalråd i Kristianstad. Efter valet tackade hon ja till att kandidera i Europaparlamentsvalet.

– Hon har en bred erfarenhet och en bred allmänpolitisk kunskap men jag vill också lyfta fram Heléne Fritzons ledarskap. Hon är en kvinna som aldrig backar för att fatta de riktigt svåra besluten men som också vet hur man kompromissar för att nå resultat. En tuff kvinna men också oerhört inlyssnande och det är precis det här ledarskapet som Sverige behöver i EU, säger partisekreterare Lena Rådström Baastad.

Heléne Fritzon nämner långsiktig jobbtillväxt, schysta jobb, ett socialt Europa och grön tillväxt som viktiga frågor att driva inom EU, och inte minst kampen mot högerextremism och för mänskliga rättigheter. Men en del av hennes valkampanj kommer också att handla om att försöka höja valdeltagandet. I det senaste svenska EU-valet låg valdeltagandet på drygt 51 procent medan drygt 87 procent röstade i det senaste riksdagsvalet.

– Lika viktigt som det är för svenskar att gå och rösta i de allmänna valen, så är det viktigt att man går och lägger sin röst i valet till Europaparlamentet. Och jag kommer resa mycket i hela Sverige under hela valkampanjen för att samtala om våra viktigaste frågor, lyssna på väljarna men också för at få fler att engagera sig och faktiskt gå och rösta. Att lyfta EU-politiken på många plan då jag vet att det spelar en otroligt viktig roll för varje svensk det blir min allra viktigaste fråga i valrörelsen, säger Heléne Fritzon.