Helén Pettersson: Från utflyttningsbygd till inflyttningsbygd

Nedre Lomfors, Lomselenäs, Sandsjön.
Jag passerar ortsnamn fyllda med barndomsminnen runtom i Västerbotten under valrörelsen. Timmarna bakom ratten i bilen är många och långa, och tankarna hinner vandra fritt under tiden.

När jag var barn så var de långa bilresorna till släkten inte fullt så fridfulla som nu. Jag och brorsan delade baksäte med hunden. AC var inte uppfunnet, så efter sommarens bilfärder i vår Volvo 242 var pappas vänsterarm betydligt brunare än den högra, för på den tiden vilade man armbågen på det öppna fönstret.

Pappa rökte i bilen (som alla gjorde då), vägarna var dåliga och fjädringen i bilen var inte fullt så bra som i dagens bilar. Kassettbanden med blandmusik från OK gick runt, runt, tills alla i bilen kunde alla texter till Vikingarna och Wizex. Trots en del åksjuka minns jag mest alla skratt ändå. Det var sommar, vi var lediga, vi var tillsammans och vi var på väg på äventyr. Kanske ända till Sorsele.

Jag minns hur delar av vägarna kantades av ödehus. Stora gårdar som en gång sprudlat av liv stod tomma och tjänade i bästa fall som hemvist för svalor.

I dag ser det annorlunda ut.

Västerbotten är ett till ytan enormt stort län. Det blir väldigt påtagligt för oss som är länspolitiker under valrörelsen. Den senaste veckan har jag deltagit i dörrknackningar och utåtriktade aktiviteter i Umeå, Lycksele, Hemavan, Storuman, Malå, Norsjö, Skellefteå och Robertsfors. Mellan Umeå och Hemavan är det 38 mil enkel väg, så snabbt har man kört hundratals mil under en valrörelse. Och jag gläds åt det jag får se och uppleva längs vägen. Gamla ödehus har renoverats och fått liv igen. En del har fått rivas och ge plats åt nya hus. Många byar är fulla av nymålade hus, vackra trädgårdar och barn som hoppar studsmatta, spelar boll och cyklar omkring med kompisar.

Det finns hopp, och det finns framtidstro. Vi har gått från utflyttningsbygd till inflyttningsbygd. Industrietableringar med de nya, gröna jobben görs i stor skala, och under de närmaste fem åren kommer vi att behöva 40 000 (!) nya människor att anställa bara i Västerbotten. Det pågår ett enormt samhällsbygge just nu. Och det är vi som bestämmer hur det samhället ska se ut, och vilka värderingar som ska genomsyra det. De val vi gör nu kommer att påverka oss i generationer framöver.

Ånäset, Robertsfors och Bygdeå. Resan går vidare genom länet, samma orter som när jag var barn, men ändå annorlunda. De långa timmarna i bilen blir många, många fler de närmaste veckorna. Vi behöver knacka på varenda dörr, dricka kaffe och prata framtid med alla vi kan fram till valdagen.

På västerbottniska. Det nya samhällsbyggets dialekt.

Helén Petterson är riksdagsledamot (S)