HBTQ+S: Kovändningen är inte trovärdig
Mikael Damberg, Magdalena Andersson och Teresa Carvalho kräver att statsministern agerar för att skydda vanligt folk från nya bombdåd på en pressträff 31 januari i år. Foto: Från S Youtube
På kort tid har företrädare för Socialdemokraterna gått från att driva en hård linje i kriminalpolitiken till att tala om vikten av sammanhållning och rättssäkerhet. Magdalena Anderssons senaste debattartikel i Aftonbladet får oss att undra hur trovärdigt det är att partiet nu distanserar sig från samma retorik och politik våra företrädare själva eldat på?
Socialdemokratiska riksdagsledamöter har under hösten lagt fram flera förslag som aktivt bidrar till ökad polarisering och misstänksamhet i samhället. Bland dessa märks otydliga utspel om visitationszoner, fotboja på barn och anonyma vittnen. Ett annat exempel är förslaget om en svensk variant av den amerikanska RICO-lagstiftningen, som vill införa kollektiv bestraffning.
Ett inlägg med texten “Vi kräver att statsministern agerar omedelbart för att skydda vanliga svenskar från nya bombdåd” lades upp, men togs snabbt ned igen. Att använda en retorik där bara den som betraktar sig som vanlig eller svensk ska skyddas är inte bara klumpigt utan olämpligt. Utspel som dessa har mött omfattande kritik externt och inom partiet för att de hotar rättssäkerheten och drabbar vissa grupper oproportionerligt.
Förslagen har direkt inneburit att människor stigmatiserats och ska hållas kollektivt ansvariga för enskilda individers gärningar. Under den här tiden har vi varit många som varnat för konsekvenserna av att gå den här vägen. Vi har lyft det internt och svarat på partiets mediala utspel.
Vi välkomnar den nya riktningen, men en trovärdig omprövning kräver mer än ord. Om våra partiföreträdare verkligen menar allvar med sin självrannsakan är det inte debattartiklar som behövs – det är handling.
Den hårda retoriken och bristande fördelningspolitik har under flera år haft verkliga konsekvenser för invånarna i Sverige. Men det är först efter den fruktansvärda händelsen 4 februari i Örebro som tonen nu plötsligt förändrats. Samma personer som 28 januari föreslog visitationszoner vill nu få det att låta som att det är någon annan som använt den retoriken.
Vi välkomnar den nya riktningen, men en trovärdig omprövning kräver mer än ord. Om våra partiföreträdare verkligen menar allvar med sin självrannsakan är det inte debattartiklar som behövs – det är handling. För att återfå trovärdigheten måste de dra tillbaka sina förslag om RICO-lagstiftning och ompröva stödet för visitationszoner. De måste erkänna att de själva bidragit till det hårdnande debattklimatet och bedrivit populistisk politik.
Vändningen har visat tydligt att politiken brustit i sin samhällsanalys. Inför den kommande kongressen måste partiets programgrupp göra om samhällsanalysen från grunden med den nya riktningen. Socialdemokratin kan inte tala om rättssäkerhet och sammanhållning, och samtidigt driva förslag som i praktiken undergräver dessa värden. En ny socialdemokratisk politisk riktning behövs – en som inte fastnar i populistiska utspel utan tar ansvar för en sammanhållen och rättssäker politik.
![](https://aip.nu/wp-content/uploads/2025/02/pxl_20240917_151330555-1-300x250.jpeg)
Emelie Stark
förbundsordförande HBTQ+Socialdemokrater
Andreas Saleskog
förbundssekreterare HBTQ+Socialdemokrater