Här hånar de S budgetdisciplin

När Moderaterna valde ny partiledare handlade inledningstalet om ekonomiskt ansvarstagande.
– Jag vet inte om ni känner så många socialdemokrater som är bra på att hålla i skattebetalarnas pengar, sa Joakim Larsson (M).
Carl Bildt, som efterlämnade en statsskuld på 74 procent av BNP och 250 miljarder i underskott, nickade instämmande.

Joakim Larsson, Stockholmsmoderaternas ordförande, inledde stämman och berättade att S-ledningen i Stockholm nu lånar en miljard i månaden.

– Vi kommer att ha ett skuldberg att förvalta vid nästa val i storleksordningen 60 miljarder.

På första bänkraden log Fredrik Reinfeldt som 2014 efterlämnade ett underskott på just 60 miljarder.

Ulf Kristersson skrattade gott åt Larssons anekdot om att S lät riva ett hus vid Slussen som kostat en miljon att färdigställa åt graffitikonstnärer.

Kristersson var som borgarråd ansvarig för Stockholms skattebetalares pengar 2006–2010. Han lät då olagligen rea ut verksamheter värda över 80 miljoner kronor för endast 3,4 miljoner, till personer som sedan gjorde 65 miljoner kronor i vinst på tre år.

– Ett symtom på hur man har respekt för andra människors pengar, som Joakim Larsson (M) uttryckte det i talet.

Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) bemötte 2016 M-kritiken mot lånefinansieringen i AiP.

– Vi ärvde en enorm brist på bostäder, förskolor och skolor. Och nu bygger vi som aldrig förr i den här stan. Och det finansierar vi med att låna pengar.

21 000 bostäder har påbörjats i Stockholm 2014–juli 2017.

60 miljarder är visserligen mycket pengar men ändå mindre än kostnaden för ett enda hus som Moderaterna i landstinget upphandlat. Nya Karolinska Sjukhuset, kostar 62 miljarder kronor till 2040.

NKS-projektet har hittills blivit över åtta miljarder kronor dyrare på grund av alla tilläggsavtal som landstinget tvingas göra. Detta även efter det att förra oppositionslandstingsrådet Ilija Batljan (S) slog larm om katastrofavtalet och fick till en omförhandling som i sista sekund sparade 7,5 miljarder.

Moderaternas kanslichef i Stockholm kallar S lånefinansiering för Ebberöds bank.

Men M-kritiken om Ebberöds bank i stadshuset överskuggas alltså av ”Ebbeblås bank” i det moderatledda landstingshuset.

”Stockholmarna blir blåsta på 30 miljarder. Grekisk bokföring i landets näst största parlament”, skrev Ilija Batljan (S) i DN 2010.

Skuldutvecklingen i Stockholms läns landsting går från 47 miljarder 2011 till 96 miljarder 2018, en fördubbling.

Nedan jämfört med andra landsting/regioner.

Det är naturligtvis svårt att jämföra skuldsättningen mellan Stockholms stad och Stockholms läns landsting. Ett gängse mått på ekonomisk stabilitet är dock soliditet, som mäter betalningsförmåga på lång sikt. Ju högre siffra desto bättre. Stockholms kommun spås ha en soliditet på 34 procent 2018 – och landstinget 5,1 procent.

Moderaterna i Stockholms stad stämma beslutade i april om slopad allmän löneavgift, en skattesänkning på gigantiska 164 miljarder kronor.

– Stämmans beslut ska främst ses som ett uttryck för att vi generellt vill minska skattebördan på arbete. Det måste förstås utredas hur finansieringen ska gå till, sa Joakim Larsson (M) till AiP.

Efter Joakim Larssons inledningstal valde M-stämman så Ulf Kristersson till ny partiledare. I sitt installationstal nämnde Kristersson den legendariske socialdemokratiske socialministern Gustav Möller (S), något han tidigare fått kritik för. Samme Möller som myntade uttrycket att varje förslösad skattekrona är en stöld från folket.

Spara