Här är Moderaternas nya förhandlingspartners

Anna Kinberg Batra (M) vill förhandla med Sverigedemokraterna i riksdagens utskott. Det handlar om ledamöter som återkommande har uttalat sig grovt rasistiskt.

Moderatledaren anser alltså nu att det går att samarbeta i riksdagen med ett parti som hon har kallat rasistiskt. Enskilda sakfrågor är något annat än regeringssamarbete eller budgetförhandling, enligt Anna Kinberg Batra.

– Vi måste prata med varandra i utskotten.

Detta säger Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD) nej till.

Busch Thor har tvärtom framhållit att anledningen till att det inte är möjligt att förhandla med SD i sakfrågor är den uttalade rasismen just hos partiets företrädare i riksdagen.

– Jag kan inte se framför mig att jag ska sätta mig ner med Kent Ekeroth som sprungit runt med järnrör på stan eller med Anna Hagwall som nu senast ville begränsa Bonniers ägandeskap för att det är för många judar i koncernen eller Oscar Sjöstedt som skrattar åt skämt om att man har sparkat på får som om de vore judar, sa KD-ledaren till Jimmie Åkesson i SVTs partiledardebatt i höstas.

Men just detta öppnar nu Moderaterna för – att prata bostadsbeskattning med David Lång (SD) som vill att svenskar ska kunna välja bort bostäder där det bor människor med utländsk bakgrund, eller socialförsäkringar med Markus Weichel (SD) som kallat afrikaner för ”efterblivna jävla pensionsräddare”.

SD:s gruppledare Mattias Karlsson säger till Expressen att han har uppmanat partiets riksdagsledamöter att lista frågor där de vill göra upp med Moderaterna.

– Med Anna Kinberg Batras nya linje så ska väl Beatrice Ask (M) nu förhandla med Kent Ekeroth (SD). Det tror jag inte att hon ser fram emot, påpekar justitieminister Morgan Johansson på twitter.

I dag torsdag förklarade Beatrice Ask i Expressen att det inte är aktuellt med några separata möten med SD i justitieutskottet. När kommentarerna kom att hon därmed kör över sin partiledare, gick Ask ut ut på twitter och förtydligade:

”Dörren till Justitieutskottet är öppen för alla riksdagspartier. ”

Asks pressekreterare säger till Expressen att: Ask visst kan tänka sig möten med SD ”om det skulle behövas”.

Det är extra känsligt med politiska föhandlingar i justitieutskottet på grund av turbulensen kring Kent Ekeroth (SD). Men även i de andra utskotten finns en lång rad SD-talespersoner som har fått kritik för rasistiska utspel.

AiP har kartlagt vilka SD-ledamöter som de moderata utskottsgruppledarna nu ska förhandla med:

Finansutskottet: Oscar Sjöstedt ifrågasattes efter filmen där han på en SD-fest gapskrattar åt att tyska kollegor sparkat på fårkavader och kallat dem ”die Juden”. (Inte rasist men)

Försvarsutskottet: Mikael Jansson, partilledare i SD 1995–2005, när SD gick med i det europeiska nätverket Euro-nat med nyfascistiska partier, bland andra Nationella Fronten under ledning av antesmiten Jean Marie le Pen. (Expo)

Civilutskottet: Roger Hedlund, dömd för misshandel 2001. Tillsammans med en företrädare för Nationalsocialistisk Front misshandlade Hedlund en man med tårgas varpå NSF-ledaren sedan slog offret i ansiktet.

Utrikesutskottet: Björn Söder (säkerhetspolitik) har poserat på bild med SS-veteranen Franz Schönhuber, jämfört islam med nazism och ifrågasatt om judar är svenskar. (DN)

Justitieutskottet: Kent Ekeroth, som deltog i järnrörsskandalen, har talat om krig mot islam och haft nära kontakter med den islamfientliga Counterjihad-rörelsen som manar till politiskt våld. Ekeroth har just nu timeout under misshandelsutredningen.

EU-nämnden: Pavel Gamov som kritiserade i mail till ledande nationaldemokrat att Mona Sahlins hade dotter gift sig med en svart man. (Expressen)

Näringsutskottet: Josef Fransson som på twitter länkat till en film som påstår att Barack Obama är homosexuell och att det beror på den muslimska kulturen. Han har sagt om Koranen: ”Följer man det som står i den jävla skitboken, rent ut sagt. Då har man ingen plats i mitt samhälle”. (Expo)

Miljö- och jordbruksutskottet: Martin Kinnunen, nyligen dömd för bokföringsbrott till villkorlig dom och böter för partiets kompensation till Erik Almqvist för att denne skulle lämna partiet efter järnrörsskandalen.

Skatteutskottet: David Lång som i riksdagen sagt att han anser att det en mänsklig rättighet att som svensk kunna välja bort bostäder där det bor människor med utländsk bakgrund.

Socialförsäkringsutskottet: Markus Wiechel som 2013 rasisthånade afrikaner på Facebook: ”Satans jävla aphelveten” och ”efterblivna jävla pensionsräddare!”. (Expressen)

Utbildningsutskottet: Carina Herrstedt som i ett mejl 2011 skrev till sin sambo om fotbollslaget Landskrona Bois: ”Först skaffar man 2 st judar, eftersom det enligt lag är förbjudet att förfölja dem. Anfallet förstärks med en neger, en kines o en indian för att bli mer färgstarka. Som backar värvas 2 bögar för att få mer tryck bakifrån. Till målvakt värvar man en 40-årig nunna, hon har inte släppt in något på 40 år! Som reservmålvakt skaffar man en zigenare, de tar ju allt!” (Aftonbladet).

Socialutskottet: Per Ramhorn hävdade 2016 att personal på hem för ensamkommande flyktingbarn beväpnar sig med pistol för att de är rädda för barn som bor där. Uppgifterna ifrågasattes dock av myndigheter. (SVD)

Uppdaterat 170127: Dagens Industri rapporterar att Moderaterna och Sverigedemokraterna kommit överens om ett inledande möte på tjänstemannanivå.