Här är dina utskottsledare, Kristersson!

Rasistiska uttalanden och brottsdomar. Här är SD-ledamöter som Moderaterna kan tänka sig släppa fram till ordförande i riksdagens utskott.

Utspelet från Alliansen att låta Sverigedemokraterna få positioner som ordförande i riksdagens utskott efter valet har väckt debatt. Centerpartiet och Liberalerna har backat efter intern kritik, men Moderaterna står fast vid förslaget.

Redan när förra M-ledaren Anna Kinberg Batra förklarade att M och SD skulle förhandla i utskotten ifrågasattes att föra samtal med ledamöter som återkommande har uttalat sig grovt rasistiskt. Nu öppnar Ulf Kristersson för att ge dem politiska maktpositioner i riksdagen.

Här är exempel på SD-ledamöter som haft ledande uppdrag i utskotten under mandatperioden.

Finansutskottet: Oscar Sjöstedt som på en SD-fest gapskrattar åt att tyska kollegor sparkat på fårkavader och kallat dem ”die Juden”. (Inte rasist men)

Försvarsutskottet: Mikael Jansson (idag vilde), partiledare 1995–2005 när SD gick med i det europeiska nätverket Euro-nat med nyfascistiska partier, bland andra Nationella Fronten under ledning av antesmiten Jean Marie le Pen. (Expo)

Civilutskottet: Roger Hedlund, dömd för misshandel 2001. Tillsammans med en företrädare för Nationalsocialistisk Front misshandlade Hedlund en man med tårgas varpå NSF-ledaren sedan slog offret i ansiktet.

Utrikesutskottet: Björn Söder (säkerhetspolitik) har poserat på bild med SS-veteranen Franz Schönhuber, jämfört islam med nazism och ifrågasatt om judar är svenskar. (DN)

Justitieutskottet: Kent Ekeroth, som deltog i järnrörsskandalen, har talat om krig mot islam och haft nära kontakter med den islamfientliga Counterjihad-rörelsen som manar till politiskt våld.

EU-nämnden: Pavel Gamov (idag vilde) som kritiserade i mail till ledande nationaldemokrat att Mona Sahlins hade dotter gift sig med en svart man. (Expressen)

Näringsutskottet: Josef Fransson som på twitter länkat till en film som påstår att Barack Obama är homosexuell och att det beror på den muslimska kulturen. Han har sagt om Koranen: ”Följer man det som står i den jävla skitboken, rent ut sagt. Då har man ingen plats i mitt samhälle”. (Expo)

Miljö- och jordbruksutskottet: Martin Kinnunen, dömd för bokföringsbrott till villkorlig dom och böter för partiets kompensation till Erik Almqvist för att denne skulle lämna partiet efter järnrörsskandalen.

Skatteutskottet: David Lång som i riksdagen sagt att han anser att det en mänsklig rättighet att som svensk kunna välja bort bostäder där det bor människor med utländsk bakgrund.

Socialförsäkringsutskottet: Markus Wiechel som 2013 rasisthånade afrikaner på Facebook: ”Satans jävla aphelveten” och ”efterblivna jävla pensionsräddare!”. (Expressen)

Socialutskottet: Per Ramhorn hävdade 2016 att personal på hem för ensamkommande flyktingbarn beväpnar sig med pistol för att de är rädda för barn som bor där. Uppgifterna ifrågasattes dock av myndigheter. (SvD)