Håkan Juholt: ANC förlorade Sydafrikas ödesval

Till slut fick sydafrikanerna nog. Årtionden av korruption och misskötsel av landet, fick det stora trädet på fall. Det afrikanska talesättet ”Uwile umth´omkhulu””- ”a great tree has fallen”, används när en äldre, som varit familjens och samhällets stöttepelare och ledare avlidit, bäraren av kunskap, historia, kultur och traditioner. Efter valet 29 maj är ANC fortsatt landets överlägset största parti, men det stora trädet har fallit. En ny tid för Sydafrika väntar.

6 juni, en vecka efter att det katastrofala valresultatet stod klart för ANC, samlades partistyrelsen till ett mer än tolv timmar långt krismöte. Dagen innan hade ministern för sport-, konst och kultur arresterats, misstänkt för omfattande korruption. I valrörelsens slutspurt arresterades parlamentets talman, tidigare försvarsministern, misstänkt för att ha berikat sig själv med miljontals kronor. Tre dagar före valet visade en opinionsundersökning att endast 12 procent av sydafrikanerna tyckte att ANC-regeringen gjorde ett bra jobb. I valet föll ANC från 57 procent i senaste valet, till 40 procent. I ett val där färre än var fjärde röstberättigad, valde att rösta. 6 av 10 vände demokratin ryggen.

Politiskt skakar den unga demokratin Sydafrika, men rättsstaten står stark.

Politiskt skakar den unga demokratin Sydafrika, men rättsstaten står stark. Riksåklagaren åtalar ledande ANC-politiker på löpande band, domstolarna dömer och den fria och starka pressen rapporterar. Det var statlig tv, som avslöjade talmannens omfattande korruption.

Det antas att president Ramaphosa vill bilda en minoritetsregering som har stöd av stora liberala DA, som är svenska Centerpartiets systerparti i Sydafrika. En regering fast förankrad i demokratiska värderingar. Det var huvudspåret inför torsdagens långa partistyrelsemöte. Efter mötet fick Ramaphosa istället berätta att ANC ska arbeta vidare för att försöka få till en GNU. (Government of National Unity). Det sägs att Gnu är savannens fulaste djur. Det skräp som fanns kvar i skaparens fickor, när alla övriga djur hade skapats.

Valets vinnare är tidigare ANC ledaren och presidenten Jacob Zumas nystartade parti MK, som fick 15 procent av rösterna.

Valets vinnare är tidigare ANC ledaren och presidenten Jacob Zumas nystartade parti MK, som fick 15 procent av rösterna. Under Zumas tid som president kulminerade korruptionen i landet och Zuma byggde upp en stat i staten, bortom all insyn och kontroll. MKs program kan sammanfattas i några få punkter: 1) Nationalisering av viktiga företag, utan kompensation, 2) Landreform innebärande konfiskering av land, utan kompensation 3) Homofobi och främlingsfientlighet, 4) Utbyggd kol- och kärnkraft, 5) Ett tydligt ifrågasättande av den rådande konstitutionen och rättsordningen. 6) Starkt Putinlojalt.

ANC, DA, MK är i dag landets dominerande partier, med populistiska, Putinlojala EFF på fjärde plats. ANC måste således luta sig åt antingen DA eller behålla makten med två partier, som är genomkorrumperade, med starkt antivästlig retorik och som kräver att utländska tillgångar i landet omgående ska konfiskeras.

Oavsett detta ödesmättade vägval är det viktigt med fortsatt starkt svenskt engagemang i Sydafrika.

Det var det vägvalet som skulle göras under torsdagens maratonmöte. Lindiwe Zulu som länge ansett sig vara en kronprinsessa inom ANC uttryckte på väg till mötet: ”Att alla former av samarbete med DA är att skända våra frihetskämpars gravar”. Ramaphosa lyckades inte driva igenom sin linje. Lite tid har vunnits genom att säga att man vill bjuda in alla dessa partier till en regering för nationell samling. Det är fullständigt uteslutet att DA skulle välja att ingå i en regering med MK och EFF. Möjligen är strategin att få DA, som önskar regera med ANC, att säga nej till denna samling och då återstår endast de som starka krafter inom ANC känner värdegemenskap med.

Oavsett detta ödesmättade vägval är det viktigt med fortsatt starkt svenskt engagemang i Sydafrika. De krafter som delar våra värderingar om demokrati, rättsstatens principer och mänskliga rättigheter behöver bekräftelse och vår närvaro.

Det stora trädet har fallit. Faller även president Ramaphosa? Om några dagar kommer svaret.

Håkan Juholt är ambassadör i Sydafrika, Namibia, Botswana och Leshoto