Gustaf Lantz: Dags att välja bitterkofta eller blåställ

”Man säger en sak före valet, och en sak efter”. Johan Pehrson är en citatmaskin. Dock inte alltid till sin egen fördel. Men han har onekligen rätt.

Den nya regeringen säger nu mängder med saker som rimmar illa med hur det lät i valrörelsen. Högkostnadsskyddet för el är helt plötsligt inget högkostnadsskydd. Det har istället blivit en retroaktiv återbetalning. Och den gäller bara personer i landsdelen som har ministrar i regeringen. Norrland blir utan.

Bensinpriset som skulle sänkas med tio kronor, sänks nu med en (1) krona (innan bensinbolaget tagit sin del). Sedan har det förvisso flaggats om att reduktionsplikten ska minimeras. Men några tio kronor per liter vid pump lär vi inte se.

Regeringen ska nog inte vara så säker på att väljarna kommer jubla nästa gång det är dags för val och nya löften ska ställas ut. Politik är en förtroendebransch som Ebbe Carlsson en gång sade. Oavsett vad väljare anser om vallöften i sak, ogillar de när de visar sig vara tomt prat.

Många socialdemokrater gör nu en poäng av detta. Vi låter lite som SD-väljarnas ombudsmän i ivern att påpeka löftesbrotten. Vi får nog passa oss så att vi inte framstår som försvarare av politiken i sak. 

Men som opposition måste även vi räkna med att ställas till svars i en valrörelse. För vi kan inte på Johan Pehrson-manér säga att ”man säger en sak direkt efter valet, och en annan sak direkt före nästa val”. Om vi drar röda linjer mot alla åtgärder som sparar pengar, kommer det inte bli många kronor kvar till egna reformer när återställarna ska in i budgeten. Om vi står fast i vårt motstånd mot förslag som väljarna inrättar sig efter, och blir beroende av, kommer det inte bli lätt att vinna val. 

Politik är ofta en kombination av principer och pragmatism. I alla fall den framgångsrika. Därför blir det viktigt att sortera förslagen i slottsavtalet. Vilka är bara dumma och ogenomtänkta? Vilka är farliga? Vilka är bra?

Vi väljer om vi ska ta på oss bitterkoftan eller blåstället. För om vi ska vara en konstruktiv, vass och förtroendeingivande opposition så kommer det att kosta på. Valrörelsen handlar inte bara om att knacka flest dörrar. Vi måste även ha något vettigt att säga när de öppnas.  Så nu gäller det att utveckla vår egna politik, och utvärdera motståndarnas.  En sak vet vi. Vi kommer inte att vinna val om vi har samma budskap som senast. Men det samma gäller för SD och deras lydregering. Game on!

Gustaf Lantz är socialdemokratisk riksdagsledamot