Grönt och rött i skön förening

Stockholms arbetarekommuns nyaste S-förening heter Socialdemokrater för Miljö och Jämlikhet. – Vi har rätt höga ambitioner att vara med och forma den socialdemokratiska miljö- och klimatpolitiken, säger ordförande Åsa Odin Ekman.

1 februari hölls konstituerande möte för Socialdemokrater för Miljö och Jämlikhet på Sveavägen 68.

– Vi är rätt många som har saknat en offensiv miljö- och klimatpolitik inom arbetarrörelsen, och omvänt har saknat jämlikhetsperspektivet inom en del av miljö- och klimatrörelsen. Vi vill försöka fylla det utrymmet, säger Åsa Odin Ekman.

Föreningen har en bakgrund som nätverk, men de har kommit fram till att föreningsformen är bra om man vill driva frågor inom arbetarekommunen och partiet i stort.

Efter att ha valt en interimsstyrelse börjar nu jobbet med att starta olika arbetsgrupper, bland annat kring studier och folkbildning samt idépolitik.

– Något som det är ganska bråttom med är att jobba inför kongressen. Vi är flera som har skrivit motioner och jag är själv ombud och ska driva dem på kongressen, säger Åsa Odin Ekman.

De har redan märkt att den nya föreningen väcker intresse, både hos socialdemokrater i Stockholm men också i andra delar av landet. Folk har hört av sig och frågat om de kan vara medlemmar på distans eller sagt att de skulle vilja starta en liknande förening.

– Det bästa vore om man kunde få det här engagemanget och ha den här typen av förening runt om i arbetarekommuner i alla partidistrikt. Det är roligt när man får kontakt med personer i andra partidistrikt och det är klart att vi måste vara många som driver de här frågorna om det ska bli partipolitik. Men fram till att det finns föreningar runt om i alla arbetarekommuner så är alla välkomna hos oss, säger den nya ordföranden.

INTERIMSSTYRELSE

Ordförande: Åsa Odin Ekman
Sekreterare/Medlemsansvarig: Emma Lidell
Media och kommunikation: Maja Zachrisson
Kassör: Jakob Sahlin
Studieledare: Ida Mohlander/Kalle Sundin
Nätverksansvarig: Mattias Vepsä

Spara