Gott nytt valår!

Stefan Löfven håller sitt segertal på socialdemokraternas valvaka. Foto: Anders Löwdin

Nu sätter Socialdemokraterna högsta fart mot valdagen 9 september. I slutet av januari kommer Socialdemokraterna att presentera sin valstrategi och den 23–25 februari håller partiet valkonferens i Solna. Här valårets hållpunkter.

Det blir en rivstart på året för Socialdemokraterna som har siktet inställt på valet 9 september.

Valstrategin. Partiet väntas fortsätta att markera vikten av tuffa tag mot brottsligheten och en reglerad invandring. Men med det i botten ser partiet goda förutsättningar att driva en höger-vänstervalrörelse där välfärdssatsningar står mot skattesänkningar.

Mer om detta kommer att redogöras för i den valstrategi som presenteras om ett par veckor.

Valkonferens. Mer socialdemokratisk valpepp blir det på partiets valkonferens 23–25 februari som hålls på Quality Hotel Friends i Solna.

Löfven-Kristersson. Nästa vecka öppnar riksdagen med en högintressant partiledardebatt onsdag 17 januari. Vem vinner statsministerduellen? Hur står partierna i regeringsfrågan och gentemot SD? Gör någon partiledare något nytt utspel för att profilera sig i nya frågor inför valåret?

Strid om vinst i välfärden. I mars kommer civilminister Ardalan Shekarabi att presentera propositionen om vinstreglering i välfärden. Räkna med valårets mest glödheta ideologiska debatt. Vem vinner på den?

Finansministermatchen. I april presenterar finansminister Magdalena Andersson vårbudgeten för sista gången den här mandatperioden. Hur ser prognoserna ut och hur klarar sig den nya finansministerkandidaten Elisabeth Svantesson (M) i debatten? Vad skriver alliansen ihop sig om?

Första maj valåret talar Stefan Löfven traditionsenligt på Norra Bantorget i Stockholm. Blir det med valvinden i ryggen?

Det vet vi kanske säkrast efter SCB:s stora partisympatiundersökning som kommer i början av juni.

Almedalen: 2018 är det 50 år sedan det Olof Palme höll det första talet i Almedalen. 1–8 juli är det dags igen. Kommer Stefan Löfven i år eller är han åter på Sverigeturné? Moderaterna inleder på söndagen och Socialdemokraternas dag är på torsdagen 5 juli.

Valmanifesten läggs allt senare för varje år. 2006 var det i mitten av augusti. 2010 var det i slutet av augusti och 2014 var det den 2 september. Vilka välfärdsreformer går Socialdemokraterna till val på? Och hur omfattande blir alliansens eventuella valmanifest?

Valet och sedan då? Den 9 september har vi valresultatet. Men vet vi vem som ska regera landet och med vem? Förmodligen inte. Räkna med att frågan om regeringsbildningen kommer att vara fortsatt omdiskuterad på valnatten och veckorna därefter.

Ett unikt spännande valår kan börja.