Gott nytt valår 2019 – mot högerextremismen
Europaparlamentsvalet 26 maj blir ett val där kampen mot högerextremismen ställs på sin spets. Samtidigt som Moderaterna och Kristdemokraterna öppnar för en regering med stöd av Sverigedemokraterna.
M och KD tillhör EPP-gruppen vars partier har gett högerpopulister inflytande i en rad länder.
Stärkta av Brexit och Trumps valseger 2016 utmanar främlingsfientliga partier i land efter land.
2017 gick Marine Le Pen till andra omgången i det franska presidentvalet. Fremskrittspartiet fick fortsatt förtroende i Norges högerregering och i Tyskland kom AfD in i förbundsdagen.
Populisten och miljardären Andrej Babis blev premiärminister i Tjeckien. I Österrike bildade konservativa ÖVP regering med högerpopulistiska FPÖ, som fick inrikes-, försvars- och utrikesministerposterna.
– Det är ett språng in i mörkret som riskerar ta oss tillbaka till de mörka tiderna av vår historia, kommenterade italienaren Gianni Pitella, gruppledare för S&D i Europarlamentet, där Socialdemokraterna ingår.
– Det här är början på en ny politisk era, menar FPÖs partiledare Heinz-Christian Strache.
2018 har den populistiska Femstjärnerörelsen och främlingsfientliga Lega i Italien bildat vad som kallas ”Europas första populistregering”.
[blockquote author=”” pull=”normal”]”M och KD ingår i partigruppen EPP i EU-parlamentet, som även hyser österrikiska ÖVP liksom ungerske premiärministern Viktor Orbáns parti Fidesz som vill avskaffa den liberala demokratin.[/blockquote]
Dansk Folkeparti har sedan flera år en maktpostion som borgerligt stödparti i Danmark. Och 2019 kan Sverige få en historisk konservativ högerregering – om Jimmie Åkesson (SD), enligt dansk modell, får bli stödparti till sin ”drömregering” med Moderaterna och Kristdemokraterna.
M och KD ingår i partigruppen EPP i EU-parlamentet, som även hyser österrikiska ÖVP liksom ungerske premiärministern Viktor Orbáns parti Fidesz som vill avskaffa den liberala demokratin.
”Vi ser en maktförskjutning bort från öppenhet, tro på rättsstaten och demokratisk sammanhållning. De konservativa i EU, med Orbáns Fidesz och ÖVP i sin grupp, har ett stort ansvar men är passiva. EU har, däremot, tuffat till sig ordentligt”, skriver Olof Kleberg i liberala Västerbottens-Kuriren.
EU sätter nu press på Ungern och Polens konservativa regeringar för att de byter mot EUs grundläggande värderingar.
Trots hård kritik har dock inte Fidesz uteslutits ur EPP-gruppen. När Fidesz vann valet, efter en antisemitisk valrörelse, gratulerade EPPs gruppledare, Manfred Weber, Orbán till segern. Tyske Weber är nu EU-högerns kandidat i EU-valet och till posten som EU-kommissionens ordförande.
Detta är läget när en pressad socialdemokrati laddar för vårens EU-val. Mobiliseringen för att hindra SD-inflytande var viktig för Socialdemokraternas lyft i valspurten i riksdagsvalet. Den blir nu den dominerande frågan i EU-valet.
– De högerextrema partierna har framgång i flera EU-länder och det vore väldigt illa också för oss hemma i Sverige om de blir en betydligt starkare kraft i EU-parlamentet. Vi kan inte låta hela EU-systemet, med alla regelverk, pengar och makt, hamna i händerna på dessa otäcka politiska krafter, säger EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S).