Gör en hjälteinsats – få sedan sparken
För personalen på Karolinska universitetssjukhuset väntar en enorm arbetsinsats med stora hälsorisker. Därefter kan undersköterskor och läkare få sparken.
– Mina medlemmar kommer att jobba skiten ur sig för att vara lojala med sina arbetskamrater och patienterna. Då väljer arbetsgivaren att inte dra tillbaka varslen, säger Catharina Häggbom, Kommunal, kritiskt.
Stora sparkrav på Stockholmsregionens akutsjukhus har lett till rekordvarsel. Varslen på Södersjukhuset och Danderyds sjukhus har dragits tillbaka efter larm om bristande patientsäkerhet, men fortfarande hotas 109 läkare och 157 undersköterskor av uppsägningar på Karolinska.
Detta i ett läge med enorma personalbehov för att klara coronakrisen, vars spridning är störst i huvudstaden och där inte bara bristen på skyddsutrustning hotar coronakapaciteten utan även personalkrisen.
Kommunal kräver i ett brev till Karolinskas sjukhusledning att varslen dras tillbaka, men får nej.
– Det besked vi har fått är att Karolinska inte kommer arbeta aktivt för att verkställa varslen av vår personal och ”inte under rådande läge” kommer att säga upp några läkare och undersköterskor. Men vi anser att varslen borde återtas i sin helhet, säger Catharina Häggbom, ordförande på Kommunal vid Karolinska.
Sjukhusledningen vill alltså att personalen ska kunna fokusera på jobbet och inte på uppsägningsprocessen. Men de som riskerar jobbet får leva med hotet.
Erfarenheten av tidigare stora katastrofinsatser är att det tär extra hårt på personalen, enligt Catharina Häggbom.
– Det som händer i den här situationen är detsamma som hände med vårdpersonalen under tsunamin och vid terrorattentatet på Drottninggatan, då kavlar vi upp ärmarna och tar vårt ansvar. Tyvärr ibland på bekostnad av vår egen hälsa.
Under coronakrisen är hälsorisken extra stora på grund av smittan och oklarheterna om tillgången på skyddsutrustning.
Regionledningen bär ett ansvar för att vårdpersonalen nu tvingas möta krisen med ökade risker, avskaffat beredskapslager och brist på personal, menar Kommunal.
– Det gäller allt ifrån bemannings- och arbetsmiljö- till den kaotiska materielsituationen, med att inte ha beredskapslager. Det är en högst medveten strategi från politiken i Stockholmsregionen att strunta i det.
2019 sa ett 15-tal sjuksköterskor upp sig från Nya Karolinskas intensivakut i protest mot ett försämrat arbetstidsavtal. Våren 2020 förväntas personalen vara beredda att jobba övertid.
Regionerna söker nu efter personal att klara coronakrisen. Eftersom varslen ligger kvar kan ökade personalbehov bara mötas med visstidsanställningar.
Fick idag info av VD på MediCarrier, @regionstockholm bolag för varuförsörjning i vården med eget centrallager. Otroligt bra arbete görs & kapaciteten utökas kraftigt. Fick med egna ögon se lagret. Många hjältar bär vita rockar, men en hel del kör truck. pic.twitter.com/XDOM2cilZZ
— irene svenonius (@ISvenonius) March 18, 2020
Inför coronakrisen kallar ledningen i Region Stockholm vårdpersonalen för ”hjältar”. Men när krisen är över väntar alltså som tack för insatsen antingen en uppslitande uppsägningsprocess eller stora besparingar där varslen dragits in.
”Det är fint att se, men ändå olyckligt att det ska krävas en pandemi för att vårdens organisering, kompetensförsörjning och arbetsvillkor ska få den uppmärksamhet och gemensamma debatt som den behöver”, skriver Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro på DN debatt.
Situationen är liknande i Skåne och Västra Götaland. En halv miljard ska sparas på både Sahlgrenska och Skånes universitetssjukhus med personalbantningar på 400 respektive 600 tjänster.
– Man blir frustrerad när man nu hör borgerliga politiker ropa efter statliga myndigheter och gemensamma tag när det är de som har satt oss i skiten. Det är ingen slump att det är på det här viset, säger Häggbom.
– Det är tragiskt att vi ska ha ett så dåligt utgångsläge för en sådan här pandemisituation.
Hur är det att ta krafttag och samtidigt ha varsel hängande över sig?
– En hel del av våra medlemmar får nu jobba som svin och samtidigt veta att när den här perioden är över kanske jag förlorar mitt jobb. När man står där mitt i stormens öga och jobbar på så är vårdpersonal väldigt lojala, framför allt med patienterna. Så folk kommer att jobba på – och riskera att bli slutkörda. Vi hade därför önskat att arbetsgivaren då faktiskt hade sagt att vi lägger ned det här varslet, säger Catharina Häggbom på Kommunal.