Glo och sno som politisk metod

Han blev oppositionsråd för Socialdemokraterna i april 2014. Sex månader senare tog Mathias Bohman plats som kommunstyrelsens ordförande i Upplands Väsby.

– Det var mer att göra än jag någonsin hade kunnat föreställa mig. Men efter åtta år i opposition var vi otroligt laddade för att genomföra en rödgrön politik, säger Mathias Bohman.

Mathias Bohman visar vägen upp för en  spiraltrappa. Den leder till ett sammanträdesrum högst upp i en fastighet som även rymmer det kommunala bostadsbolaget Väsbyhem. ”De är en väldigt bra samarbetspartner, väldigt lösningsorienterade”.

Kommunstyrelsens ordförande har en timme över innan han måste förbereda sig inför kvällens kommunfullmäktige. För att komma ihåg vad han ska säga har han ett par ”Skavlan-kort” i portföljen. Några kom-i-håg-lappar inför intervjun syns dock inte till.
Ett av Socialdemokraternas vallöften inför valet 2014 var att erbjuda barn till föräldralediga och arbetssökande 30 timmars förskola i vecka.

– Det har vi infört. Vi har stor inflyttning och bygger fler förskolor än vad kommunen gjort på många år.

Upplands Väsby är länets tredje mest privatiserade kommun efter Täby och Nacka. Hemtjänsten, sfi, fritidsgårdar och Komvux, allt är privatiserat.

– Vi passar förstås på att ta tillfället i akt att utöka de kommunala alternativen. Just nu är 25 procent av förskolorna kommunala.

– Moderaterna har haft en stor tilltro till att marknaden kan lösa det mesta. Men för mig är det viktigt med kommunal förskola och skola och att fristående aktörer blir ett komplement som stärker mångfalden i kommunen.

– Om hundra procent är privat tappar man kunskap internt om vad det innebär att till exempel driva hemtjänst. Kommunen blir en sämre upphandlare, en sämre hemtjänst-aktör. Vi ser effekter av att fritidsgårdarna konkurrensutsatts. Olika aktörer driver olika gårdar och håller inte ihop kommunikationen som man bör. En ungdom kan portas på en gård men är välkommen på en annan.

Ambitionen är att öka andelen i kommunal regi där det är lite eller ingen kommunal verksamhet. Men det finns vissa områden där det är lättare att få på plats.

– Det är naturligt att bygga kommunala förskolor och skolor. Och när fritidsgårdarnas uppdrag löper ut ser vi över det. Men på hemtjänstområdet tar det längre tid.

Ett annat vallöfte på förskole­området var minskade barngrupper. Det verkar dock dröja.

– Fler förskolor kommer att minska barngrupperna, men vi har en resa att göra där.

Det var resultaten i skolan som fick Bohman att ta steget till att bli heltidspolitiker i Upplands Väsby.

– Det var alldeles för många elever som inte kvalificerade sig för gymnasiebehörighet.

Kommunen jobbar blocköverskridande med skol­utvecklingsprojektet Ett lärande Väsby.

– Vi ser tendenser till att betygen går åt rätt håll.

Konkret innebär förändringarna att den nya majoriteten tidigt i mandatperioden skrotade beställar- och utförarmodellen.

Väsby välfärd fungerade som ett paraply för alla välfärdsnämnder – kultur, social- och äldrenämnden, utbildningsnämnden. Det fanns ingen skolchef eller kulturchef. Däremot fanns det en chef för kontoret Väsby välfärd. Nu har kommunen skapat en struktur med klara och tydliga kontor med chefer som knyter an till respektive område.

– Det fanns en väldig otydlighet i kommunens organisation. Medborgare hade svårt att veta var besluten togs. Enskilda politiker hade jättesvårt att förstå: vem har bestämt det här? Enskilda medarbetare hade svårt att veta hur det hängde ihop. Det var en rörig organisation, som också var svår att granska för journalister.

– Nu har vi en ansvarig chef för varje kontor. Vi har också gjort en del förstärkningar. Det är mer ordning och reda och tydlighet.

Mathias Bohman pratar om klassiska socialdemokratiska krav. Skola, förskola, jobben och att bygga och utveckla kommunen.

– Vi har bland annat skapat bättre förutsättningar för att få fler i jobb och att lära av andra kommuner.

Glo och sno, kallar han det för. Och han nämner Solna som inspiration.

– När Mall of Scandinavia var på plats kontaktade Solnas arbetsmarknadsenhet butiker och aktörer. De ringde och sa hej, jag vet att ni öppnar er verksamhet, jag har några väldigt duktiga personer som sommarjobbat i kommunen.

– Det var en aktiv jobbcoachning. Väldigt pushigt och i framkant.

Politiken i Upplands Väsby har skapat ett arbetsmarknads- och integrationsutskott under kommunstyrelsen. En sådan placering brukar signalera att just den frågan är extra viktig. Utskottet ska följa och få rapporter om det som händer i Väsby, men också göra studiebesök och bjuda in utomstående.

– Det är också en viktig samtalspart till vår integrationssamordnare som vi nyligen anställt.

S styr kommunen tillsammans med V, MP och Väsbys bästa. När det stod klart att det var S som skulle ta över styret 2014 inledde S samtal med MP och V. Det nya partiet Väsbys bästa gjorde sitt bästa för att lägga ut dimridåer men i slutändan landade de i ett samarbete med de tre andra partierna.

– Vi förde inledande samtal med MP och V. Väsbys bästa bildades ett halvår innan valet. De har inget moderparti. De har ingen uttalad ideologi. Det behövdes en lära känna-period.

– De hade olika lokalt förankrade profilfrågor som skola, kultur och idrott. De profilerade sig också rätt hårt mot blockpolitiken. Deras politik ligger ganska nära socialdemokratisk politik.

I våras kom nyheten att förra S-ledaren Mona Sahlin lämnat sitt uppdrag som nationell samordnare mot extremism efter att ha blivit ämne för en förundersökning om urkundsförfalskning. Till hennes efterträdare utsågs Hillevi Engström, då kommundirektör i Upplands Väsby. Ett hårt slag för kommunen. Väldigt överraskande meddelade hon efter en månad att hon skulle gå tillbaka till jobbet som kommundirektör.

Hon tillträder i januari 2017. Mathias Bohman kan inte dölja hur nöjd han är.

– Hon är driven, engagerad, kunnig och sprider glädje i de rum hon kliver in i. Det är roligt att samarbeta med henne. Hon var nummer ett när vi skulle anställa.

– En kommundirektör är som en vd. Hennes uppdrag är att verkställa så mycket som möjligt av kommunens politik och få saker att hända. Det är klart att vi ville behålla henne.

Mathias Bohman beskriver ett mardrömsscenario.

– Det tar tre till sex månader att rekrytera en kommundirektör. Den person du drömmer om och vill ha är en duktig person som förmodligen jobbar som kommundirektör i dag eller har ett annat chefsuppdrag och har rimligen lång uppsägningstid.

– Jag hade tidigast kunnat få en person på plats i december men antagligen inte före mars 2017. Den nya chefen ska i sin tur sätta sig in i organisationen, lära känna folk, kanske vill göra en omorganisation. Han eller hon skulle inte kunna vara up and running innan 2018. Och vi måste leverera politik.

Hillevi Engströms besked blev en tidig julklapp för kommunen och kommunstyrelsens ordförande som kunde andas ut.

– Det var en lättnad, fantastiskt och jättebra.

Viktigaste besluten hittills:
30 timmars förskola.
Förstärkt socioekonomisk viktning i skolan.
Arbetsmarknads- och integrationsutskott.

Utmaningar kommande två år:
Alternativ i kommunal drift.
Mindre barngrupper i förskolan.
Sommarjobbsgaranti.
Bostadsbyggandet.

Mest nöjd med:
Öppen ungdomsverksamhet.
Kvinnojouren som fått permanent och långsiktigt stöd.
Bostadsbyggandet – Väsbyhem ska ha en stor och aktiv roll i bostadsförsörjningen i Upplands Väsby. Väsbyhem ska åter bli en stor aktör och garant för hyresrätter i kommunen.

Missnöjd med:
Låg personaltäthet i förskolan.
Kollektivtrafiken – Vi tillhör en av länets snabbast växande kommuner. Det ställer krav på oss att kunna erbjuda kollektivnära boenden med goda kommunikationsmöjligheter. Dessvärre har den moderatledda minoriteten i landstinget valt att dra ner på bussturer.
Löwenströmska närakut – är en centralpunkt som servar invånare från Vallentuna, Upplands Väsby och Sigtuna. Nu är framtiden för närakuten på Löwenströmska oviss.