Gärna nya idéer men först ett rejält självförtroende

Payam Moula, ny chefredaktör för den socialdemokratiska idéskriften Tiden. Foto: Tiden

En ung filosof från statsrådsberedningen ska lyfta socialdemokratins idédebatt.
Payam Moula blir ny chefredaktör för Tidskriften Tiden.

– Vi behöver nya tankar och idéer, men vi behöver också räta på ryggen, säger Payam Moula.

När Erik Nises nyligen tvingades tacka nej till jobbet av familjeskäl sökte Tankesmedjan Tiden efter en ny chefredaktör till tidskriften som Hjalmar Branting grundade för över hundra år sedan.

Valet föll på Payam Moula. Han har en licentiatexamen i filosofi och har forskat på etik och teknologi på KTH. Han kommer närmast från en tjänst som politiskt sakkunnig hos samordningsminister Ibrahim Baylan.

– Jag har alltid varit filosofiskt intresserad av samhällsfrågor och när Obama vann valet gick jag med i S-studenter.

Idédebatt ligger den nya Tiden-redaktören varmt om hjärtat. Han har varit en aktiv bloggare och för ett år sedan gav han ut en idépolitisk antologi, ”Socialdemokratin i ett nytt århundrade”.

– Jag upplevde att det var många i vår rörelse som sa vi behöver en ny idédebatt utan att själva komma med så mycket idéer.

Nu vill den tidigare S-studenten från Linköping fortsätta bidra till den debatten inom ramen för Tidskriften Tiden. Moula tar över chefredaktörskapet i mars. Han har även ambitionen att utveckla tidskriftens digitala närvaro mellan de fyra årliga pappersutgåvorna.

Det är en högintressant tid för idédebatt med en växande högerextremism och populism. Socialdemokraterna behöver också stimulera sin interna debatt vid sidan av kompromissandet i riksdagen.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”Den ekonomiska politiska debatten har visserligen börjat handla om jämlikhet. Men de senaste decennierna har politiken teknokratiserats. Nu börjar folk tröttna på det.”[/blockquote]

– Det har skett stora skiften intellektuellt och idémässigt i Europa. Vi är inte riktigt där ännu i Sverige, men det finns en rad områden där den politiska debatten har förflyttats, säger Moula.

– Den ekonomiska politiska debatten har visserligen börjat handla om jämlikhet. Men de senaste decennierna har politiken teknokratiserats. Nu börjar folk tröttna på det, vilket gynnar oss mer än högern. Demokratin börjar ta kampen igen mot marknadslösningarna.

Samtidigt finns det all anledning för socialdemokratin att ta sig an utmaningen med stort självförtroende, menar Moula.

– Visst vi behöver nya tankar och idéer, men vi behöver också räta på ryggen. Socialdemokratin har allt för dåligt självförtroende. Det är fortfarande våra idéer som folk utgår ifrån. Stå upp för dem, ha självförtroende, var stolt.