Fritzon: Sverige saknar trovärdighet på klimattoppmötet
Den nya regeringen saknar trovärdighet när den säger att andra länder borde göra mer för att minska sina utsläpp. Det säger Europaparlamentarikern Heléne Fritzon på klimattoppmötet COP 27.
– Klimatet har inte tid för svaga förslag och tomma löften. Det kommer att krävas politiskt mod för att få stopp på klimatkrisen. Låt årets klimattoppmöte bli mötet där vi går från ord till handling.
På klimattoppmötet i Paris 2015 enades världens länder om målet att vidta åtgärder som håller temperaturökningen till långt under två grader och att man ska jobba för högst 1,5 grader. Men som det ser ut i dag förutspås vi vara på väg mot en ökning av jordens medeltemperatur på 2,7 grader. Den nya svenska regeringens åtgärder så här långt gör inget för att hjälpa till.
– På förra klimattoppmötet, COP26, var Sverige bäst i klassen i det EU som var ledande och pådrivande i världen. När den nya regeringen nu ökar våra utsläpp med 10 procent har vi ingen som helst trovärdighet när vi säger att andra borde göra mer. Man kan faktiskt fråga sig varför fossilhögern egentligen var på plats på COP27. Statsminister Ulf Kristersson borde skämmas, säger Heléne Fritzon (S).
Hon deltar i toppmötet 15–16 november tillsammans med den socialdemokratiska delegationen från Europaparlamentet. Med sig i bagaget hade hon tre krav:
1. Fler länder, inklusive EU, måste höja sina klimatlöften under COP27
– EU har alla möjligheter att ligga steget före, men ambitionshöjningarna stoppas i ministerrådet. Frågan om hur EU ska kunna vara pådrivande utan att själva göra sin hemläxa lämnas obesvarad av ministerrådet, säger Heléne Fritzon.
2. Målet om 100 miljarder i klimatfinansiering måste nås nu
– Målet om 100 miljarder dollar i klimatfinansiering måste införlivas för att lindra klimatkrisens påverkan, inte minst för mer utsatta länder. Enligt en rapport från Oxfam släpper miljardärer ut en miljon gånger mer växthusgaser än vanligt folk, samtidigt är det oftare vanligt folk som tar smällen när klimatkrisen blir allt mer påtaglig. Det var inte miljardärerna som stod hemlösa när en tredjedel av Pakistan översvämmades.
3. Tuffare krav om konkreta åtgärder
– COP27 måste leverera tuffare krav om konkreta åtgärder. EU ligger i framkant med vår världsunika utsläppshandel som drastiskt minskar utsläppen. Men vi måste också fasa ut kolkraft, sluta pumpa in pengar i det fossila och stoppa ny omfattande fossil infrastruktur.