Fritt fram låna sportutrustning

Foto: Johan Flanke, fri publ

På Fritidsbanken vid Vättle­skolan i Angered får vem som helst låna fritidsutrustning.

– Alla ska kunna ha möjlighet att idrotta oavsett ekonomi, säger Amir Kader som ansvarar för Fritidsbanken. I Socialdemokraternas nya idrottspolitiska program lyfts behovet av fler fritidsbanker, eller idrottsbibliotek som det kallas där, fram för att fler ska kunna idrotta.

– Det handlar inte bara om fattiga familjer utan också om familjer med normal ekonomi som inte vill köpa utrustning för skidsemestern, säger Amir Kader.

Han visar runt Gunilla Carlsson (S), vice ordförande i riksdagens kulturutskott från Göteborg, bland skridskor, fotbollsskor, hjälmar, pulkor, bollar, inlines och skidor. I en pärm sitter lappar med uppgifter om vem som har lånat vad.

Tidigare under dagen kom det två pallar med utrustning från Stadsmissionen som nu väntar på att bli uppställda på hyllorna.

Fritidsbanken finns på en rad ställen i Sverige. Varje fritidsbank drivs av idrottsrörelsen i samarbete med kommuner och andra organisationer på något sätt. Fritidsbanken i Angered har funnits i drygt två år och drivs av Västra Götalands idrottsförbund. Genom att verksamheten är en del av arbetsmarknadsprojektet ”Hälsa, utveckling och arbete” med fem praktikanter från Arbetsförmedlingen går det runt ekonomiskt.

– Vi socialdemokrater vill att föreningslivet ska ta emot arbetslösa som behöver komma i sysselsättning, men med bättre ekonomiska villkor än vad Fas 3 har gett, säger Gunilla Carlsson.

Att projektet som Fritidsbanken driver också ger fysisk träning åt deltagarna ser hon som ett plus.

Fritidsbanken är öppen några timmar på dagtid. Som mest lånar man ut 40 saker om dagen.

– Nu är det Vättleskolan och Römosseskolan som ligger här bredvid som enkelt har tillgång till oss, men det kommer personer från hela staden för att låna, säger Amir Kader.

Hans önskan är att utlåningen ska kunna vara öppen på kvällstid också.

– Jag skulle vilja ha en liten fritidsbank i varje skola i Angered och en huvudfritidsbank i Angereds centrum, säger han.

En annan tanke är en mobil fritidsbank som gör att han kan ta sig till fler skolor.

– Ingen ska behöva sjukanmäla sitt barn på en friluftsdag för att man saknar utrustning. Det gör ont i mig.

Amir Kaders är själv från Angered och ordförande samt huvudtränare i Angeredsklubben Taekyon Taekwondo. Som ung var han med i landslaget i taekwondo, men fick sluta.

– Jag hade inte råd med landslagsläger och dyra skydd. Jag vill inte att det ska behöva vara så. Därför vill jag att detta ska bli bra, säger han.

Under sportlovet var han med och arrangerade Winter games i Angereds arena.

– Många kommer med ytterskor och vill vara med och spela. Då finns fritidsbanken där och lånar ut idrottsskor, säger Amir Kader.

Likadant är det när hans förening tillsammans med andra idrottsföreningar i Angered arrangerar Street games i olika bostadsområden i Göteborgs nordöstra stadsdelar under sommarlovet och Christmas games på jullovet i Angereds arena.

Helgen 8–9 april ska han marknadsföra Fritidsbanken och samla inutrustning under Sportgalan i Serneke arena på Kviberg.

– Jag skulle vilja att det var möjligt att lämna utrustning till oss på återvinningscentralerna, säger Amir Kader.

Just nu pågår planerna på att öppna en fritidsbank på Frölunda torg med stöd av butikerna på torget.

– Det kommer bli en av de största satsningarna på en fritidsbank i Sverige, säger han.

– Socialdemokraterna vill verka för att det öppnas fler fritidsbanker eller idrottsbibliotek. Det gör det möjligt att prova på nya idrotter utan att behöva köpa utrustning. Detta ger möjligheter till spontanidrott och att ingen ska behöva sjukanmäla sig på friluftsdagen, säger Gunilla Carlsson.

Hennes uppmaning till Socialdemokraterna i olika kommuner är att de ska verka för att det ska öppnas olika former av idrottsbibliotek där.

– Idrottsrörelsen är en oerhört viktig kraft i samhället. Det handlar om att människor får röra på sig, och får erfarenhet av att vara ledare. Just nu tar idrottsrörelsen ett stort ansvar för att hjälpa ensamkommande flyktingbarn. Om fler kan vara med genom att ha utrustning så är det bra.

FRITIDSBANKEN I ANGERED

Fritidsbanken i Angered finns på Gunnaredsvallen 4 vid Vättleskolan. Här kan du låna och skänka utrustning. Fritidsbanken är öppen mellan klockan 11 och 13 på måndagar och torsdagar. På tisdagar och onsdagar är det öppet mellan klockan 11 och 15.

Du når Fritidsbanken på 070-2501418 eller [email protected].

Socialdemokraternas idrottspolitiska program finns att läsa på: www.socialdemokraterna.se. Sök efter ”idrottspolitiskt program”.