Fredrik Lundh Sammeli: Nyrekryteringen måste brytas

Varför skjuter unga killar på varandra i mycket större omfattning i Sverige än andra jämförbara länder? Vissa vill göra det till en fråga om invandring, andra till en fråga om knark och pengar. Vissa finner svaret i segregationen, andra i ett försvagat samhälle som dragit sig tillbaka, i ojämlikheten eller vad man själv har för samhällsanalys.

Ska de kriminella gängen som sätter skräck i vårt samhälle knäckas så måste nyrekryteringen brytas. Det finns inga genvägar. Fler poliser, strängare straff, nya verktyg och ett vassare rättsväsende har alla varit viktiga delar, och arbetet måste vi socialdemokrater fortsätta att driva och utveckla.

Men ska det bli förändring på riktigt, som är hållbar över tid så måste vårt förhållande till ett av vår tids största samhällsproblem också breddas och utvecklas.

Jag kan göra det enkelt för mig och säga att när jag förra mandatperioden var ordförande i justitieutskottet i princip alltid kunde samla majoritet i riksdagen för tuffare tag och hårdare straff. Men direkt vi försökte stärka det brottsförebyggande arbetet så stod vi rätt ensamma. Reformer för att förbättra samhällets möjligheter att ge varje barn en bra uppväxt förhindrades, budgetar röstades ner och högerkonservativa majoriteter bildades för att motverka viktiga jämlikhetssatsningar. Jämlikhetspengar i skolan urholkades när kommunerna underfinansierades och nivån sänktes, arbetet mot segregation saknade finansiering och bostadspolitiken slaktades.

Tillsammans har jag, Teresa Carvalho, Ardalan Shekarabi och Lisa Nåbo fått partistyrelsens uppdrag att djupdyka i just frågan kring hur vi bryter segregationen, knäcker gängkriminaliteten och stoppar nyrekryteringen. Vår arbetsgrupp är en del i partiets arbete med att vässa vår politik. Det räcker inte att vara en kraftfull opposition här och nu om vi ska vara ett parti för en jämlik framtid. Vi behöver också kavla upp ärmarna och göra ett omfattande och utmanande arbete som parti, bland annat kring vår egen samhällsanalys, tydliggöra problemformuleringar och presentera politiska lösningar. Därför har partistyrelsen just fattat beslut om ett nytt stort socialdemokratiskt projekt som utgår ifrån hur Sverige ser ut i dag och hur vi skapar en ny samhällsgemenskap inför 2030-talet.

Det kanske i sig också är frågans största utmaning i dagens politiska landskap. Hur jobbar vi med långsiktighet i en tid när allt ska gå så snabbt?

Fredrik Lundh Sammeli

Vårt uppdrag tog oss förra veckan på en tre dagars tur till Malmö och Göteborg med spännande och lärorika besök i Lindängen, Gårdsten och Tynnered, områden där man lyckats vända en utveckling på väg åt fel håll.

Sverige hamnade inte här över en natt och kommer inte kunna vända utvecklingen utan uthållighet. Det kanske i sig också är frågans största utmaning i dagens politiska landskap. Hur jobbar vi med långsiktighet i en tid när allt ska gå så snabbt?

Att vända en neråtgående utveckling går, det är alla tre ovanstående stadsdelar goda exempel på. Men det tar tid och kräver sitt, både i uthållighet, ledarskap, gemenskap och samhörighet. Med ökad social kontroll, insatser från fastighetsbolag, socialtjänst och polis, vården, skolan och civilsamhället.

Här finns något att lära av och fundera kring när vi nu i partiet ska ge oss själva tid att idéutveckla tillsammans med andra i vårt samhälle som också vill ha ett Sverige byggt på rättvisa, respekt och gemensamt ansvar.

Ett starkt rättsväsende och en närvarande polis är halva lösningen. Men det kräver ett samhälle för att uppfostra ett barn. Det handlar om vårt gemensamma ansvar för varenda tjatting, som Palme uttryckte det.

Fredrik Lundh Sammeli (S) är gruppledare i socialutskottet