”Fred i Israel Palestina skulle påverka situationen i Mellanöstern enormt mycket”

 

I dag 2 november är det 100 år sedan den brittiska kolonialmakten, genom utrikesminister Arthur Balfour, lovade ett judiskt nationalhem i protektoratet Palestina. För snart 70 år sedan röstade Förenta Nationerna igenom en delningsplan, men en fredlig tvåstatslösning känns ännu avlägset. I dag finns många nyare krutdurkar i Mellanöstern som drar till sig uppmärksamhet, men Israel-Palestina sätter fortfarande avtryck.

– Jag tror att fred i Israel Palestina skulle påverka situationen i Mellanöstern enormt mycket, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

En av den nya rödgröna regeringens första åtgärder 2014 var att erkänna Palestina som självständig stat. En åtgärd som mottogs mycket positivt i stora delar av regionen.

– Erkännandet reflekterar det starka engagemanget som finns i partiet för Palestina, och vi sällade oss till en ganska stor grupp länder som har erkänt Palestina, det är 135 nu.

Att Israel inte skulle ta emot beskedet med öppna armar var väntat och Margot Wallström tycker att reaktionerna var ungefär som man kunde förvänta sig. Det har känts av i de diplomatiska förbindelserna och Sverige har till exempel inte tillträde till Gaza trots att man finansierar projekt där. Å andra sidan finns det många områden, som handel och utbyte kring forskning och handel, som inte påverkats.

– Vi har ju aldrig sagt annat än att vi vill ha en öppen och rak dialog med Israel, erkännandet är inte mot Israel, det är bara för en tvåstatslösning. Men vi hoppas att den nya ambassadören ska erbjuda tillfälle att pratas vid på ett konstruktivt sätt.

Margot Wallström nämner flera argument för att erkänna Palestina. En är att göra parterna mer jämlika, en annan att göra en markering för att hålla visionen om en tvåstatslösning levande.

– Det handlar om att försöka ge hopp till framför allt unga människor på både den israeliska och den palestinska sidan. Dessvärre är det många unga som har börjat överge hoppet om en tvåstatslösning.

Samtidigt finns det ingen som på allvar driver en enstatslösning; att alla ska vara likvärdiga medborgare i en stat. Kvar finns status quo, med allt vad det innebär av bland annat våldsdåd och nya bosättningar.

– De illegala bosättningar som fortsätter hela tiden är oerhört kontraproduktiva.

Som Västbanken ser ut i dag, uppstyckad av bosättningar, är en livskraftig palestinsk stat svår att etablera. Den utvecklingen måste brytas om en tvåstatslösning överhuvudtaget ska vara möjlig.

Det krävs också en palestinsk försoning mellan Fatah och Hamas – och där ser det ut att ske framsteg – och att den palestinska myndigheten är uppgiften mogen.

– Vi måste försöka bidra till att hålla alternativet om en tvåstatslösning levande, vi kan göra mycket mer när det gäller att stötta palestinierna att vara statsvärdiga. De ska kunna styra och måste jobba med att vara demokratiska och inkluderande.

I dag finns många ”nyare” och mer dramatiska konflikter och händelseförlopp än Israel-Palestinakonflikten i Mellanöstern. Här trängs Syrienkriget med kurdiska självständighetssträvanden, Qatar som anklagas för att finansiera terrorism och bojkottas av en del arabstater, kriget mot IS och inbördeskriget i Jemen.

Israel-Palestinakonflikten kan kännas tröstlös och lite tråkig, inte minst i ljuset av hur många decennier som har passerat och hur lite positivt som händer. Men Margot Wallström ser inget alternativ till att fortsätta att jobba för en tvåstatslösning.

– Jag tror att det skapar en osäkrare värld ju mer av desperation och hopplöshet som brer ut sig. Det innebär att man får mer av våldsdåd och radikalisering och vad du vill och det ger konsekvenser ute i världen.

Läs en längre intervju med Margot Wallström och mer om situationen i Mellanöstern i Aktuellt i Politiken som utkommer fredag 24 november.

Spara

Spara