Från Norra Bantorget till Paris

Adnan Habibija börjar som rådgivare på TUAC i november.

Politik, fackligt arbete, nationalekonomi och dessutom med skrivbord i Paris. LO-utredaren Adnan Habibijas nya jobb checkar alla önske-boxar.

– Ett väldigt spännande uppdrag! Det är politisk rådgivning, fackligt påverkansarbete, nationalekonomisk analys och på en internationell nivå. Det känns som en dröm.

Det säger Adnan Habibija, som skriver analyser i AIP, om sitt nya jobb som ekonomisk-politisk rådgivare på OECDs fackliga rådgivningsorgan TUAC. Där ska han ha ansvar för finans- och penningpolitik och arbetsmarknadspolitik.

OECD tar fram olika rapporter och analyser till beslutsfattare i sina 38 medlemsländer med rekommendationer kring till exempel penningpolitik, finanspolitik och även arbetsmarknadsfrågor där rådgivningsorganet TUAC har en viktig roll att fylla som röst för att de fackliga frågorna hamnar högt på OECDs och i förlängningen medlemsländernas dagordning. TUAC är den ena rådgivningsdelen inom OECD där BIAC är den rådgivande delen för arbetsgivarsidan och som bland annat Svenskt Näringsliv är medlem i.

Jag är själv ett flyktingbarn och arbetargrabb och har alltid velat se en politik  som bekämpar orättvisor, segregation och utanförskap.

Hur ser balansen ut i dag globalt mellan arbetstagar- och arbetsgivarsidan?

– BIAC har absolut mer resurser än TUAC, men det verkar ändå som att många experter vid OECD insett vikten av fackliga rättigheter och jämlikhet. I många fler rapporter pekar man på hur viktigt det är med en mer solidarisk politik och jämlika och schysta villkor, åtminstone jämfört med hur dett såg ut för några decennier sedan. Men det återstår mycket för att OECDs rekommendationer fullt ut ska styra mot jämlikhet, säger Adnan Habibija som i dag är utredare på LOs enhet för samhällspolitik. 

Lockade den kampen dig att ta uppdraget?

– Det skulle jag absolut säga. Jag sökte mig till LO för att kämpa för jämlikhet. Jag är själv ett flyktingbarn och arbetargrabb och har alltid velat se en politik  som bekämpar orättvisor, segregation och utanförskap. Jag känner verkligen att jag har fått vara med och göra det på LO. Det är en logisk följd att med det nya jobbet få hoppa in i den internationella politiken, säger Adnan Habibija. 

Vad tar du med dig från LO in i det nya uppdraget?

– Man lär sig väldigt mycket på LO. Man tar fram analyser och rekommendationer till politiker och deltar i debatten och i opinionsbildningen. Jag kom ganska ung till LO och har formats i LO-borgen av väldigt kloka ekonomer, utredare och ombudsmän

Hur ser utmaningarna ut inom OECD när det gäller jämlikhet?

– Klyftorna har ökat i de flesta av OECDs medlemsländer, men utmaningarna ser väldigt olika ut. 

Adnan Habibija menar att vissa länder kämpar med hög arbetslöshet medan andra kämpar med arbetskraftsbrist. Vissa kämpar med hög statsskuld, andra har låg statsskuld och stora investeringsbehov, som Sverige. Men det finns också en hel del utmaningar som förenar och kräver gemensamma lösningar, säger han:

–  Till exempel de som handlar om den tekniska utvecklingen och den gröna omställningen. Det finns i hela OECD. Även kostnadskrisen har, om än i olika grad, påverkat människor i alla OECD-länder.

Adnan Habibija tillträder sitt nya arbete 18 november.

Fotnot: OECD är organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (på engelska Organisation for Economic Co-operation and Development). Organisationen har i dag 38 medlemsländer.

FAKTA
Namn: Adnan Habibija
Ålder: 31 år.
Född: I Mostar i Bosnien-Hercegovina, uppvuxen i Värnamo.
Gör i dag: Utredare på LO sedan 2017.
Aktuell som: Ny ekonomisk-politisk rådgivare på TUAC, OECDs fackliga rådgivningsorgan.
Framtida bostadsort: Paris.
Utbildning: Magisterexamen i nationalekonomi. Studerat vid Handelshögskolan i Stockholm, Handelshögskolan i Göteborg, Lunds universitet, Vienna University of Economics and Business och University of Sussex.