Elfva Barrio: Förtroende är en färskvara

Foto bakgrundsbild: Fredrik Tersmeden

För några dagar sedan stängde jag dörren till den studentlägenhet jag inte kommer att komma tillbaka till. Snart är nycklarna inlämnade och en ny student ska få möjligheten att flytta in.

Dock är studentbostadsbristen fortsatt ett brinnande problem. De stora universitetsstäderna rödlistas år efter år av Sveriges förenade studentkårer (SFS). För mig tog det mer än ett år att få tag på ett förstahandskontrakt i studentstaden Lund. En vän sov på en soffa sin första månad. Andra tackar nej till sin utbildningsplats på grund av bristen. I detta läge slopar Tidöpartierna investeringsstödet. Ett stöd som har möjliggjort byggandet av studentbostäder. Ett slopande som kommer att tvärbromsa planerna på att bygga nya. Framtida sjuksköterskor och civilingenjörer kommer fortsatt att begränsas.

Under hösten har vi nåtts av slående inslag om att studenter inte har råd att leva, värmer lägenheten genom ugnen och avstår från att köpa kurslitteratur. Det är inte klokt. Samtidigt sänker Tidöpartierna skatten för de allra rikaste.

Senaste valet, visade att Socialdemokraterna ökade lavinartat bland unga akademiker och S-studenter har vunnit flertalet kårval runtom i landet. Studenter är helt enkelt sugna på socialdemokrati och ser att högern inte har svar på de utmaningarna vi står inför. Men ökningen vi såg är inte något som kan tas för givet. Socialdemokraterna måste ge svar på problembeskrivningen och höras i de frågorna som påverkar unga vuxna. Och det är den materiella verkligheten vi är rädda för.

Studenter är helt enkelt sugna på socialdemokrati och ser att högern inte har svar på de utmaningarna vi står inför.

Elfva Barrio

När jag efter ett års letande fick tag på mitt förstahandskontrakt kändes det som att jag bestigit universums högsta berg. När jag nu klickar mig in på bostadsförmedlingssajter för att få tag på en vanlig bostad inser jag att det hade varit bra om jag var flera år äldre och därmed också hade stått i kö de åren som krävs för att få ett förstahandskontrakt i städer som Stockholm och Göteborg. Eller haft de 400 000 kronor i handpenning som behövs för att kunna köpa en etta.

I mitt hemland Spanien är medelåldern för att flytta hemifrån 30 år. Japp, du läste rätt! Det tar tolv år innan myndiga personer har råd att stå på egna ben. I Sverige går flyttlasset från föräldrahemmet lyckligtvis fortfarande i regel tidigast i hela Europa. Dock bor drygt hälften av alla 18–25-åringar i Storstockholm kvar i föräldrahemmet. Och om bostadspolitiken inte uppdateras kan huvudstadstrenden smitta av sig i resten av landet. Det skulle inte vara en önskvärd utveckling.

I MUCFs rapport ”Ett liv som alla andras – om ungas ekonomiska utsatthet” (2022) framgår att ungefär en av tio unga vuxna har en inkomst som ligger under gränsvärdet för vad som krävs för en skälig levnadsstandard. Likaså visas att en fjärdedel av alla unga vuxna under de senaste 12 månaderna vid ett eller flera tillfällen har haft svårigheter att klara av löpande utgifter.

Unga akademiker gav Socialdemokraterna sitt förtroende 11 september. Som vi alla vet är förtroende en färskvara och något som behöver förvaltas dag in och dag ut. Det kräver att vi börjar prata om de problem unga vuxna och deras plånböcker står inför. De politiska förslagen finns – de behöver bara formuleras högt och tydligt.

Elfva Barrio är vice förbundsordförande för S-studenter