Föreslår punkmuseum i Rågsved

Originalaffischer från punken på 1970-talet i Rågsveds Folkets Hus.

Rågsved är rätta platsen för att bygga ett rock- och punkmuseum. Det tycker Jessica Dahlström, som var punkare som 20-åring och som har uppvaktat Stockholms stads- och kulturborgarråd Roger Mogert (S) i frågan. Men bäst vore om en privat aktör snappade upp idén.

Förorten Rågsved söder om Stockholm är födelseplats för det svenska punkbandet Ebba Grön, som bildades i en replokal 1977 av Joakim Thåström, Gunnar Ljungstedt och Lennart Eriksson.

En passande plats för ett svenskt rock- och punkmuseum, resonerar Jessica Dahlström, ordförande i Rågsved-Hagsätra S-förening.

– Jag har haft kontakt med Roger Mogert några gånger om vad man kan göra i Rågsved. Man ska bygga tre-fyra tusen bostäder och det vore kul om det blir något annat också, säger Jessica Dahlström på torsdagen 18 maj, då internationella museidagen firas.

Under en promenad i området fick hon syn på en gräsplätt nära tunnelbanestationen, på andra sidan från Rågsved centrum, och tyckte att det vore en lämplig plats för ett nytt museum. Förutom Rågsveds historiska koppling till punken finns i grannstadsdelen Högdalen i dag Cyklopen, ett kulturhus där man bland annat har punkkonserter.

– Då tänkte jag att man kan bygga vidare på den idén, säger Jessica Dahlström.

Hon säger att hon inte har fått något bestämt ja eller nej från Roger Mogert; och de är ense om att det bästa vore om det var någon privat aktör som nappade på idén.

– Det vore inte så kul med ett kommunalt punkmuseum, en privat aktör skulle vara det bästa. Förhoppningsvis snappar någon upp idén och gör något av det. Jag tror att det finns ett kundunderlag nu när Stockholm bygger ut, och Huddinge är granne med Rågsved.

Är du punktjej själv?

– Jag var punkare när jag var 20–21, nu är ju 40. Men då lyssnade jag på KSMB, Ebba Grön, Imperiet och Thåström, och hårdrock som Mothörhead, säger Jessica Dahlström.

Spara

Spara

Spara